Skocz do zawartości

jakie firmy mają najlepsze siewniki do kukurydzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chce kupic siewnik do kukurydzy tylko nie wiem jaki byłby lepszy amazone czy monsem

ja polecam meprozet s 100 posiadam i muszę powiedzieć że nie jeden zachodni zaskoczyłbym jakościom siewu bardzo precyzyjny siewnik wysiew mechaniczny

Opublikowano

Witam chcę kupic siewnik do kuku meprozet s 100 z podsiewem w cenie 19 tyś (PROW)czy warto jak z ustawieniem bo miałem w tym roku zasiane 2 ha to wyszło mizernie to znaczy miejscami były przeswity dodam że siewnik nówka a 6 ha było zasiane GASPARDO to było dobrze dodam że inny gośc siał przez miedze MEPROZETEM to nie usiał gorzej jak Gaspardo -dlaczego takie różnice w siewie chodzi oczywiście o meprozet. Dodam że siewnik tylko na swój użytek czyli 8 -10 ha bo o zarobkach nie ma mowy ilu rolników tyle siewników nawet jak sieją po 1 ha.

Opublikowano (edytowane)

Kaliber/masa/kształt ziaren, w tym roku tez sialiśmy meprozetem kilka rożnych odmian i co inna porcja zasypana do siewnika to rożny rozstaw ziaren w rządku pomimo niezmieniania jego ustawień. Drobne ziarna siał gęściej grube rzadziej, najdokładniej wysiały się odmiany, które ważyły około 15kg w porcji 50 tyś ziaren. Co do prześwitów to tez sprawdź czy przypadkiem ziarenka nie skiełkowały, jakość kwalifikatu szczególnie krajowego jest bardzo rożna i często to loteria <_<

Edytowane przez Pawel20
Opublikowano

Z twojej wypowiedzi wynika że najlepiej siac jednakowe odmiany i tak właśnie staram się robic a na tym jednym polu to fakt 1 ha było dobrze bo nasienie było drobne a drugi hektar już było inne -grubsze.A ILE siejesz nasion na 1ha i jaka odległośc ziarna do ziarna.

Opublikowano

Witam chcę kupić siewnik do ursusa c-360 ma to być siewnik 4 rzędowy, punktowy z podsiewaczem nawozu i moje pytanie jest taki czy 60-tka poradzi sobie w nim ? :)

Opublikowano (edytowane)

Witam,

stoję przed wyborem siewnika do kukurydzy, i mam pewne pytanie, orientuje się ktos od którego roku były montowane w monosemach plastikowe zbiorniki na nawóz? Bo mam jeden upatrzony, 1998 rok, na plastikowych zbiornikach, ale po kontakcie z pewnym znajomym z Francji mówi że mogą być one już przełożone, bo metalowe przegniły. Konkretnie chodzi mi o ten siewnik : http://otomoto.pl/si...er-A249120.html . pozdrawiam.

Jeszcze mam takie pytanie, jakie zadanie mają te przednie kółka prowadzące przed radlicą? rzadko przy którym siewniku one występują i nie wiem jakie ich jest zadanie ? utzymywanie stałej głebokosci ?

Edytowane przez Bartek72511
Opublikowano (edytowane)

Kolego te plastikowe zbiorniki były wymienione świadczy o tym kolor tzn.pozostałe są zpłowiałe a te nawozowe białe jak śnieg czyli ktoś grzebał przy nim co do kółek to napewno nie głębokośc bo ją ustawiasz na ostatnim kółku a te rolki słóżą tak mi się przynajmniej wydaje do przygniecenia warstwy ziemi w którą będzie zasiane ziarno.Przyznam że pierwszy raz takie coś widzę.

Edytowane przez jaro30
Opublikowano

Właśnie to jedyny model na allegro z tymi kółeczkami, jedynie drugi, prawie identyczny siewnik znalazłem na traktorpool. Ale wybiorę się go obejrzeć bo nic ciekawszego z monosemu nie ma. Mam nadzieję że nie był cały kombionowany.

Opublikowano (edytowane)

www.monosem-planters.com/anciensemoir.html - tu jest link do katalogów wszystkich siewników monosem (przynajmniej tych starszych). My w naszym mamy te kółka przednie, ale to była wersja typowo buraczana.

Edytowane przez donborys
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jakie siewniki polecacie ? chodzi mi o jakąś 6, oczywiście składaną.

Amazone raczej odpada, bo kosztuje cos kolo 130k ( tak nawiasem mówiąc , mam na sprzedaż Amazone 6 rzędów nie składany z 2006r)

więc zostaje chyba Kuhn i Kverneland, zależy mi na dużym zbiorniku na nawozy, lub na takim aby można bylo go spokojnie powiększyc, tak jak zrobiliśmy to w amazone.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

za usługe zapłacisz 1000 :) a siewnik będzie kosztował Cie kilka razy tyle...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

tak czy inaczej, kupowac sie mało opłaca.

Opublikowano

Kupując najtańszego Mepozeta http://allegro.pl/siewniki-siewnik-kukurydzy-burakow-meprozet-s-100-i2962037662.html dasz 14500.

Za siew zapłacisz komuś 450zł rocznie. Za 14,5tys masz darmowy siew przez 32 lata (cały czas dobrymi siewnikami bo jeśli jeden będzie już wypracowany to weźmiesz innego). Jeśli kupiłbyś nawet tego Meprozeta bez aplikatora do nawozów to doliczając zużyte paliwo zwróciłby się po 50 latach, a ten siewnik tyle nie wytrzyma.

Tak więc na 3ha siewnik jest nieopłacalny.

• Like 2