Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mlatek nie unosc sie tak bo ci sie woda w chlodnicy zagotuje.

Ja ci pisze jak bylo a ty za wszelka cene probujesz podwazac moje wypowiedzi, ale na jakiej podstawie?? Bo co,ze twoj wytrzymal 5000 mth to moj tez mial tylko tyle wytrzymac? Sa uzerzy na AF ktorzy przekroczyli MF i 3p 10.000 mth i ciagniki pracuje dalej. Moj wujek ma 3p i ma juz drugi silnik,bo pierwszy wal mu pekl na 3800mth i balaganu narobil. Sa AD3 ktore wytrzymuja po 5 tys ale sa i takie co kreca 15 tys do remontu. Nie wiem o co taki problem.

Opublikowano

Problem jest taki, że niektórzy nie rozumieją co to remont. Wymienią pierścienie i się cieszą, że w orginale bez remontu itd. To samo się tyczy jakichś półremontów. Wały w tych silnikach faktycznie są mocne ale w żadnym góra 10 tys czy 18 nie wytrzyma. Miałem mf 255 kontrolka od oleju na rozruszniku jeszcze gasła. Ale góra się skończyła jedna tuleja była już tak cinka, że poprostu popękała. Silnik dalej jeździł. Ale co z tego tżeba było rozbierać i wymieniać. I co mam się podniecać, że mi przez 10 czy ileś tys bez remontu wytrzymał skoro go rozbierałem.

Opublikowano

To ja jeszcze raz napisze, że nasz niespełna 7800 mtg wychodził bez żadnego zaglądania do silnika,do 4 tys mtg pracował DOŚĆ ciężko, w momencie kiedy zaczynał kopcić i tracić moc zrobiliśmy mu silnik i dalej jakoś tyka:)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jednak wał pękł :/ . Sluchajcie moge na peknietym wale zrobic opryski czy nie zbyt? . Ile kosztuje nowy wal :)?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Hehe jednak sasiad mi dzis prysnie bo jade do mechanika traktor zawiesc . Wal zaczal pekac na jesieni bo na jesieni zaczal juz sie dziwny dzwiek robic :P

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A na czym polega osiowanie bloku?

Opublikowano

Sama nazwa mowi za siebie

szczewko mam płyn w chłodnicy nie wode :] 15 tys? HaHa? Prosze cie mowilem to staremu mechanikowi to sie smial. Zalezy czy ty mowisz o generalnym remoncie czy o wale bo to tez duza roznica... a jak mial 15 tys zrobione to chyba spalal wiecej oleju niz ropy...

Opublikowano

Wał pękając na pewno lekko zdeformował blok. Stopy są szlifowane a gniazda panewek głównych są ponownie rozwiercane, tak żeby były wszystkie w linii prostej. Wał wstawiaj z Andrychowa, azotowany, jest drogi ale wart swojej ceny.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To jaki mam kupic nowy wał lub za jaka cene zeby zrobil kolejne 6000 mth

Opublikowano

Każdy wał będzie długo służył jak pilnuje się jakości oleju,czystości i dokładności przy składaniu,jak nie zrobisz osiowości to najlepszy pęknie,w tej chwili pękł bo prawdopodobnie został silnik przgrzany i stopy się zdeformowały proponuję od razu wymienić tuleje (surówki) to będzie jedna robocizna i silnik jak nowy

Opublikowano (edytowane)

Sama nazwa mowi za siebie

szczewko mam płyn w chłodnicy nie wode :] 15 tys? HaHa? Prosze cie mowilem to staremu mechanikowi to sie smial. Zalezy czy ty mowisz o generalnym remoncie czy o wale bo to tez duza roznica... a jak mial 15 tys zrobione to chyba spalal wiecej oleju niz ropy...

U nie tez kiedys byli "starzy mechanicy" wychowankowie PGR-u lub SKR-u i wiesz co, nikt juz ich nie wola do napraw bo tak naprawiali zeby ciagle robote miec. Fakt ze oleju dziennie 5 litrow wciagal przy kopaniu ziemniakow anną.Luz na tloku 2mm mowi sam za siebie ale silnik chodzil do konca. Remont był robiony generalny czyli nowe zestawy naprawcze,szlif walu,regeneracja glowicy,nowa pompa oleju,pompa wtryskowa,koła rozrzadu bo na starych juz spory luz był.Reszta to juz pierdoły ale nazbieralo sie wszystkieg na 4 tys zł wiec remont konkret.

Osiowanie wału powinno sie robic przy kazdej naprawie głownej.Ja u siebie tez robiłem,kosztowalo 300pln ale po sprawdzeniu bloku okazalo sie ze jest lekko zdeformowany.

Edytowane przez szczewko
Opublikowano

@kapera123 pytał jaki wał kupić, na pewno nie najtańszy. Na takich rzeczach się nie oszczędza.

Co do tych 15 tys. mtg to coś cienko to widzę. Sąsiad ma małego U2812 z 1996r bodajże i juz zdążył mu zrobić kapitalkę, bo olej brał. Nie wiem jaki jest stan jego licznika, ale nie jest za duży, pracuje on jako pomocnik do Pronara 82A, wcześniej pomagał c-360. Nie mogę także powiedzieć, że był w jakiś sposób zaniedbany, bo tak nie było. Więc troche te 15 tys. mtg jest jak dla mnie nie realne, przyznam, ze te silniki są wytrzymałe, ale nie aż tak.

Opublikowano

15 tyś to sporo ale jednak realne, musiał być udany egzemplarz i na pewno mf. Ja mam jednego z pierwszych ursusów (1992 rok) co prawda ma on więcej wspólnego z 255 niż z 3512 silnik w oryginale (żadnych szlifów, uszczelek, pierścieni, itp ) ma na razie 6300Mth do tej pory chodzi jak żyleta ale niestety ursusy z późniejszych lat nie dorównują jakością mfą

Opublikowano

mój ferdek również miał jakieś pukania.

praktycznie nie było tego słychać

panewki miałem już deczko wytarte

jak wymieniłem panewki na korbowodach to dopiero różnice zobaczyłem :lol:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Zeby juz nie zakladac nowego tematu, ile potrzeba docierac mth (czy 40 mth i zmiana oleju przy 40mth wystarczy)? zeby talerzowac i orke robic