Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mam taki problem z dzwiekiem silnika , od roku czasu zauwazylismy ze mf 255 ma inny dzwiek niz rok temu cos jakby sie tlucze w srodku .Jeden typ powiedzial ze trzeba zrobic generalny remont.Mieliscie cos podobnego? mam zrobione 6500mtg a traktor ma 21 lat

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tak byl wlasnie typek i regulowal ,po 2 dniach bylem u niego i powiedzial ze do generalki jak tak chodzi dalej;/

Opublikowano

Pewnie nie ma co robić i chce naciągnąć na remont. Spokojnie 10 tys mth powinien dociągnąć. Zmierz ciśnienie oleju,zobacz wtryskiwacze możne któryś leje i dlatego silnik możne twardo chodzić. To tak na poczatek. Wlasnie jak z moca i olejem,sa jakies ubytki?

Opublikowano

Dźwięk a dźwięk to wielka różnica, metaliczny, głuchy cały czas na małych obr, większych obr cały czas, poza tym ciśnienie oleju to nie wszystko, ciśnienie sprężania, na każdym garze próba sucha,olejowa, sprawdź początek wtrysku, ciśnienie wtryskiwaczy i jakość rozpylania, podstawowa diagnostyka, dopiero diagnoza mała usterka przez zużycie np wtryskiwacza czy poważne zużycie do remontu silnik, takie gdybanie to można tygodniami..

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Dzis z Ojcem sprawdzalismy i koło pasowe ma drgania ,ojciec gada ze wał ma luzy i na oko widac ze kolo pasowe ma drgania , olej cieknie miedzy skrzynia a silnikiem przy prawej stronie z takiej rurki ta rurka jest widoczna przed blotnikiem

Nie dymi

Moc ma normalna

Edytowane przez Profil usunięty
Opublikowano

tez mialem podobna sytuacje, tylko ze stukanie bylo slychac na wiekszy obrotach, od ok. 1400 obr/min jak sie okazalo tulejka na jednym korbowodzie popekala, i luz byl coraz wiekszy, mial niespelna 6000 mth o ile dobrze pamietam, zrobilem w sumie kapitalny bo olej bral, a ze byl caly rozebrany to jedno skladanie ;)

Opublikowano

Ah jak ja lubie tematy coś się tłucze i zgadujcie ludzie co to jest. Kto to może zgadnąć jak silnika nie słyszy. Mechanik to oszust i napewno chce naciągnąć. Więc jeśli sam się nie znasz jedź do drugiego.

Opublikowano

Jak wał ma luzy to należy odkręcić misę i sprawdzić,wały w MF lubią pękać na pierwszej stopce tak że ciągnik będzie pracował ale będzie trudniejszy rozruch i przy kole pasowym będzie mokro dla znających sprawę wystarczy wziąść za koło pasowe i próbować poruszać w prawo i lewo powinno się wyczuć

Opublikowano

Jeśli silnik ma 6 tys mth to nie ma co się udzić jest do remontu po co te zgadywanki. 10 tys mth to można sobie między bajki włożyć w tym silniku jeszcze w tym składanym już w polsce to marzenia.

Opublikowano

Malo jeszcze widziałeś jak myślisz ze 6500 mth to koniec silnika AD3.152/. W swoim nakręciłem 18900 mth do pełnego remontu,jest kilku na tym forum co kręcą ponad 10.000 mth i jada dalej wiec nie mów ze nie można.

Opublikowano

Hm, nasz 7800 wychodził do remontu, góre silnika miał jedynie robioną bo mocy nie miał i dymić zaczynał już, ale wał jest nieruszany bo nic w nim nie klapie i trzyma dobrze ciśnienie, a co do wytrzymałości silnika-znajomy 13 tys mtg 3p zrobił bez remontu :lol: więc w tych ciągnikach chyba jest wszystko możliwe;)

Opublikowano (edytowane)

Tak zrobił, ale napewno nie z pługiem 3 skibowym lub tego typu maszynami. Do których mf jest za słaby. Albo może komuś się cyferki pomyliły i przecinek nie w tym miejscu postawił. Pozatym co to znaczy pełny remont. Zmieniałeś tuleje, pierścienie znaczy zrobiłes remont. Silnik nie jest orginalny. Więc po co te bajki. Może 1890,0 było. Żaden nieruszany silnik w orginale tyle nie wychodzi co podajecie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Zgadzam sie z kolega u gory tyle mtg to moze sobie zrobic jak bedzie jezdzil z przyczepa pusta tam i z powrotem jestem mechanikiem robie z traktorami i jeszcze sie nie spotkalem z takim cudem :o Mam mf i po 5000 tys robilem remont bo byl slaby i bral olej a ten traktor służy do wszystkiego...

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się z kolegą "Szczewko", my swoim c-360 3p 87r. zrobiliśmy 10000 MTH, zaczął olej brac i ciężko palił, no i silnik do kapitalki poszedł, ale moc miał jak zawsze, nie tracił mocy.. ;) Mam jeszcze MF 255, 89r. to zrobilismy nim 7500 mth i zaczął brac olej, to zrobione bylo planowanie głowicy, oraz zmienione pierscionki, kapitalki nie bylo... Od nowości oba jezdzily w 3 skibach, mf tylko na zimową orkę na 2 robil (oramy na 2 ciagniki)... Oba perkinsy mamy od nowości. ;p

Edytowane przez Ramzes3p
Opublikowano (edytowane)

Zaden przecinek mi sie nie przestawił a skoro macie doswiadczenia ze po 5 tys robicie remont to gratuluje ekspoloatacji ciagnika. "Jak dbasz tak masz" nie raz juz bylo to powtarzane. Moze "cudowny" CB-CC 30 lejecie do silnika bo to by tłumaczyło tak niskie przebiegi.

Edytowane przez szczewko
Opublikowano

Szczewko ma rację, na superolach, milwusach i alandach daleko nie zajedziecie bo ten nagar i osad zarzynają silnik bardziej niż pług 3. Ja mobil delvac w u3512 i schell rimula w t25 i silniki lusterka.

Opublikowano

Szczewko dokładnie, wymiana oleju na czas i nieprzeciążanie silnika przyczynia się do przedłużenia jego żywotności, nasz do przebiegu 4 tys mtg był głównym ciągnikiem w gospodarstwie, więc Panowie, to Wy skończcie z tymi bajkami;]

Opublikowano (edytowane)

I zeby nie bylo ze orałem 2 skibowym bo on nigdy takiego na oczy nie widział. Polskie spychy bo tego plugiem nazwac nie mozna zazynaja ciagniki.Ten kosztowal 50 euro.pług do 3p

Edytowane przez szczewko
Opublikowano (edytowane)

Od bradzo bardzo dawno leje do mojego olej MOBIL !! Moze mamy jakies inne MF 255 ja moze mam tego z Chin sprowadzanego co? A robie w zawodzie Mechanik i wiem to nie na jednym przykladzie chyba ze u was Mf sie glaszcze a nie jezdzi. Superol to sobie sam mozesz lac do swojego.. OLEJ REGULARNIE WYMIENIANY CO ROKU...

Edytowane przez Mlatek