Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem pytałem na przeglądzie a tą dodatkową moc i nie umieli mi odpowiedzięć

na jakiej zasadzie działa dodatkowa moc zapytam was tutaj czy tak zwane inteligentne zarządzanie mocą

działa np. jak wykonuję orkę gruberuję w ciężkiej robocie dodam że jest w ciągniku opcja wyłączenia tej

mocy dla przykładu dodam filmik z pracy

http://www.youtube.com/watch?v=u68pn2fcq7c

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jeśli mnie pamięć nie myli to IMP działa w warunkach:

-transport ale chyba od D bo C to nie jestem pewny

-praca z WOM

-nie wiem czy z hydrauliką to nie ma wspólnego

Opublikowano

Aha dzięki już rozumiem to działa jak opisaliście, czyli dopatrywać się ciemnego paska i różnicy w spalaniu, to jednak serwis mnie zmylił

Opublikowano (edytowane)

Znowu ja usłyszałem od sprzedawcy MF, że dodatkowa moc się włącza po przekroczeniu 6 km/h więc w orce też to daje dodatkowa moc... Wydało się to dla mnie dziwne ale tak mówił... Pozdrawiam

Edytowane przez danield28
Opublikowano

U każdego producenta przy innej prędkości się włącza dodatkowa moc akurat w JD musi być duża prędkość 21km/h a w Classie przy tym samym silniku przy ok 7km/h

Opublikowano

Dodatkowa moc załącza się przy pracy z WOM i w transporcie - w orce się nie załączy.

A jaki serwis cię obsługuje?? - powinni to wiedziec.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W JD IPM załącza się przy ponad 15km/h i pozostaje aktywny jeżeli prędkość nie spadnie poniżej 10 km/h.

Opublikowano (edytowane)
Dodatkowa moc załącza się przy pracy z WOM i w transporcie - w orce się nie załączy.

Kolego jakbyś trochę pomyśla to nie boli... Transport polega na tym, że coś jest ciągnione przez coś a jakby nie patrząc pług jest ciągniony... Chyba, że posiadasz inną definicję transportu... Wiele firm pisze tylko, że Power Boost załączy się w WOM i Transporcie dlatego, że załączy się przy prędkości kilkudziesięciu km/h więc jest oczywiste, że nie będziesz orał z prędkością 20-30 km/h, ale w momencie kiedy załącza się po przekroczeniu prędkości 6 km/h na zakresie 3 i 4 jak ma to miejsce w MF również to daje zwiększenie mocy przy pługu...

No tak pewnie nie pomyślałem przecież Power Boost wychodzi sobie z silnika patrzy zza maski co masz z tyłu podczepione i zobaczy pług i stwierdzi a pier**le nie włączę się...

Edytowane przez danield28
Gość Profil usunięty
Opublikowano

wystarczy że czujnik TUZ wykryje obciążenie i już może nie chodzić, wszystko zależy jak został ustawiony komp sterowania silnikiem ;)

Opublikowano

Kolego jakbyś trochę pomyśla to nie boli... Transport polega na tym, że coś jest ciągnione przez coś a jakby nie patrząc pług jest ciągniony... Chyba, że posiadasz inną definicję transportu... Wiele firm pisze tylko, że Power Boost załączy się w WOM i Transporcie dlatego, że załączy się przy prędkości kilkudziesięciu km/h więc jest oczywiste, że nie będziesz orał z prędkością 20-30 km/h, ale w momencie kiedy załącza się po przekroczeniu prędkości 6 km/h na zakresie 3 i 4 jak ma to miejsce w MF również to daje zwiększenie mocy przy pługu...

No tak pewnie nie pomyślałem przecież Power Boost wychodzi sobie z silnika patrzy zza maski co masz z tyłu podczepione i zobaczy pług i stwierdzi a pier**le nie włączę się...

O człowieku jesteś moim bogiem :D ahahahah "Power boost wychodzi sobie z silnika patrzy zza maski i mowi pier**ole nie włącze sie.. " o nie wierze :D! pozdro

Gość Profil usunięty
Opublikowano

stolarczyk tak trudno zrozumieć mój post że musisz pisać jakieś durnoty? :blink: jak masz za mały uciąg to i boost nie pomoże ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A u mnie na CC pokazuje na kazdym biegu kiedy kozysta z Power Bosta

JD 6830

Opublikowano

stolarczyk tak trudno zrozumieć mój post że musisz pisać jakieś durnoty? :blink: jak masz za mały uciąg to i boost nie pomoże ;)

A jak masz za maly uciąg i nie masz bosta to masz przerąbane. Który z ciągników o małum uciągu ma bost?, A mały uciąg to ile wynosi u Ciebie i jak go zmierzyc aby przy zakupie ciągnika wiedziec czy brac z bostem?

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

ty to widzę nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz laugh.gif

Jak uciąg jest za mały to się kupuje większy ciągnik lub mniejszą maszynę

najmniejszy mi znany to JD 6230.

Jak masz mały uciąg i nie masz boosta to się biegi zmienia na niższe jeśli jest sens lub nie jedzie w pole. wink.gif

Mały uciąg to jest wtedy jak ciągnik ma moc na silniku a koła mają poślizg, że ja pierdziele, lub gdy ciągnik stoi na twardo na ziemi a silnik nie ma możliwości aby ruszyć skład.

A naukowo jest to maksymalna siła, z jaką może działać holownik w sposób ciągły

A tak ciężko policzyć sobie teoretyczny uciąg z mocy i masy?

Ja wyliczam ze wzoru:

R= D*T/(9,81*T)-D

R- max uciąg haka

D- wartość z tabliczki

T- dmc pojazdu w tonach

Co da ci boost? wiesz w ogóle co to jest? chwilowe zwiększenie mocy a nie stałe, że jak

będę zapierdzielał pod stromą górkę z pługiem na tylnym tuzie to też się nie włączy ? laugh.gif

to masz bardzo duże szanse że się wyłączy. o ile się włączy tongue.gif bo w JD boost nie chodzi z tuzem nie wiem dlaczego nie możesz tego zrozumieć laugh.gif

Edytowane przez Profil usunięty
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Janek@ po raz kolejny widzę, że lubisz wdawać się w dyskusję z ..... hmm? w głupie dyskusje które zniżają Cie do poziomu pytających :P

Gość Profil usunięty
Opublikowano

dobra obiecuję że już nie będę :unsure:

cześć :lol:

Opublikowano

Wydaje mi się JankuJelonku, że jelonka to widziałeś tylko w lesie,a jeżdziłeś na nim długo ale tylko w cyrku. Twoje wywody są bezsensowne, a wypowiedzi nie mają większego sensu. Sam gubisz się i plączesz w tym co podpatrzyleś pewnie na youtube, a póżniej tlumaczysz, wyjaśniasz, z czego niewiele wiadomo i zniżasz się do poziomu pytających - kończ te dywagacje!.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Skończcie chłopaki temat, bo się nudno robi. tongue.gif

W których seriach da się wyłączyć doładowanie? W Premium na pewno taka możliwość istnieje.

Edytowane przez Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

to kończ bo nic nie wnosisz :lol: kiedyś ludzie bez boostu i półbiegów jeździli ciągnikami niskich klas a teraz chobota przyszła na traktory i się pyta czy mu się boost pod górę wyłączy bo się boi że nie wyjedzie :lol:

Bobek masz AP? tam ciągnie od prędkości boost? czy cały czas transport i WOM

Edytowane przez Lukasz1987
Gość Profil usunięty
Opublikowano

AQ+, ale IPM działa tak jak każde IPM: prędkość jak wyżej pisałem, obciążenie na WOM i hydraulice.

Opublikowano

Napisze Ci tak jak jest w JD.

Przekładnia PowrQuad Transmission - Prędkość transportowa powyżej 15km/h (9.3mph), przy pełnej mocy i prędkości 20km/h (12.5mph)

Przekładnia AutoPowr - Prędkość transportowa powyżej 21km/h (13mph) przy pełnej mocy o prędkości 28km/h (17.5mph)

Tylny WOM - włączony i obciążony przy ciągniku poruszającym się z minimalną prędkością.

Gość Profil usunięty
Opublikowano
wyjaśniasz, z czego niewiele wiadomo i zniżasz się do poziomu pytających

no właśnie starałem zniżyć się do twojego poziomu ale koledzy mi nie dali :huh: