Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie. Co byście wybrali jako głowny ciagnik do gospodarstwa. Może ktoś posiada takie ciagniczki i moze cos na ich temat powiedziec?? A może NH T5060. Co byscie polecili. Gospodarsto nie duze ok 20 h

Opublikowano

to zależy jaki masz budżet :rolleyes: john na pewno najlepszy ale i najdroższy

nie kupuj new hollanda, bo to jest nie wypał, wiem bo mamy to w szkole :lol:

Opublikowano

Nie, zetora nie biorę pod uwagę. Co do budżetu...jestem w stanie wylożyć na tą "erkę" JD, ale co pozniej, skoro przy pracach polowych lubi wypić troche ropy. Jednak konkurencja wie że w europie ropa jest na wage złota, i nh czy case pali mniej.

Opublikowano (edytowane)

przecież można jeszcze pomyśleć nad claas-em axos340(102KM i to na silniku Perkinsa) lub arionem 400 w podobnych cenach też jest MF z serii 54** jeśli jesteś w stanie dać dużo to też fend vario. A co do wypowiedzi luk252 to się nie zgodze do NH to świetne ciągniki sam mam T6010 i sobie chwale :rolleyes:

Edytowane przez gryzek11500
Opublikowano

Nie, zetora nie biorę pod uwagę. Co do budżetu...jestem w stanie wylożyć na tą "erkę" JD, ale co pozniej, skoro przy pracach polowych lubi wypić troche ropy. Jednak konkurencja wie że w europie ropa jest na wage złota, i nh czy case pali mniej.

Case JXU/ NH T5*** pali mniej od JD, ale moc uciągu w porównaniu do JD 5R o takiej samej mocy znamionowej jest aż o 10KM mniejsza, jakoś tak już jest że skrzynie CNH maja bardzo duże straty mocy na przekładni

Opublikowano

O tej stracie mocy w NH to jeszcze nie słyszałem od nikogo...a powiem ze posiłkowany zapewnieniami dilera co do mocy zastanawialem sie nad 4 obrotową albo 4 lub 5 zagonową. Ale nie do końca w to wierze, wiec teraz zastanawiam sie nad JD bo jednak z tcyh 100 KM uzyskuje lepsze osiagi. A co do MF czy fenda to odpada, ze względu na ilość elektroniki w nich zawartej. To sa jednak ciagniki naszpikowane "kabelkami". Pozatym brak mi przekonania do marki MF a fend...no cuz piekne ciagniki ale cena zbyt wysoka.

Opublikowano

pod względem "elektroniki" to JD 5R przewyższa ;) MF 54** a doposażone JXU tez zbytnio się od MF nie różni.

Widzę że kolega @gumaa87 nie wiele wie o ciągnikach które chciałby kupować i jedzie na stereotypach...

Opublikowano (edytowane)

przecież można jeszcze pomyśleć nad claas-em axos340(102KM i to na silniku Perkinsa) lub arionem 400 w podobnych cenach też jest MF z serii 54** jeśli jesteś w stanie dać dużo to też fend vario. A co do wypowiedzi luk252 to się nie zgodze do NH to świetne ciągniki sam mam T6010 i sobie chwale :rolleyes:

pisałem o NH T5060, bo gumaa87 się pytał czy czasami też nie wziąć go pod uwagę, a seria T6000 to już inny traktor ;) też mam sentyment do claasów ale nic nie mogę o nich powiedzieć :(

a może deutz-fahr agrofarm k420???

Edytowane przez luk252
Opublikowano (edytowane)

Kolega gumaa wie o ciagnikach ktore chce kupic tyle ile powinien wiedzieć, jeździł każdym z nich, oglądał podczas prac u ludzi którzy maja takie ciagniki i zna opinie samych użytkownikow co do jakości i awaryjnosci tej że elektorniki w tych ciagnikach, wiec jednak za MF podziękuje. Co do DF to tez sie nad nim zastanawialem ale diler jakaś piz*a i nie idzie sie dogadac, chce taką kase za niego że juz taniej mnie wyjdzie JD

Edytowane przez gumaa87
Opublikowano (edytowane)

kolega nie odwraca kota ogonem :P bo wyraźnie napisał wcześniej, że nie wie tego co powinien wiedzieć o ciągnikach które chce kupić :P Jeśli uważa że MF awaryjny .. ok, ale pisanie bzdur że ma więcej elektroniki od innych, to nie moje słowa, tylko kolegi :P jaka elektronika się w nich psuje (MF54**) ?

Edytowane przez b0gdan
Opublikowano (edytowane)

witam...ja też słyszałem że w NH spada moc...stałem przed takim wyborem tylko 85KM i DF albo JD...początkowo byłem pewny że wezmę DF ale jednak JD przewyższył go..no i w JD masz pełną ramę np:.przy pracy z pługiem albo coś nie ma nic lepszego ciągnik pali więcej od innych ale ma plusy..pełna rama,lepsza widoczność do tyłu itd:.NH nie brałem pod uwagę ponieważ słyszałem różne negatywne rzeczy o nich :mellow: aha i ja będę miał go jako ciągnik pomocniczy...to jaka różnica cenowa była między DF a JD skoro lepiej opłaca się wziąć john'a

Edytowane przez bigosek54
Opublikowano (edytowane)

witam...ja też słyszałem że w NH spada moc...stałem przed takim wyborem tylko 85KM i DF albo JD...początkowo byłem pewny że wezmę DF ale jednak JD przewyższył go..no i w JD masz pełną ramę np:.przy pracy z pługiem albo coś nie ma nic lepszego ciągnik pali więcej od innych ale ma plusy..pełna rama,lepsza widoczność do tyłu itd:.NH nie brałem pod uwagę ponieważ słyszałem różne negatywne rzeczy o nich :mellow: aha i ja będę miał go jako ciągnik pomocniczy...to jaka różnica cenowa była między DF a JD skoro lepiej opłaca się wziąć john'a

Za DF zawołał 15 tys wiecej niz za JD. Jak długo masz juz tego "jelonka"? I jakie prace nim wykonujesz?

Do kolegi Bogdana: nigdzie nie widze takowej zmianki w moich postach jako bym nic nie wiedzial o ciagnikach ktore mnie interesują, chyba pomylilas moja wypowiedz z wypowiedzia kolegi luk252 na temat classa

Edytowane przez gumaa87
Opublikowano

100KM DF Agrofarm w wersji PL za 216tyś brutto bez negocjacji (cena do wniosku PROW) więc pewnie można by sporo urwać. Posiada on elektohydraulicznie sterowane złącze hydrauliki zewnętrznej, ale kolega nie lubi kabelków... ;)

Chodzi mi kolego o to: twierdzisz że MF ma dużo kabelków ;) a prawda jest taka że ma ich tak samo dużo jak Case NH , a mniej niż DF i JD z tego powodu twierdzę że niewiele wiesz o tych ciągnikach