Skocz do zawartości

Prędkość podczas orki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mały:( zagonowy kverneland-a dokładnie taki : http://allegro.pl/plugi-kverneland-4-skibowe-i1238538263.html

mam w planach zakupić obracany ale nie wiem jeszcze jaki po głowie chodzi mi albo kuhn albo coś polskiego bo słyszałem ze jak wezwanie się polski tylko ze na dużych odkładniach to wcale jakością pracy nie odstaje dużo od zagranicznych a remont kuhn-a to około 15 tysięcy zl czytałem w top technice to najdroższy jest w utrzymaniu...

Opublikowano

Jesli chodzi o C-360, to podają że na 2 i 3 biegu, przy 2200obr/min, osiaga prędkości odpowiednio 7,1km/h i 9,8km/h. W rzeczywistości to wiadomo, niższe obroty i ewentualny poślizg kół. Czyli bedzie z 7 na trójce i z 5 na dwójce.

Ja próbowałem orać na 3 z pługiem 3 (grudziądz), ale wydawało mi się to za szybko. Na 2 szło w sam raz. Poza tym teren lekko górzysty, więc i na 3 nie dawał wszędzie rady. Choć z górki to może i na czwórce by poszedł :blink: w sumie nie próbowałem.

Opublikowano

chyba masz bardzo lekką glebe i na dodatek orzesz na 5cm albo masz jakiś naprade ciekawy pług.

Kolega w sumie nie napisał jakim pługiem orze. Może to być pług 2-skibowy więc na 3 biegu nawet go nie czuje. U mnie na VI klasie orałem 3x35 3 bieg 1600obr i żadnego problemu nie było. Ale pług był pożyczony, standardowo orze 2-skibowym co jest strata paliwa i czasu.

Opublikowano

A ja kiedyś jak c360 leci z 3 skibami w orce. Co prawda orka na strasznie słabych ziemiach. Ziemia ziemi nie równa a ustawienia sprzętu też :blink:

Opublikowano

Ja tam jakiś super dobrych gleb nie mam i z pługiem 3 skibowym na 2 ma co robić C-360 a trzeci bieg jak zapuszcze to wygląda to tak gaz ręczy jest ustawiony tak że na drugim biegu podczas orki mam 1800 obr/min po wrzuceniu 3 biegu obroty spadają do 1200 więc żeby znów mieć 1800 to trzeba praktycznie w deche deptać. wniosek mójh z tego taki chwalić się można że się jedzie na 3 i że orka szybko idzie ale ze zbiornika idzie jeszcze szybciej.a i zużycie całego ciągnika jest dużo większe.

Opublikowano

Z tego co przerabiałem (nie tylko orka)przy używaniu węższych narzędzi nadrabianie szybkością jest zdecydowanie paliwożerne.

Popieram, nie jest to ekonomiczne nadrabianie prędkością , paliwo oraz większe zużycie maszyn (był kiedyś nawet artykuł w tap).

Opublikowano

IV-VI klasa gleby niby słaba ale chciałbym widziec jak ktos u mnie orze na 3 biegu z 3 skibowym pługiem chyba ze na 5cm a nie 25cm smiać sie i zarazem płakać chyba ze ktos ma naprawde lekka glebe w uprawie to sie zgodze ale to rzadkośc. aa jesli komus silnik w 60 staje na drugim biegu to silnik woła o remont silnik 60 nie stanie na drugim biegu nawet przy oponach 16,9(dobry silnik)

Opublikowano

Grudziądz w zasadzie podaje w instrukcji prędkość roboczą i wynosi ona 4-6km/h zarówno do pługów 2 jak i 3 skibowych. Tak samo zapotrzebowanie na moc. 2 skiby to 25-30KM, 3 skiby - 40KM. Max. głębokośc orki 28cm.

Opublikowano

chyba masz bardzo lekką glebe i na dodatek orzesz na 5cm albo masz jakiś naprade ciekawy pług.

Nie widzę w tym nic dziwnego że C-360 orze na 3-biegu pługiem 3-skibowym.

Głębokość orki przedsiewnej ok.20cm a przedzimowej ok.25cm.

Jeśli ktoś ma źle ustawiony pług i trzyma przednie koło skręcone w poprzek

to wcale mu się nie dziwie że na 2-biegu ma co robić.

Koła kopiowego nie używam wcale,głębokość reguluje podnośnikiem.

Koła mam 14-tki