Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Czyli wniosek z tego że jeśli liście po gnite są prawie wszystkie sercowe zielone tylko to wstrzymać się z siewem saletry? jakoś mi się nie wydaje żeby bez N to poszło do rośnięcia...

Sprawa w tym by nie wstrzymywać się, lecz dopasować dawkę do możliwości jej konsumpcji. Wyskakiwanie przed szereg z saletrą w lutym jest również średnim pomysłem, a stosowanie broszurowej dawki na pierwszy rzut na poziomie 120kgN często chybionym i niecelowym, gdyż autor , przeważnie przyjmuje najbardziej optymistyczne założenia,

i często zainteresowany jest jak największym zbytem własnego produktu, ew czerpie korzyści ze sponsoringu.

Moim zdaniem im krótszy będzie czas pomiędzy wysiewem a rozpoczęciem wegetacji tym efekt ekonomiczny korzystniejszy.

Co do przesiewu po Command-zie, nie widzę problemu by roślina tą było zboże. W tytoniu stosowane są dawki 0,8 l/ha , a okres pomiędzy stosowaniem w maju do zasiewu pszenicy to ok 5 msc i to najczęściej w warunkach suszy.

Uszkodzenia, jeśli w ogóle wystąpią znajdują się co najwyżej na uwrociach lub pasach nałozonej podwójnie substancji.

Nie widzę więc zagrożenia pzry użyciu w rzepaku dawki czterokrotnie mniejszej , okresu ok 7 msc pomiędzy opryskiem a zasiewem , oraz najczęściej dużo większym wymywaniu jesienią i wiosną.

Edytowane przez xemit
Opublikowano

w mnie rzepak ladnie sie trzyma, temp w nocy min -3, od czwartku noce na plusie w granicach 2,3, po kolejnych 4 dniach cieplej.

1 marca lecialem 400kg/ha mocznika:)

ludzie chociaz takich głupot nie wypisujcie , albo swoją głupotą sie nie chwalcie -400 kg mocznika?

Opublikowano

ja jutro polecę 100kg soli potasowej i 400kg saletrosanu... do czwartku mają być przymrozki, więc albo teraz albo za 2 tyg :) ze zbożami poczekam aż da się wjechać na pole bez przymrozków... czyli gdzieś za 2 tyg, będzie leciał RSM32 więc działanie będzie natychmiastowe

Opublikowano

Odnośnie następstwa roślin po rzepaku (oprysk command i fuego)- w zeszłym roku zmuszony byłem przesiać znaczną cześć i postawiłem na pszenicę jarą. Nawet nie orałem, tylko "przeleciałem" raz atlasem (agregatem). Jedynie na jednym kawałku na poprzeczniaku po ok miesiącu od siewu pszenica lekko zrobiła się zółta (wpływ na to miała również susza) po czym odbiła... Tak więc, pszenicę, jęczmień można siać śmiało po takich środkach.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

losktoś, nie dam boru i siarki oraz potasu, gdyż praktycznie co 3 sezon każde z moich pól jest nawożone dawką ok 2o-35 ton pomiotu kurzego.

Słoma jest przyorywana corocznie, zaś nawożenie przedsiewne rzepaku obejmowało również nawozy zawierające skladniki o których piszesz.

Badania gleby wskazują zas na wysoką zawartość makroelementow.

Srednie wyniki dla mojego gospodarstwa to ok19mg potasu na 100g/gleby, gdzie 20 mg to zakres bardzo wysoki, 22 mg fosforu gdzie 20 mg to również bardzo wysoko, oraz 6 mg magnezu czyli wysoko.. Ponadnormatywny wysiew jest wiec w takich warunkach marnotrawstwem.

Opublikowano

@xemit tak jak mówie wcale nie twierdze że źle robisz i może nawet to jak robisz bedzie lepszym rozwiązaniem niż moje ;) każdy zna swoje pola i wie czego brakuje i co trzeba dać, ja tu nie wiele moge powiedzieć bo wiem tylko tyle z tego co piszesz - a to jest za mało ;) dajesz azot na mineralizacje słomy?

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

dobrze by było powtórzyć w drugiej dawce następnymi 400 kg mocznika, nie zapominając również o 500kg polifoski oraz podobnej ilości wapniaka-wydrwigrosza granulowanego .Tak nawożony rzepak będzie przykładem dla dystrybutorów nawozów, a zwiększony zbyt na trwale utrzyma tendencję wzrostową na składniki pokarmowe.

P.s

losktos,w pomiocie kurzym jest wystarczająca ilość azotu by słoma pierdziała z wrażenia, ba wystarczy sam jego smród.

Edytowane przez xemit
Gość lukejro
Opublikowano

Myślę, że przy tak skąpym nawożeniu(400kg mocznika w jednej dawce) nie można liczyć na wysoki plon i napewno nie osiągniesz średniej agrofoto(5t z ha). Żeby mój rzepak nie "głodował" to zasiliłem go saletrą już 1.5tyg temu!!! Dodam, że zrobiłem to na 3 oznaczonych działkach o łącznej powierzchni 3m2. Na dzień dzisiejszy zasilony rzepak wygląda na równie "głodny" jak pozostały którego nie zasilałem. hmmm Może xemit ma rację i jest to spowodowane tym, że dodatkowo nie zastosowałem wapniaka???

Opublikowano

"klauss jak uważasz ja czekam zbytnio mi się nie spieszy również wole zagłodzone oziminy niż wysypać pieniądze w błoto."

Ja już sam nie wiem co robić, u nas dziś w nocy (Lubelszczyzna) nadają do -11. Od czwartku ma być trochę cieplej. Na rzepak we wtorek lub środę posieje 150 200 kg saletry, co będzie to będzie, pierwszy rok go sieje, na pszenżyto chyba też sypnę.

Opublikowano

po dzisiejszych ogledzinach już takim optymistom nie jestem co prawda siarczan amonu został posiany to już na pewno z planowanym siewem saletry jutro dam sobie spokój, u nas w wielkopolsce cały tydzień na minusie więc ja dopiero wystartuje z saletrą około piątku i dam skromnie nie całe 130kg na ha saletry a drugą taką dawkę dam w tedy kiedy wegetacja ruszy i tutaj mam na myśli taką date jak 15 marca.Jak pisałem mimo że po zimie wyglądał całkiem dobrze to skala przemrożonych rozet rośnie sam czubek wzrostu po dotknięciu odpada boje się co będzie po tym tygodniu ,jednak jestem optymistą bo skoro przeżył taką zimę bez okrywy śnieżnej to i z tym sobie pewnie poradzi dodam że mam w tym roku mieszańca i siałem go około 2.5kg dlatego wygląda ta rozeta na bardzo dobrze rozwiniętą dlatego mam taką małą uwagę i sugestie warunki pogodowe są zbliżone wszędzie nie rozumiem dlaczego mimo takich cen co nie którzy posiali już dawno takie duże jednorazowo dawki już nie wspomne o tym moczniku .A zwłaszcza że tego azotu nasze rzepaki będą potrzebowały w dłuższym czasie bo po takim przedwiośniu będą długo chorowały POZDROWIENIA

Opublikowano

jak będzie cały rzepak do zaorania to sobie mogą przyjść nawet jak będzie już posiany jęczmień jary np rzepak przeorany plantacja zlikwidowana numery działek mają więc nikt nie będzie czekał az sie zjawią muszą wypłacic 27% lub 40% jak ktoś ma rozszerzenie ewentulnie mozna dla pewności udokumentować zdjęciami itp ja przynajmniej tak zrobie terminów technologicznych nikt nie oszuka

Opublikowano (edytowane)

kolego 25% a 40% to jeżeli szkoda wystąpiła po 15 kwietnia czym bliżej żniw to procenty wzrastająco czyli przed żniwami grad

Edytowane przez interes13