Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie nikt nie stosował do tamtego roku, w zeszłym jeden rolnik tak zrobił i wszyscy do niego latali, jak zrobił, że ma taki ładnie wybarwiony rzepak, a wiadomo siarka pomaga przetwarzać azot, a i kwiat jest dużo lepiej wybarwiony

Opublikowano

A u mnie większość kupuje siarczan amonu :D na pierwszą dawkę bo tani i ma siarkę problem bywa z rozsianiem bo ten najtańszy to bryłki sie trafiają i potrafi zapchać :D

Opublikowano

chcialem dac 300kg saletry kedzierzynskiej na start ale mysle ze jak dam 200 siarczanu amonu i 200 saletry na start to wystarczy potem poprawie 150 saletry w fazie pakowania co o tym sadzicie?

Opublikowano

chcialem dac 300kg saletry kedzierzynskiej na start ale mysle ze jak dam 200 siarczanu amonu i 200 saletry na start to wystarczy potem poprawie 150 saletry w fazie pakowania co o tym sadzicie?

Jesli rzepak w miarę będzie wyglądał na wiosnę to min. 200N trzeba dać.

Opublikowano

wedlug mnie i ksiazki ktora mam na tremat rzepaku to wiosna najwazniejsze jest aby dac 1 dawke w wysokosci 60-70% całkowitej dawki azotu w formie szybkodzialajacej . ja daje saletre 400 kg i pozniej 2 dawka 200 kg

Opublikowano

A u mnie większość kupuje siarczan amonu :D na pierwszą dawkę bo tani i ma siarkę problem bywa z rozsianiem bo ten najtańszy to bryłki sie trafiają i potrafi zapchać :D

A weź na chłopski rozum czy ta siarka z nawozu zdąży dotrzeć do rzepaku zanim zakwitnie ja wątpię. Siarczan Mg nie jest drogi stosują go tylko i wyłacznie jako jedyna formę S i Mg w rzepaku. Moim zdaniem siarczan anomu to dostarcza rzepakowi jedynie N a siarka jest naprzyszły rok, a nie wiem czy nie zakwasza gleby w pewnym stopniu nawet.

Opublikowano

To z tego co czytam to widzę że nie powinno się stosować wogóle siarki w nawozach doglebowo w roku w którym sie zbiera daną rośline? Czy coś źle rozumiem? Bo w Saletrosanie oraz Polifosce21 jest taka sama siarka jak w siarczanie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja stosuje siarczan amonu odkwaszony, który nie zakwasza gleby natomiast jest droższy od zwykłego siarczanu.

A jakim sposobem to uczyniono :blink:

Kwaśny odczyn siarczanu amonu(zresztą saletry i mocznika również)nie wynika z zanieczyszczeń ,lecz jest to jego fizjologia i nie sposób jej zmienić, nie zmieniając pierwowzoru, podobnie jak nie można nabombać się odalkoholizowanym spirytusem lub skorzystać na punkcie kopulacyjnym z usług knura wykastrowanego w zeszłym roku.

Pewnie ten chłyt małketingowy polega na zaczerpnięciu z twojej kieszeni większej kwoty niż pierwotnie zamierzałeś wydać i to bez ewentualnego protestu z twojej strony.

Opublikowano (edytowane)

rozpatrujecie jak siać nawozy itd a jak tak dalej pójdzie to nie wiadomo czy wogóle rzepak przetrwa zime niektóre odmiany juz szlak trafił

Edytowane przez thug
Opublikowano (edytowane)

witam mozna juz pryskac rzepak na samosiewy jak w nocy jest temp okolo 0 lub lekki przymrozek czy poczekac z tydzien

P.S. przepraszam za 2 [posta pod moim ale sie pomylilem i prosze o nie dawanie %%

Edytowane przez Lukaszjarm
Opublikowano

witam mozna juz pryskac rzepak na samosiewy jak w nocy jest temp okolo 0 lub lekki przymrozek czy poczekac z tydzien

jescze troszke poczekaj bedzie dobra pogoda Twoja Pogoda.pl

Opublikowano (edytowane)

jescze troszke poczekaj bedzie dobra pogoda Twoja Pogoda.pl

od dzisejszej nocy ma byc bez przymrozków ja w srode mam zamiar wjechac galera + leopard :blink:

Edytowane przez Piotrek693
Opublikowano

od dzisejszej nocy ma byc bez przymrozków ja w srode mam zamiar wjechac galera + leopard :blink:

Piotrek693 galere+leopard można stosowac bez obaw nie przypali / czy masz jakieś praktyki z tymi środkami bo ja wcześniej stosowałem z perenalem ale jest teraz wycofany

Opublikowano

dlaczego nuie pryskacie na samosiewy jesienia bo przeciez one bardzo konkuruja z rzepakiem no i zra raz nie opryskalem po jeczmieniu jarym muslac ze wymarznie - nigdy wiecej zawsze jesienia

Opublikowano (edytowane)

Piotrek693 galere+leopard można stosowac bez obaw nie przypali / czy masz jakieś praktyki z tymi środkami bo ja wcześniej stosowałem z perenalem ale jest teraz wycofany

ja też wczesniej stosowałem perenal leopard zastosuje pierwszy raz miał byc sam agil ale leopard z galerą można bez problemów dawać tylko zeby temperatura nie spadła poniżej +2 stopni to zadziała normalnie

Edytowane przez Piotrek693
Opublikowano (edytowane)

witam, pierwszy raz zasiałem rzepak, chciałbym się dowiedzieć w jakiej fazie, kiedy mniej więcej stosuje się fungicydy,odżywki dolistne, antywylegacz, w sumie mógłbym zakupić teraz wszystko i bym miał napisane, ale są różne środki . kiedy po prostu żeby najlepiej coś dało????????????]

a i , jaką mieszaniną dożywić dolistnie najlepiej zamiast gotowych odżywek, czy siarczan magnezu+mocznik był by dobry?????? ,

Edytowane przez suzuki21l
Opublikowano

Najlepiej siarczan z mocznikiem i dodatkowo jakieś mikroelementy. Ja z fungicydów polecam toprex, w momencie gdy rośliny mają śrenio 20cm. Zależy ile kasy chcesz wydać,bo tańsza jest caramba,horizone czy orius. W czasie zabiegu musi być ciepło.

Opublikowano

Wczoraj u nas poszedł grad wielkości wiśni.Padało ok. 15 min.Dziś byłem przy rzepaku ni praktycznie nie ma pędu głównego ,zostały tylko boczne.Zobaczymy co z tego będzie.