Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po to one są, żeby nie wiedziec jak działają. Normalny zjadacz chleba nie musi uczyć się pulsacyjnego hamowania itd. Ma nacisnąć hamulec i kręcić kierą aby ominąć przeszkode. Reszte robi elektornika i tak powinno byc.

Powinien być jakiś kurs zapoznania się z tymi wszystkimi systemami. Ale jeśli człowiek umiał by np. chamować bez ABS-u czyli pulsacyjnie to na śliskiej nawierzchni zatrzyma się szybciej nież z tą całą elektroniką lecz niestety wiele osób po ukończeniu kursu nie potrafi jeździć i wciska pedał chamulca w podłoge a tym bardziej nie potrafie wyobrazić sobie 14-sto latka który siada za kierownicę skoro pełnoletnie osoby nie wiedzą jak zachować się na drodzę.

Jak dla mnie to także Prawo Jazdy kat. B1 to jakaś porażka. Nie powiedziałbym, czy jazda CC lub Tico jest bezpieczniejsza ponieważ ma mniejszą wagę. Sam miałem okazję kilka razy jechać CC i mogłem go porównać z Golfem II i szczerze to jeśli już mieliby jeździć od 16 lat to wolałbym dać takiemu Golfa, który o niebo lepiej się prowadzi i trzyma się drogi niż te CC którym na byle dziurze rzuca i trzęsie we wszystkie strony. Jedyne co to myślę, że powinno być ograniczenie pojemności silnika, ale nie do 18 lat ale np. do 20 aby młodzi kierowcy nauczyli się jeździć najpierw słabszym samochodem a potem przesiadali na mocniejsze.

Ja jeździłem i CC i Tico i tak naprawdę to tych dwóch samochodów nie ma co porównywać.

A co do ograniczenia pojemności to właśnie jechałem tico pojemność 0.8 i te 130km/h spokojnie pojechał jeszcze Polo III po drodzę wyprzedzaliśny.

Według mnie tak młodę osoby nie powinny prowadzić samochodu i tyle w temacie.

Opublikowano

Większość aut od drugiej połowy lat 90 jest wyposażona w ABS, teraz to już obowiązek więc "chamowanie" z pedałem wciśniętym do oporu w aucie z ABS jest dużo lepszym rozwiązaniem niż "chamowanie" pulsacyjne które w efekcie opóźni działanie ABS i wydłuży drogę hamowania.

Opublikowano (edytowane)

Własnie iwdać, że niektórym kurs potrzebny. Hamując pulsacyjnie przestajemy na chwile hamowac wszystkimi kołami, hamując z abs przestaje hamowac tylko koło wpadające w poślizg Ponadto abs działa w połaczeniu z czujnikiem położenia kierownicy np i przy prostych kołach dopuszcza przyblokowanie koła. Wszystko zależy od tego co producent sobie założyl w sterowniku. Druga sprawa to to, że w sytuacji nagłego zagrożenia człowiek podświadomie wciska pedał do podłogi nawet ci co uważają się za mistrzów i fachowców. I wtedy własnie abs pozwala ominąć przeszkodę. Innymi słowy trzeba naciskac hamulec i nic nie kombinować.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

mi by to pasiło 15 latek mam już 16 bije xD ale prawko to bym nie zrobił bo to wielka głupota wolę poczekać do 18 wsiądzie taki 14 lat i wypadki wzrosną o 10 lub więcej %

Opublikowano (edytowane)

wzrosną albo nie wzrosną ja już wole jak jedzie taki dajmy na to 14 latek z rodzicem prawidłowo drogą niż jakaś baba co zajeżdża drogę czy się rozmarzy i przypierniczy w ciebie ;[

Edytowane przez Tanco96
Opublikowano

Ja bym raczej proponował wprowadzić jakieś ograniczenia czy badania lekarskie dla wszystkich kierowców w starszym wieku. Godzinę temu prawie wywinąłbym rolkę ze skarpy na łuku bo dziadek matizem se traktor wyprzedzał, no w sumie normalka, nic nadzwyczajnego, on "nie widział" mnie, łuku, ciągłej linii (niepotrzebne skreślić). Ja to mam w standardzie ale dzisiaj to już troche przegięcie było. Skończyło się na ściętym słupku kilometrowym co dla mojego zderzaka nie robi już wielkiej różnicy, opony/fele/zawias chyba ok. Oczywiście dziadka dognałem, zatrzymałem i pedagogicznie ryknąłem z przepony grubą wiązaną. Wtedy już nie dało się ukryć że jestem ze wsi :D