Odmiany pszenicy ozimej
-
Podobna zawartość
-
Przez yacenty
Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
3. Jak nawozić pszenicę?
4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
-
Przez bazalt50
Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
-
Przez jarekvip99
Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac -
Przez jarekvip99
Planuje zasiac 10 ha materialem siewnym kawalifikowanym i stad moje pytanie jak jest z tym ekoschematem w doplatach? musze zgłosic to wczesniej ze zamierzam siac czy dopiero w maju we wniosku to uwzgledniam? jak z faktura czy tez we wniosku dodaje czy inaczej? czy aby otrzymac kase za ten ekoschemat to musze go połaczyc z jakims innym ekoschematem?
-

Rekomendowane odpowiedzi
samosiejąca pszenica
Pszenica jakościowa Ostroga najlepiej plonująca ochrona przeciwko d...
Ursus & Opryskiwacz