Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, 6 kl i ph 4.2 -efekt działania wapmagu po 200 kg co rok. Kupiłem 3t wapna kredowego granulowanego i jak to najlepiej zastosować. Teraz tona, na ściernisko tona i pod orkę zimową tona. Czy po żniwach na raz cała dawka. Obszar 1.7 ha.

Opublikowano

kreda granulowana jest dobra do odkwaszania gleby wysiana przed zasianiem ozimego zboza?Tzn chce po orce rozsiac krede 600-700kg/ha i zastanawiam sie czy zadziała na pszenzyto ktore bede siał z 2 tygodnie po rozrzuceniu wapna

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)
przemek111447 W tamtym roku tak robiłem, tyle że z jęczmieniem który jest dużo bardziej wrażliwy na pH. Pole nie widziało wapna przez conajmniej ostatnie 6 lat, na 1.5 hektara daliśmy tonę i jęczmień wyrósł piękny jak na 5-6 klasę. Jęczmień jak powschodził to przez jakiś tydzień były żółte pasy ale potem zniknęły. Z tego co się ostatnio od znajomego dowiedziałem to kreda rozkłada się w glebie przez 3 miesiące i po tym czasie już reakcje jakie miały nastąpić nastąpiły. Edytowane przez milanreal1
czcionka
Opublikowano

A gdzie można kupić dobrą kredę w rozsądnej cenie??

Opublikowano

Witam wszystkich, mam problem i chce ostrzec wszystkich przed wapnowaniem wapnem weglanowym przedsiewnie.zolte pasy na polu w pszenicy do tej pory(wap-niak) ,dobrze ze nie duzo, ale pszenica i tak nie rosnie. po Asahi rusza w gore 2 tyg i znow stoi, moja porazka.nadal w fazie krzewienia i chcialem sie zapytac co to z tego bedzie jak jest juz koniec maja? co mozna jeszcze zrobic?

PS: jaka dawka wapna budowlanego (takie wapno co dziadek skladuje w dole w ziemii) ile jego dac na sciernisko?

Opublikowano

Witam. Właśnie zaczynam przygodę z rolnictwem. Jestem nowy na tym forum i jeśli to nie jest odpowiednie miejsce na to pytanie poprawcie mnie. Przede wszystkim chciałbym zacząć od zbadania moich gruntów. Moja ziemia nie widziała wapna od długiego czasu. Stąd moje pytanie gdzie mogę wykonać podstawowe badania ziemia na terenie gminy Biała Podlaska lub okolicach? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Witam wszystkich, mam problem i chce ostrzec wszystkich przed wapnowaniem wapnem weglanowym przedsiewnie.zolte pasy na polu w pszenicy do tej pory(wap-niak) ,dobrze ze nie duzo, ale pszenica i tak nie rosnie. po Asahi rusza w gore 2 tyg i znow stoi, moja porazka.nadal w fazie krzewienia i chcialem sie zapytac co to z tego bedzie jak jest juz koniec maja? co mozna jeszcze zrobic?

PS: jaka dawka wapna budowlanego (takie wapno co dziadek skladuje w dole w ziemii) ile jego dac na sciernisko?

Powiedz przed czym konkretnie ostrzegasz, uważasz że dałeś za dużo wapna i masz żółte pasy czy też może że wapno nic nie pomogło stąd te żółte pasy?

Opublikowano

Jak dla mnie to żółte pasy to masz tam gdzie wapno właśnie nie podziałało <przez słabe wymieszanie z glebą> a zielone tam gdzie zadziałało.

Opublikowano

Przed samym siewem nie wolno wapnowac wapnem weglanowym,zolte pasy sa tam gdzie poszlo wapno

Kolego jesteś w wielkim błędzie. Na pewno nie wapno spowodowało żółte pasy w jarym.

W tym roku widziałem te pasy w nie jednym jarym w okolicy i sam nie wiem jaka jest ich przyczyna. Ale jedno jest pewne, na pewno to nie wapno węglanowe.

U siebie także miałem w owsie który był po kukurydzy na ziarno i tak sobie myślałem że może pasy są nad przyoranymi resztkami które nie rozłożyły się dostatecznie.

Odnośnie budowlanego, jeśli nie było wcześniej wapnowane to jechał bym minimum 1 t/ha nawet na lekkiej glebie. Lub z 6 t węglanowego.

Opublikowano

Tylko dodam że budowlane Ca(OH)2 = około 63-68 % CaO. Wapno węglanowe ani żadne inne nie mogło spowodować żółtych pasów. Jak masz zakwaszone pole nie doszukuj się winy w wapnie.

Opublikowano

Kolego jesteś w wielkim błędzie. Na pewno nie wapno spowodowało żółte pasy w jarym.

W tym roku widziałem te pasy w nie jednym jarym w okolicy i sam nie wiem jaka jest ich przyczyna. Ale jedno jest pewne, na pewno to nie wapno węglanowe.

U siebie także miałem w owsie który był po kukurydzy na ziarno i tak sobie myślałem że może pasy są nad przyoranymi resztkami które nie rozłożyły się dostatecznie.

Odnośnie budowlanego, jeśli nie było wcześniej wapnowane to jechał bym minimum 1 t/ha nawet na lekkiej glebie. Lub z 6 t węglanowego.

Na lekką glebę daj budowlanne i już masz po zbiorach- wypali wszystko.

Opublikowano

Kolego jesteś w wielkim błędzie.Budowlane nic nie wypali, to nie kwas. Jedynie co może się stać to jak dasz na wiosnę i trafi się suchy rok to na lekkiej glebie wysuszy ziemię, nic więcej.Jak da mokre wapno z dziury dziadka to efekt ma gwarantowany.Ale to trzeba zrobić przed zasiewem.Jak już rośnie i żólknie z powodu zbyt niskiego ph to nic już nie pomoże.

Opublikowano

O dziekuje za porade i odpowiedz :) ile dac tego wapna,,z dawnego doła- dziury dziadka" 1tona na hektar to nie za duzo? to samo te wapno co wapno budowlane,bo bylo uzywane do budowy obory i domu