Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam w okolicach takie wapno do nabycia po 160/t możecie coś mi o nim powiedzieć?

Gruntcal - środek wapnujący

GRUNTCAL – naturalne, wysoko reaktywne wapno węglanowe. Powstaje wskutek zmielenia wapienia ze złoża Czatkowice. Bezpiecznie podnosi pH gleby oraz poprawia jej strukturę i żyzność. Chroni rośliny przed szkodliwym działaniem manganu, glinu i metali ciężkich. Zwiększa pojemność wodną gleby i polepsza przyswajanie przez rośliny składników odżywczych (N, P, K, S, Mg, Ca). Zwiększa w ten sposób jakość i wielkość plonu.

Charakterystyka produktu:

Odmiana: 04

Reaktywność: min. 97%

CaCO3: min. 96%

CaO: min. 53%

Opakowania: luz, worek

To granulat czy sypkie. Bo jak sypkie to drozyzna mi ktede przywiezli po 100/t
Opublikowano (edytowane)

To parametry ma dosyc dobre na papierku jak za swoja cene . Mniejsze ilosci to jakie ?sypiac po 3 tony na ha patelnia wystarcza na ok 8 ha a sa tacy co na forum pisali ze sypali po 8 i nic zlego nie bylo

Edytowane przez robi57362
Opublikowano

witam. jestem ciekawy jakie wapna stosujecie w swoim gospodarstwie przy produkcji ziemniaka. Ja zawszę sypię Dolomit po którym są efekty, ale jednak dopiero po jakimś czasie, przydałoby się zastosować coś szybciej działającego, bo dostałem nowe dzierżawy o bardzo niskim pH i trzeba trochę podratować te pola, ale na tyle ostrożnie żeby ziemniaki nie dostały strupa. Jest ktoś z branży ziemniaczanej?? 

Opublikowano

Witam wszystkich, poszukuję dobrego wapna weglanowego luzem przynajmniej ze dwie łódki. Moja lokalizacja to woj podlaskie powiat wysoko mazowiecki. Dostalem oferte na weglanowe z morawic po 93 zl za tone netto u mnie na polu z tego co czytam to dobre wapno według forumowiczów. Mam pytanie czy ktos sie orientuje czy mozna taniej kupic dobre wapno ?? Chodzi mi o bliższe kopalnie bo cene podbija strasznie transport mi wyliczyli do 1 tony 65zl a do morawic mam 350 km, wiec moze ktos kupował z pow.wys maz z bliższych kopalni albo ktos kojarzy blizej kopalnie wapna ?? Z góry dzieki za wszelkie info ;)

Opublikowano

shrek jeśli nie zależy ci na Mg to bierz kredę z Mielnika.

Opublikowano

Krede zamawiacie bezposresnio z omya czy przez jakis posresnikow? Pierwsi juz dlugo nie odpowiadaja a posrednika znalazlem jednego tez bardzo daleko. Z transportem 120

Opublikowano

Właśnie propo kredy z mielnika jsk to jest z nia luzem ?? Tzn tylko ta omya ja sprzedaje ?? I ktos sie orientuje jak to kosztuje na miejscu ?? Kiedys dzwonilem do koszalowki i do kornicy i oni tylko granulat sprzedaja a na olx widzialem krede z mielnika luzem i sie zastanawialem czy to nie lewy towar albo jakas podpucha??? A damianzbr miales kontakt z ta firma omy?? Bo na stronie ich jest ze dopiero w sierpniu otwarcie kopalni w mielniku. Ktos sie wiecej orientuje na temat kredy z mielnika ??

Opublikowano

W kornicy mają w tej chwili już też luzem, prosto ze ściany oraz też takie przesiewane- niby 1- 3cm gruzełki. Kornica w tej chwili jest też chyba w OMYA, bo z mielnika odeslali mnie właśnie tam. Swoją drogą te przesiewane na podwórku z transportem 160km kosztuje mnie 100zł tona brutto.

Opublikowano

Marcus co znaczy prosto ze sciany? Mi powiedzieli tylko o tym przesiewanym 1-3cm 80 netto i ze nie maja swoich wywrotek. Mam tam 240km. Jak sie kontaktujecie z omya? Przez formularz juz ze 3 tygodnie sie nie odzywaja. Chyba jednak wezme radkowit p. na moje kwasy

Opublikowano

Kopalina bez żadnej obróbki. Też do nich dzwoniłem i powiedzieli 80 netto za przesiewane, a już przez pośrednika mam po 60

A zamawiales może u tego pośrednika i masz to juz u siebie ?? Bo jestem ciekaw jak to wapno bez zadnej obróbki wygląda?? Czy ta wielkosc 1 - 3 cm jest faktyczna czy wieksze sa kawałki i do tego twarde to jest czy miękka skała, bo chodzi mi o to jak długo to sie będzie rozpuszczac w ziemi.

Opublikowano

W tym tygodniu pierwszy transport ma przyjechać także zobaczę. Tak jak mówi kolega, jeśli to kreda to musi być "miękka". Certyfikat i wz z ladowania będzie także nie ma obaw.