Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesień-po zbiorach i bardzo wczesną wiosną. Ja brałem początkiem marca jakoś. Dolomit akurat wydaje mi się nie dał zbyt wiele a wręcz nic, po prostu chyba jakaś taka dziwna ziemia bo sąsiad niedaleko też odebrał i wynik 7,2 a nie wapnował podobnie jak ja dobre 15 lat.

a co macie "pod spodem"??Mam działkę  nie wapnowaną x lat i ph ok 7 ale tam jest "pod spodem "kreda

Opublikowano

Panowie ktoś stosuje krede

Z kopalni trobiszew czy widać efekty po tym bo cena przyzwoita jest 120zł za tonę

kolego a nie chodzi przypadkiem o kopalnie w Trębaczewie woj lódzkie

Opublikowano (edytowane)

Czy o to wapno chodzi? Wogole to jest to granulowany dolomit?

Juz było kilka razy o takim wapnie na forum.Nie ma czegoś takiego jak trójtlenek wapnia.Przynajmniej na tej planecie. CaCO3 to węglan wapnia a nie trójtlenek.Albo gość jest słaby z chemii albo  celowo pisze takie ściemy.Przecież na logikę trójtlenek powinien być 3 razy mocniejszy od tlenku :)

Zobacz fotkę

post-92161-0-44337600-1492706638_thumb.jpg

W okolicach Działoszyna musieli mieć złego nauczyciela od chemii w podstawówce.

Co któryś producent wapna granulowanego z tamtych okolic ma trójtlenek :D :D

I jeszcze piszą na swojej stronie że żeby dobrze dobrać dawkę można do nich zadzwonic i skorzystać z porady eksperta, śmiechu warte.Ekspert który pisze że ma wapno w postaci trójtlenku.

Wysokoprocentowe wapno ? Też nie .90 % CaCO 3 to raczej cienkie wapno. Np. Mor.,,ca i Nord.. mają 95-97 % CaCO 3 . Poza tym powinni podawać zawartość CaO a CaCO3 w nawiasie,ponieważ wapno przelicza się na czysty składnik.To jest dla rolnika najważniejsze i taką informację powinien otrzymać.

Nastepna sprawa stosowanie według strony producenta 500-600 kg na gleby silnie kwaśne ?

Tylko na zneutralizowanie 1 kg azotu trzeba 1 kg CaO. Więc przy dzisiejszych dawkach 200 kg azotu na 1 ha trzeba dać 400 kg takiego wapna.A gdzie tu mowa o podniesieniu ph ??? Przy silnie kwaśnej glebie 600 kg ??? Alleluja !!! Nie widzieli a uwierzyli

Edytowane przez farmer1973
Opublikowano (edytowane)

Ja stosowałem wapno tlenkowe Agria CaO 70% 1t/ha  w tym roku jakoś miesiąc przed siewem i będę widział różnicę w owsie bo rośnie na polu bez wapnowania i z wapnowaniem , na pierwszym polu wszystko wygląda ok bo 20 dni wcześniej siany ale ten z 1 kwietnia już wychodzi także jak to urośnie to będę widział różnicę

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Pytanie bardziej techniczne : czy wapno z Mielnika sprawia kłopoty przy sianiu, czy bardzo kurzy i czy po wysypaniu z patelni rozpływa się jak mąka?

Wapno  z mielnika  - to kreda . Jest  to  rodzaj  kruszonki zdarza sie  frakcja  do  kilkunastu mm , ale  to miękka  skała  i bardzo łatwo  sie  rozpuszcza .

Bynajmniej  nie  rozpływa  się  jak  maka i mało sie  kurzy .

Nie  lubi  zmoknąć 

Opublikowano

Nie znam tematu ale domyślam się, że jest to dolomit. Jeśli pył to coś w rodzaju radkowitu premium

Opublikowano

a ten radkowit to jest dolomit czy jakie wapno ?

Radkowit Premium to dolomit.

Czyli nie dość że bardzo szybko podnosi pH to jeszcze masz ok 150 kg magnezu w tonie, szczególnie pod kukurydzę to bardzo ważne.

Opublikowano

Magnez z wapna jest dostępny bezpośrednio po wymieszaniu z glebą jak np. nawozy mineralne czy rozkłada się i jest dostępny powoli jak wapno? Pytam z ciekawości bo na jesieni dałem wapno węglanowe z magnezem i o ile pH jest niskie (4,5-5,7) to magnezu mam wysoką i bardzo wysoką zawartość. 

Opublikowano (edytowane)

To jak  szybko  działa  dolomit  -  zależy  od  stopnia jego  rozdrobnienia .

Kamyki  o  frakcji  kilku mm i po 10 latach  sie  nie  rozpuszczą , ale  pył   działa dość szybko 

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

Nie wiem jak w glebie, ale na ziemi po pryzmie u sąsiada usypanej 26 lat temu do dziś grudki wapna dolomitowego są nadal twarde i trudne do skruszenia. Być może trzeba odczekać następne 26 lat na rozpuszczenie.