Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To brak boru i nic innego, szybko rośnie i bor nie nadąża się przemieszczać!

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, kuliberda napisał:

nie koniecznie mega ale bedzie długo przy ziemi (niski)

Nadmierne nawozenie azotem i bylby niski ? To jest nie prawda.

Nadmiar sprzyja wyleganiu

Edytowane przez Lukaszwd
Opublikowano
2 godziny temu, Zapracowany napisał:

To brak boru i nic innego, szybko rośnie i bor nie nadąża się przemieszczać!

Jakie szybko jak ma 25-30 cm a powinien mieć ok 1m

Opublikowano
10 godzin temu, kuliberda napisał:

te wszystkie pęknięcia łodyg to jest nadmierne nawozeniem azotem oraz miedżią

Nie popieram twojej teorii. Mi rzepak po ostatnich mrozach pęk tylko na narożniku którego nie dosiewalem nawozem i nie pryskalem mikro.

Opublikowano
1 godzinę temu, W1KING napisał:

W lubelskim okolice Zamościa,  nalot chowaczy slodyszka nie widać,  zdj. zrobione dzisiaj o 16:00 w naczynku jakies 20szt.

20190418_155631.jpg

Które to chowacze bo ja same jakieś muszki widzę?

U mnie k. Chełma z kolei nalot słodyszka  - i moje pytanie jest takie ile trzyma Perynex? pryskałem dokładnie 10 dni temu i nie wiem czy jechać z Inazuma czy jeszcze czekać???

Opublikowano
12 godzin temu, kuliberda napisał:

te wszystkie pęknięcia łodyg to jest nadmierne nawozeniem azotem oraz miedżią

To przymrozek tak zrobił co był do -5 stopni u nas też rzepaki połupane łodygi i nosy pozwieszali .

Opublikowano
38 minut temu, Jarek22B napisał:

Które to chowacze bo ja same jakieś muszki widzę?

U mnie k. Chełma z kolei nalot słodyszka  - i moje pytanie jest takie ile trzyma Perynex? pryskałem dokładnie 10 dni temu i nie wiem czy jechać z Inazuma czy jeszcze czekać???

Jak masz słodyszka to jechać. Więcej jak 10 dni to nie trzyma 

Opublikowano
Dnia 17.04.2019 o 20:02, kellyq napisał:

Południe lubelskiego, powiat janowski na razie cicho ze słodyszkiem

To ja u siebie po 3godz naliczyłem 15szt, także monitoruj plantację ;)

Opublikowano
8 godzin temu, Music napisał:

IMG_20190418_115437.thumb.jpg.3cb02c5537e83dee4faaae76f97b2e54.jpgIMG_20190418_115510.thumb.jpg.5adca3765a51496df012480300d3ea42.jpg

Tyle było w żółtym naczyniu po niecałej dobie. Na pąku obok naczynia tylu gości siedziało

słodyszek nie jest az tak gozny w uprawie rzepaku w jednym roku sąsiad wogóle nie pryskał a było carnno od nich ibyło okey łuszczyn tyle samo co u mnie

Opublikowano

Też mi się tak wydaje że slodyszek nie robi mocnych szkód. Najgorszy jest chowacz a później pryszczarek. Teraz jak trochę szkód narobi slodyszek to dostanie się więcej odszkodowania za mróz :D

Opublikowano
12 minut temu, dzidzia202 napisał:

panowie przez niewiedze dałem 1l Caramby na ha do tego pełne dokarmianie dolistne makro p PROELAF MAX 4,0 , CALCORIUM , SIARCZAN 7,5KG I 12KG MOCZNIKA. Co może stać się rzepakowi.

Raczej z rzepaku już nic nie będzie...

Opublikowano

ciesz sie że nie dałeś comandu jak gość u mnie w okolicy chciał chwasty w rzepaku na wiosnę zwalczać gdzieś sie dowiedział że comand jest skuteczny ale nie doczytał ze do 3 dni po siewie przypierd..il w fazie zwartego pąka rzepak zaczął sie zwijać zrobił się biały  latał potem z odzywkami asashi itp   kwitł z dużym opóźnieniem i niewiele zebral

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v