Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie Yamato dało ciała na całej linii. Porównanie pola Yamato i Pictora było różnicą jak stąd do nieba. Gdzieś miałem zdjęcia porównania, jak będzie czas i znajdę to wstawie, ale mogę powiedzieć że różnica była głównie w tym Monolit, który był opryskany Yamato zaczął odbijać dołem, i przez to doszło zanieczyszczeń, Sherlock opryskanym Pictorem był czysty dołem i łuszczyny były jakby mniej zaatakowane przez pryszczarka, z którym rok temu był problem, ale to może był tylko przypadek, także ja poleciałbym dołożyć do Pictora, i przetestować jak on wypadnie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, LUBandrzej napisał:

Skracac czy czekać jeszcze? 

IMG_20190417_184504.jpg

IMG_20190417_184445.jpg

IMG_20190417_184440.jpg

Ło Panie a gdzie ty do tej pory byłeś ? Teraz to już tylko ochrona fungicydowa bo i tak już go nie skrocisz.

Ps. Jak tam słodyszek w lubelskim ? Nie pokazuje się ? Bo miałem dzisiaj zajechać na pole ale zabrakło czasu .

Edytowane przez robercikj100
Opublikowano
10 godzin temu, Andrju65 napisał:

Dziś złapał mi się 1 słodyszek do naczynka  i czekam na nalot Hrubieszów.

u mnie wczoraj jeszcze nie było ja z masłomecza i czekam dziś będę obserwował bo ma być ciepło ;) 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, matek89121 napisał:

to może ja tego swojego za słabo zabiłem  i się ocknoł i przyleciał do Cb 

Ps andrju65 z jakiej gminy jesteś 

Hrubieszów

Edytowane przez Andrju65
Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.04.2019 o 21:11, wojtek554 napisał:

Witam. Mój rzepak, odmiana Monolit w tym roku wygląda dosyć słabo. Zastanawiam się co poszło nie tak. 2 marca dostał 100N. 2 tygodnie później kolejne 80N. W lutym dodatkowo kizeryt. Ph na tym polu około 6. Wiosną po pierwszej dawce dość ładnie ruszył. Natomiast mam wrażenie, że od zastosowania Toprexu (może to zbieg okoliczności), przyhamował. Liście zrobiły się dużo jaśniejsze, dodatkowo liczne przebarwienia, jakby niedobory azotu. Wygląda jakby miał problem z pobieraniem składników. Ma mało liści i jest dość niski. Zastanawiam się czy toprex faktycznie mógł go tak przyhamować ( stosowany gdy pęd główny miał 3-8cm, może za wcześnie?) A może fakt, że po zastosowaniu 2 dawki azotu właściwie nie spadł deszcz? Jak myślicie co mogło pójść nie tak? Załączam zdjęcia jak wyglądał na jesieni, oraz poglądowe jak to teraz wygląda. Fioletowe przebarwienia to po ostatnich przymrozkach.  A i jeszcze jedno pytanie, to pęknięcie łodygi widoczne na jednym ze zdjęć to od przymrozku?

IMG_20190415_173603.jpg

IMG_20190415_173611.jpg

IMG_20190415_173621.jpg

IMG_20190415_173651.jpg

te wszystkie pęknięcia łodyg to jest nadmierne nawozeniem azotem oraz miedżią

Edytowane przez kuliberda
podwójnie dano
Opublikowano

właśnie wczoraj obadałem raz jeszcze ten rzepak, byłem też na innej działcr położonej na bardziej wilgotnym terenie. Tam rzepak jest zdrowy i nie wygląda jak ten na zdjeciach. Pęknięcia tak najprawdopodobniej od tych mrozów ostatnich. Robaków w nich nie widać, więc to na pewno nie sprawka chowacza. Także wniosek jeden, mogłem dawać azot w lutym, albo zastosować całość w jednej dawce, a tak dałem druga po 15 marca, po czym nic nie padało i jest efekt. Tak mi to wygląda.

Opublikowano
2 minuty temu, wojtek554 napisał:

właśnie wczoraj obadałem raz jeszcze ten rzepak, byłem też na innej działcr położonej na bardziej wilgotnym terenie. Tam rzepak jest zdrowy i nie wygląda jak ten na zdjeciach. Pęknięcia tak najprawdopodobniej od tych mrozów ostatnich. Robaków w nich nie widać, więc to na pewno nie sprawka chowacza. Także wniosek jeden, mogłem dawać azot w lutym, albo zastosować całość w jednej dawce, a tak dałem druga po 15 marca, po czym nic nie padało i jest efekt. Tak mi to wygląda.

u mnie na sląąku nie byłlo mrozu a mam 90% łodyk spękanych (łodygi bardzo grube)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v