Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko na pierwszą dawke zastosowałem  1 marca saletrzak w wysokości 350 kg na hektar , co najlepiej podać na drugą dawkę tam gdzie nawozy brałem to mi doradził mocznik wysokości 150kg dodam ze jestem z północnej wielkopolski , czytałem ze jak słabe ph nie ma sensu stosować mocznik 

Opublikowano
29 minut temu, przemek28_28 napisał:

Czyli sam, w tym poście potwierdziłeś że masz mniej rozumu a może nawet 0 bo słuchasz Staśka, a nie robisz według własnego😀

Ale to dotyczyło ciebie nie mnie czytaj ze zrozumieniem a stasiek w kwestji nawożenia rzepaku to radzi w dobrej wierze i nie obraża nikogo

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Czesiu224 napisał:

Witam mam pytanko na pierwszą dawke zastosowałem  1 marca saletrzak w wysokości 350 kg na hektar , co najlepiej podać na drugą dawkę tam gdzie nawozy brałem to mi doradził mocznik wysokości 150kg dodam ze jestem z północnej wielkopolski , czytałem ze jak słabe ph nie ma sensu stosować mocznik 

Na słabe pH to wapno, a z azotu saletra.

Aleksander W styczniu dałeś sól czy tam kizeryt a w połowie marca sie zastanawiasz na azotem? Wtedy sraczka teraz zatwardzenie

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano (edytowane)

Aha dodam ze poszło jeszcze 160 kg magsol magnezowo siarkowy  i ultrakorn 100 kg nawoz ten posiada 20 azotu fosfor i cynk , nom wapnowane było z 2 razy te pola w przedziale co dwa lata i dawany był obornik krowi , w tym roku robiłem badania i wyszło słabe ph a fosfor wysoki , rzepak siałem pierwszy raz w zeszłym roku i teraz mnie zastanawi czy siac mocznik czy saletre gdzie mocznik potrzebuje temp. i duzo dni by zadziałał a dodam ze na jesien sypałem sól 

Edytowane przez Czesiu224
Opublikowano
AleksanderX napisał:

Nie zatwardzenie tylko racjonalne i ekonomiczne dzialanie by uniknąc strat azotu a i ochrona środowiska sie kłania ale to tylko wolna dyskusja nie jakieś zalecenia dla innych

Jakie straty azotu w tym czasie :D Można sie nieźle uśmiać straty azotu hahaha, rzepak który ma korzeń do 40 cm i mówisz o stratach azotu? Żeby nie było strat to trzeba było rozsiać/rozlać przed deszczem żeby od razu związało się z ziemią.

• Like 1
Opublikowano

Weż pod uwage jeszcze saletrzak lub salmag

8 minut temu, Mich9 napisał:

Jakie straty azotu w tym czasie :D Można sie nieźle uśmiać straty azotu hahaha, rzepak który ma korzeń do 40 cm i mówisz o stratach azotu? Żeby nie było strat to trzeba było rozsiać/rozlać przed deszczem żeby od razu związało się z ziemią.

Skoro tak myślisz niech tak zostanie nie będę cię uświadamiał

Opublikowano

Proponuje wogole nie siać i strat nie bedzie.  Ile musi spaść wody żeby wypłukali ci ten azot poza zasięg korzenia? Myślisz ze jak było zimno i nie został pobrany to przyszły krasnoludki i go wyniosły czy jak?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Nie ,,czerpie” z wiedzy Staśka bo dla mnie on autorytetem jest żadnym, ale ty dopytywałes kiedy siać na rzepak i pszenice 

Ja z Twojej też nie bo ona wywodzisięz tego co zobaczysz za swoją stodołą więc trudno uznać to za obiektywne jak bym naukowców i ich badań słuchał dawno jużbym z torbami poszedł

Opublikowano

Panowie czy orientuje się ktoś gdzie można zakupić ten nowy herbicyd Korvetto?

Jak dotąd nie widziałem go w żadnym sklepie, w internecie też nie widać ofert sprzedaży.

Opublikowano

Wczoraj zakończyłem nawożenie rzepaku azotem (mocznik po 180kg) i teraz do Alexandra byłem wczoraj na działce gdzie saletra poszła chyba 6 lub 7 marca (mała działka 2ha)-ostatnie działki jakie jechałem z N1 obok przez miedze gość jechał 1.03 z azotem, wiesz jakie są straty? To cie oswiece, straty są ale u mnie gdzie azot poszed później bo po zimie praktycznie niczym się nie różnily prucz tego że gość ma za dużą obsadę ale efekt jest taki że jego rzepaki obecnie są 2x większe od moich gdzie mój ogólnie też bardzo dobrze wygląda. Więc takie dewagacje o stratach azotu i opoznianiu dawek włóż między bajki a słuchaj ludzi którzy poważnie podchodzą do tematu i opierają się na jakiś badaniach nie tylko wieloletnim doświadczeniu. 

• Like 1
Opublikowano
AleksanderX napisał:

No wlaśnie teoria naukowców  a praktyka i doświadczenie staska myślę że stasiek gorą  -wole porady staska

Jakich naukowców chcecie słuchać? Tych których nigdy na plantacji rzepaku nie byli a udają że wszystki wiedzą hehe?

• Like 1
Opublikowano

Ph na jednych polach 5,1 do 5,5 a niektóre 5,9 oczywiście tam gdzie rzepak 

Widze ze dyskutujacie wyzej o stratach azotu brednie to są jezeli ktoś pisze ze bedą straty w azocie , tak moze być ale jezeli by była zamarznieta gleba  i przez np kilka tygodni utrzymywała się zima lub ulewne deszcze bezpośrednio po podaniu azotu, jest prawda czym prędzej tym lepszy plon i nawet to mozna zaobserwować w zbożach , w tym roku oprócz badania gleby na ph to tez badałem na azot i okazało się ze na kazdym polu jest niska zawartość azotu gdzie na niektórych polach był na jesien dawany obornik krowi , i susza była wiec nasówa się wniosek ze roślina pobiera azot nie zaleznie od warunków pogodowych 

Opublikowano
23 godziny temu, krychu napisał:

Według mnie pierwszy zabieg jest dobrze zrobić jak najlepszy w rzepaku. Raz chciałem zaoszczędzić na pierwszym zabiegu. Dałem tebukonazol 1 litr na ha. Na 0,7 ha zabrakło mi tebukonazolu, zapodałem toprex który mi pozostał z jesieni.  Tam gdzie poszedł tebukonazol zgnilizna twardzikowa bardzo mocno obniżyła mi plon, natomiast gdzie dałem toprex było czyściutko. 

ba to co na 1 zabieg wiosna proponujesz? a caryx w jakiej dawce dac bo ja zawsze caryx stosuje 

22 godziny temu, staszek131415 napisał:

Jak ktoś ma zmianowanie pszenica rzepak to niczym nie ochronisz

no rzepak powinien na pole isc co najmniej co 3 lata a nie co 2 rok ale ja to sieje malo rzepaku wiec staram sie ze ten rzepak idzie co 5 lat na pole ale za to idzie duzo kukurydzy po pszenicy co ponoc kukurydza nie przerywa plodozimanu zbozowego 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v