Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ist próbujesz z tym jakoś walczyć? Jest dokładnie tak jak mówisz. Bez znaczenia gdzie... na środku, przy miedzach... jutro zlustruję dokładniej bo dzisiaj w nerwach już po zmierzchu zgubiłem aparat :(  

Szkoda, i wielka frustracja, bo pierwszy raz mam rzepak, i nie żałowałem mu niczego 

IMG_20190218_185316.jpg

Opublikowano

Nic narazie nie robiłem, znalazłem dedykowane trutki na nornika i aplikator do trutki ale nie wiem czy tego próbować bo obejście całej plantacji i zatrucie wszystkich placów zajmie z tydzień. Zaznacze sznurkiem pare miejsc, jak będzie się szybko rozrastać to nie ma wyjscia, trzeba będzie truć. Hektar mam tak przerzedzony że chyba będę musiał przesiać, tego co nie zniszczył nornik, zjadły sarny.. + jest taki że po sarnach stożek został a obgryzione są tylko liście

Opublikowano

Pszenica zaprawiona , trótka kup wsyp w rozsiewacz z nawozem i po krzyku. Co roku to samo. Gryzą ja je truje, rzepak podrośnie nie będzie widać.

Opublikowano
Dnia 17.02.2019 o 13:25, robercikj100 napisał:

W Niemczech sieją , w Czechach sieją, o Ukrainie nie wspomnę bo tam to mogą wszystko :) a nasz rząd jak zwykle musi wyjść przed szereg i umilić nam życie .

Pozniej u nas bedzie nie urodzaj i sprowadzą wlasnie od Niemców , Czechów , Ukrainy ...

Opublikowano
5 minut temu, kamilc017 napisał:

Plan nawożenia jest chyba od iluś tam ha. Ja mam bez dzierżawy 11ha więc mnie to raczej nie obchodzi.

Jeżeli nie przekroczysz maksymalnych dawek to wystarczy rejest nawożenia

Ewidencja znaczy się

Opublikowano

@Zapracowany mówisz że pszenice zaprawiasz trutką, a potem jeździsz i sypiesz po polu jakbyś siał nawóz? Gdzie takie ilości i jakiej trutki używasz do zaprawienia ziarna? ;)  Zabieg wykonujesz na wiosnę, czy jeszcze jesienią?

Opublikowano

Do N1 dosypuje kupionej trutki na myszy i szczury w postaci zaprawionej pszenicy, tylko na niebiesko. Kupuję ją tam gdzie nawozy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v