Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Rzepak zasilony dolistnie mocznikiem :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@maromaro: Oczywiście! 5kg siarczanu na 100l wody.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kilka dni wcześniej dawałem bor i siarczan magnezu,a we wtorek został zasilony samym mocznikiem sypaliśmy 9,3kg/100l wody.

Opublikowano

Witam. Jestem laikiem w produkcji rzepaku i w związku z tym pytanie. Na jednym kawałku pola mam dwa rodzaje ziemi i na lżejszej powschodził bardzo ładnie i jest dość spory a na drugiej jest bardzo słaby, niedawno powschodził i to nie wszystko. Czy zasilać czymś? całe pole czy tylko tą słabą część. Dodam że przedsiewnie poszło 500 kg/ha "lubofos pod rzepak" oraz oprysk Metazanex w dawce 1,6l/ha + command 0,15l/ha.

Opublikowano

Lukaszjam polifoska teraz to raczej bardzo mało da. Szkoda pieniędzy, chyba że za dużo masz.

Teraz będzie zimno, i korzenie nie będą pobierać składników pokarmowych. To co miały pobrać to już kończą pobierać i teraz tylko przez liście coś wprowadzisz do rośliny. Lepiej odżywkami na liście.

Lepiej zastosuj z intermagu lub Caldeny z dużą zawartością P K

A dokładnie dlaczego chcesz go odżywić?

Opublikowano

Witam. Jestem laikiem w produkcji rzepaku i w związku z tym pytanie. Na jednym kawałku pola mam dwa rodzaje ziemi i na lżejszej powschodził bardzo ładnie i jest dość spory a na drugiej jest bardzo słaby, niedawno powschodził i to nie wszystko. Czy zasilać czymś? całe pole czy tylko tą słabą część. Dodam że przedsiewnie poszło 500 kg/ha "lubofos pod rzepak" oraz oprysk Metazanex w dawce 1,6l/ha + command 0,15l/ha.

Jeśli przed siewnie poszło tyle lubofosu to myśle że nie ma sensu teraz zasilać go z granulatu. Tak jak kolega już napisał, dolistnie go pryśnij. A ja polecam Folicare.

Pytanie tylko dlaczego jest słabszy ??

-Źle wsiany

-Mało azotu (może pozostała tam słoma rozdrobniona)

-Mało wilgoci (puźno schodzący przedplon)

-Może męczą go jakieś robaczki.

Przeanalizuj dlaczego jest słabszy i na tej analizie postaw jakiś krok.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Jak myślicie, czy z 500kg Lubofosu NPK (Ca, Mg,S) 3,5-10-18,5-(6-2,5-17) z borem 0,2 wystarczy siarki, czy lepiej wiosną zastosować jeszcze jakiś nawóz azotowy z siarką ? Siarki w glebie pewnie zbyt wiele nie ma, bo wcześniej nie sialiśmy nawozów ze znaczną ilością siarki, a okolica ekologiczna. Dodam, że z tego lubofosu wniosłem 85kg SO3.

Edytowane przez e1leex
Opublikowano

300l wody na 1ha:

I oprysk wiosną na start wegetacji - Mocznik 36kg + siarczan magnezu 15kg + yara kristalon żołty 1,5 kg + molibden intermagu 1l + bormax 1,5l + Tytanit 0,3l (Albo zamiennie asashi 0.6l)

II oprysk przed wybiciem w pędy - Mocznik 36kg + siarczan magnezu 15kg + bormax 1,5l + yara kristalon zielony 1,5 kg + Miktowit Mn-160 1l + Orius 250EW 0.8l

III oprysk przed zakwitnięciem - faza zielonego pąka - Mocznik 36kg + bormax 1,5l + piktor 400SC 0.4l + dursban 480EC 0.5l + Sumi Alpha 050EC 0.25l

a potem to już Glifosat na dosuszanie razem z Spodnamem

Ot tak. :) (pewnie zaraz pojawią się głosy że drogo, ale bogatemu przecież nikt nie zabroni :) )

Opublikowano

Na chowacza nie pryskam z prostej przyczyny: u nas ludzie mało rzepaku uprawiają, przez co nie zaobserwowałem konieczności walki z tym szkodnikiem na plantacji.

Mo - ?? Jeżeli chodzi Ci o molibden to daję 1l w pierwszym oprysku.

Cu - nie daję. Chyba że ten zawarty w Kristalonie.

Opublikowano

Plon to przede wszystkim zależy od pogody. Jak jest dobra to ładnie wychodzi.

Pictorem pryskasz przed kwitnieniem. Ja tak raz pryskałem i byłem bardzo nie zadowolony. Słabo podziałał.Miałem dużo chorób. Całkowita klapa.

Pryskam w czasie kwitnienia i jest super. Zawsze daję 300l/ha wody

Opublikowano

Kolego krychu plon to tak ja kolega wyżej napisał. I bardzo ostrożnie podchodzę do podawania ilości zebranego rzepaku ale średnia wychodzi 3,7 - do 4,4. Dla jednych to mało a dla drugich dużo ale nie o to chodzi, bo przecież jest to warsztat pod gołym niebem.

Kolego tomek73 świetnie Cię rozumem i również jestem za tym że piktorem to należy podczas kwitnienia pryskać ale pytanie dotyczyło opryski jakie stosujemy i w jakich dawkach. Dlatego napisałem co stosuję ja dla warunków dobrych. Jeżeli natomiast zachodzą jakieś czynniki niekorzystne (choroby, robak, brak jakiegoś minerału i wiele innych...) to odpowiednio inaczej się reaguje i stosuje inne preparaty. O tym wiesz ty i ja. :) Jak byśmy mieli napisać powody dlaczego taki oprysk a nie inny i dla czego w tym terminie to podejrzewam że każdy z nas musiał by założyć oddzielny temat o prowadzeniu własnej uprawy rzepaku.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak sądzicie warto jeszcze zasilić rzepak azotem dolistnie? Mam dylemat, bo się zrobił kolorowy od niedoboru, ale nie wiem czy już nie jest za późno.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v