Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

ale bez mocznika nie pali więc... odpuszczam mocznik i daje 10kg saletry więcej i już, nie widze różnicy w plonie

Rób co uważasz mi to zwisa i powiewa. Ale pisanie głupot że przypaliłeś rośline 5kg mocznika to Ci nawet młody rolnik w 1 klasie technikum rolniczego nieuwieży 😛

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, Macius napisał:

Rób co uważasz mi to zwisa i powiewa. Ale pisanie głupot że przypaliłeś rośline 5kg mocznika to Ci nawet młody rolnik w 1 klasie technikum rolniczego nieuwieży 😛

ciesze sie ze doszliśmy do porozumienia :)  tak samo jak mi lata, czy ty dajesz i ile i czy ktoś potrafi policzyć ze 5kg mocznika na 100l cieczy to 5kg N na 1ha :P bo to nawet w podstawówce dzieci wiedzą

• Like 1
Opublikowano

Co powiecie na taką startegię: 1 dawka 200 litrów rsm 32, jak będzie pogoda to 50 litrów rsmu 32 na ha dolistnie w drugi dzień żeby go trzymało oczywiście zależy od wielu czynników czy będzie sens jak nie na drugi dzień to po kilku jak się rozbuja, a potem na drugą coś powyżej 200 litrów po ? Co jak co ale mocznikiem najłatwiej wszystki przypalić rsm'em jest całkiem inaczej.

Opublikowano

60'dziesiątka pali tyle co nic, a rzepakowi zawsze nieźle pomagało podanie tych 22 kg dolistnie, oczywiście wszystko zależy od powierzchni liściowej i stanu po zimie.

• Haha 1
Opublikowano

Yacenty, niektórym nie wytłumaczysz, że biznes prowadzi się dla zysku i najważniejsza jest różnica dochód minus koszty, i że nie warto maksymalizować dochodu zwiększając koszty, bo dochodzi się do momentu, gdy zysk maleje, nawet do zera. Najważniejsze, to minimalizowanie kosztów w rozsądnych granicach. Ale, jak ktoś lubi co 2 dni wjeżdżać w pole, to jego sprawa.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
jahooo napisał:

Yacenty, niektórym nie wytłumaczysz, że biznes prowadzi się dla zysku i najważniejsza jest różnica dochód minus koszty, i że nie warto maksymalizować dochodu zwiększając koszty, bo dochodzi się do momentu, gdy zysk maleje, nawet do zera. Najważniejsze, to minimalizowanie kosztów w rozsądnych granicach. Ale, jak ktoś lubi co 2 dni wjeżdżać w pole, to jego sprawa.

Ja tu jestem najgorszym przykładem bo pryskam i sieje John deerem

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, jahooo napisał:

Ale do czego teraz piejesz? Bo nikt tu nie pisał o większych kosztach czy też wjeżdżaniu w pole co drugi dzien

Edytowane przez Macius
  • Root Admin
Opublikowano
Mich9 napisał:

Masz formę azotanową która rośliny pobiorą ci bezpośrednio po podaniu i rozlanie rsmu na zwykłych końcówkach

dysza opryskiwacza zmienia formy azotu?

Opublikowano

Masz 3 formy w tym jedną azotanową, a jak będzie troche liści to rzepak ciągnie to ładnie i na prawdę widać efekt, ale wy stosujecie saletre więc co będę dyskutował 😁 Dysza opryskiwacza spowoduje ci równomierne pokrycie rośliny. Czyli 5,5 kg azotu dolistnie z formy azotowej, to masz już sporawą dawkę dla roślin wystarzczy że nowe liście od serca to pociagną i mają od razu lepszy wigor, całkiem inaczej niż miałoby to ciągnąć z korzenia.

Opublikowano

Mocznik zawiera azot w formie amidowej

Forma amidowa CO(NH2)2 zawarta jest m.in. w moczniku (Mocznik.pl, PULREA®, PULGRAN®), a także jest to jedna z form zawartych w RSM®.

Wolno działa w roślinach…

Forma ta ma mały wpływ na hormony roślinne (cytokininy) i nie wpływa bezpośrednio na stymulowanie roślin do rozwoju. Aby mogła być pobierana przez system korzeniowy roślin, musi przejść hydrolizę do formy amonowej i nitryfikację do azotanowej (saletrzanej). Wymaga to czasu… 

Wynika z tego, że ilość azotu, jaki pobiorą rośliny bez przeobrażenia mocznika w formy dostępne, jest pomijalna. Podany z wodą szybciej przejdzie proces hydrolizy i nitryfikacji i zostanie pobrany przez rośliny niż ten w formie granulowanej, to jedyny plus. Dodatkowo zmniejsza napięcie powierzchniowe na liściach.  Dlatego stosowanie 15kg mocznika na 1ha, gdzie dla roślin będzie dostępne "trochę szybciej" 2 kg azotu na hektarze, to dla mnie homeopatia. 

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, Mich9 napisał:

Masz 3 formy w tym jedną azotanową, a jak będzie troche liści to rzepak ciągnie to ładnie i na prawdę widać efekt, ale wy stosujecie saletre więc co będę dyskutował 😁 Dysza opryskiwacza spowoduje ci równomierne pokrycie rośliny.

kurde, ide kupić opryskiwacz - jakiegoś dziada i wyleje na 3ha rsm a na drugie 3ha posieje saletrosan. zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano

W przypadku suszy RSM +S będzie lepszy niż saletrosan i poza kłopotem z rozlewaniem (trzeba mieć odpowiedni sprzęt) z tego cow iem, wychodzi w przeliczeniu na czysty N i S taniej niż saletrosan. Ja nie stosuję RSM ze względu na kłopotliwe składowanie i opryskiwanie, ale dużo osób w okolicy się na niego przerzuciło już kilkanaście lat temu i sobie chwalą.

Pisałem o celowości jeżdżenia i pryskania wiaderkiem mocznika na 1ha

• Root Admin
Opublikowano

kupiłem saletrosan po 770zł więc na dziś jak kupie 1000l rsmu to pewnie zapłące dużo więcej i jeszcze musze mieć inny opryskwiacz - z alu belką troche strach jechać z rsmem. Po co ja przestawiłem rozsiewacz do nawozu na 24m

• Root Admin
Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

U mnie saletrosan po 1300 - dane z piątku w/g cen 2019, RSM 1000-1100

ja kupuje nawóz w czerwcu, ostatnie lata było najtaniej

Opublikowano (edytowane)

u mnie w czerwcu saletrosan był po 1050 a RSM po 900, ceny brutto w detalu, o ilościach całosmochodowych nie piszę, bo na moje 15ha to nie wchodzi w grę

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v