Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
Audi213 napisał:

Wy tu boicie się o 15 kg a ja co roku worek na opryskiwacz 300l robię i jeszcze w życiu przypaleń nie wydziałem na niczym 😮

mało widziałeś, u nas szło 5kg mocznika na 100l cieczy czyli 5kg N na ha. to ja wolę dwa razy dac po 10kg saletry więcej i zero problemów

Opublikowano

ja stosuje 12,5 kg mocznika 12,5 siarczanu magnezu zarówno w rzepaku jak i w pszenicy tylko tak jak z rsmem trzeba przestrzegać fazy rozwojowej i stężenia   bo w późniejszej można faktycznie przykopcić

• Root Admin
Opublikowano
Audi213 napisał:

Szedł sam mocznik czy jakieś środki do tego bo jakoś nie chce mi się wierzyć że tak małe stężenie ci rzepak przypaliło.

musiałbym być idiota żeby jeździć w pole opryskiwaczem i pryskac 5kg N. U mnie z reguły idzie zupa z 7 do 10 substancji

Opublikowano

Ja tego nie powiedziałem ;) Mocznik jest bardzo dobrym adjuwantem i potęguje działanie środków ale na pewno dobrze o tym wiesz. Podejrzewam że dawałeś maksymalne zalecane dawki i zapewne któryś ze środków "wszedł" za dobrze. Nie koniecznie musiała być to wina mocznika ale sposobu jego zastosowania. Pozdrawiam

• Like 1
Opublikowano

Ja odszedlem od mocznika dokładnie, wolę dac tak jak Yacenty mówi więcej w rozsiewacz. Plony na plus bez tego mocznika, a zupy też po 10 subs robie. A jak chcesz mieć dobry adiuwant to zastosuj sobie silikonowy i po problemie

Opublikowano

W poniedziałek Niemcy lali gnojowice i siali nawozy na pszenice,jedna UNIA i oni mogą ,a my nie,100 km od Francji orka po kukurdzy

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, yacenty napisał:

chyba jaja sobie robisz z tym ruszaniem po 5kg mocznika na drugi dzień

No a czy ja gdzieś napisalem o 5kg N? Ktoś wyżej  pisał o 15 kg mocznika to tez nie jest 5kg N. Ja na poczatek daje 30kg mocznika i do tego 12,5 kg siarczanu na 250 litrow. Wiec troche pobudza.

mało widziałeś, u nas szło 5kg mocznika na 100l cieczy czyli 5kg N na ha. to ja wolę dwa razy dac po 10kg saletry więcej i zero problemów

5 kg mocznika to nie jest 5kg N. Yacenty odpuść bo płyniesz 

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano

Yacenty poczytaj o Moczniku naprawde jakie ma zastosowania i nie chodzi tylko o dożywienie rośliny azotem. Piszesz że mieszasz na jeden zabieg 10 substancji to na twoim miejscu tu bym szukał efektu przypalenia a nie w 10kg mocznika :D 

• Haha 1
Opublikowano

A daje mocznik jak pisałem z prostej przyczyny u mnie od dawna OSN i wjazd z nawozem od 1 marca a często juz 5-6 marca rzepak wznawiał wegetację wiec nie ma szans żeby nawozy znalazły sie przy korzeniu, a nie chce żeby głodował.

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, Macius napisał:

Yacenty poczytaj o Moczniku naprawde jakie ma zastosowania i nie chodzi tylko o dożywienie rośliny azotem. Piszesz że mieszasz na jeden zabieg 10 substancji to na twoim miejscu tu bym szukał efektu przypalenia a nie w 10kg mocznika :D 

ale bez mocznika nie pali więc... odpuszczam mocznik i daje 10kg saletry więcej i już, nie widze różnicy w plonie

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v