Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chlopy a czy zdarzylo wam sie uprawiac rzepak - pszenica -rzepak i ze przy siewie w 3 roku rzepaku powschodzily nasiona z resztek pozniwnych z przed roku ?

Ja tak mam - no innego wytlumaczenia nie widze , orka wykonana na podobną głębokosc i resztki miejscami wyniesione na powierzchnie i w tych miejscach duze zageszczenie siewek rzepaku - mozliwe ze nasiona tak dobrze przechowaly sie w ziemi ?

Opublikowano

Inne wytłumaczenie , to to że kombajn Ci przywlókł rzepak od kogoś . Ja nie sieję wcale , a sporo mi powschodziło jako poplon .

Opublikowano
30 minut temu, pawlus224 napisał:

Chlopy a czy zdarzylo wam sie uprawiac rzepak - pszenica -rzepak i ze przy siewie w 3 roku rzepaku powschodzily nasiona z resztek pozniwnych z przed roku ?

Ja tak mam - no innego wytlumaczenia nie widze , orka wykonana na podobną głębokosc i resztki miejscami wyniesione na powierzchnie i w tych miejscach duze zageszczenie siewek rzepaku - mozliwe ze nasiona tak dobrze przechowaly sie w ziemi ?

tak.. też miałem ten problem 

• Thanks 1
Opublikowano

Jedyny sposób na to, to dbać po skoszeniu rzepaku żeby go jak najwięcej weszło tzn odczekać aż skielkuje po scierniska potem talerzowka i kielkuje 2x i przed siewem pszenicy drugi raz niszczysz. Na działkach gdzie rzepak idzie co 2-3 lata samosiewy to spory problem 

• Like 2
Opublikowano

Niestety większość robi za głęboką uprawę ścierniska i takie są efekty nie tylko w następnym roku. Zostawienie ścierniska jest już lepsze jak za głęboka uprawa przy czym ja ostatnio po ściernisku działam takim oto agregatem i uważam to za najlepszą opcję. "Na zachodzie" dość popularna sprawa. Główną robotę robi tu oczywiście wał pryzmatyczny.

IMG_3471.JPG

IMG_3480.JPG

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, ASZv3 napisał:

Niestety większość robi za głęboką uprawę ścierniska i takie są efekty nie tylko w następnym roku. Zostawienie ścierniska jest już lepsze jak za głęboka uprawa przy czym ja ostatnio po ściernisku działam takim oto agregatem i uważam to za najlepszą opcję. "Na zachodzie" dość popularna sprawa. Główną robotę robi tu oczywiście wał pryzmatyczny.

IMG_3471.JPG

IMG_3480.JPG

Jaką głębokość uważasz za odpowiednią do uprawy ścierniska?

Opublikowano

Uściślając - ścierniska rzepakowego w celu głównie późniejszego zniszczenia samosiewów oraz rozkruszenia resztek - mówiąc krótko "głębokość powierzchowną" tj. jak widać na tym zdjęciu 1-3 cm = tak jak się sieje rzepak :)

• Like 1
Opublikowano

Jak u was wyglądają wschody? Wielkopolska, w mojej okolicy nie padalo od 15 lipca, wzeszło srednio 25 roslin na metr. Na glinie nie wschodzi nic, popełniłem bląd i zaorałem pole 10 dni przed siewem, ale z tego co widzę w okolicy ci co siali zaraz za pługiem też rewelacyjnych wschodów nie mają. Czy jesli popada to jest szansa że reszta roślin jeszcze wzejdzie?

Opublikowano

To jest to rzepak wschodzi i siewki usychają brak wody 2 miesiące bez deszczu kto siał pod bronę talerzową to jeszcze jakoś się trzyma resztkami ale jak orane było rzepaki można będzie orać  na to się zanosi ...

Opublikowano
12 godzin temu, ASZv3 napisał:

A co w innych przypadkach niż na zdjęciu, kiedy pole nie było potraktowane glifosatem?

Opublikowano
13 godzin temu, galan99 napisał:

To jest to rzepak wschodzi i siewki usychają brak wody 2 miesiące bez deszczu kto siał pod bronę talerzową to jeszcze jakoś się trzyma resztkami ale jak orane było rzepaki można będzie orać  na to się zanosi ...

w jednym roku tez było bez deszczu tak samo -a wszystko powschodziło w 100%

Opublikowano

A jest jakis oprysk na gorczyce polna w rzepaku po wschodach? Zapomnialem ze na jednym polu jest bardzo duzy problem z tym co roku a nie pryskalem po siewie a teraz to jest jeden dywan

Opublikowano

No co chcesz pasy ziemi są 😁

Ludzie zachwyceni nowymi technologiami często zapominają że każdy system ma zalety i wady. Ale jak dla mnie ciężko trzeźwo myśleć haczac min 250KM do 3m siewnika który kosztuje prawie też tyle co i sam ciągnik, bo przecież jakim prawem zestaw za tyle kasy może być tak samo dobry jak ten za kilkanaście tys- no przecież musi być wszystko lepsze w tym przypadku 😆

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jak podejść do skracania rzepaku na jesień? Zawsze skracałem tylko raz ale w tym sezonie wydaje mi się że to będzie za mało.

Znajomy poleca na pierwszy zabieg Tebukonazol + Stabilan a na drugi Caryx (możne być już chłodniej a on działa w niższych temperaturach).

Dobre podejście do sprawy?

W jakich fazach najlepiej wykonać te zabiegi?

jak spisują się stabilany w regulacji rzepaku? jaka min-max dawka? - nigdy nie stosowałem stabilanu w rzepakach

czy może polecacie coś innego???

Opublikowano
Dnia 5.09.2018 o 12:38, qba333 napisał:

A jest jakis oprysk na gorczyce polna w rzepaku po wschodach? Zapomnialem ze na jednym polu jest bardzo duzy problem z tym co roku a nie pryskalem po siewie a teraz to jest jeden dywan

a czym zwalczasz doglebowo?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v