Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mocznik jak już to trzeba było dać bezpośrednio na słomę, wymieszać i zaorać. Wtedy to ma sens. Przedsiewnie na rzepak raczej słaby pomysł. Jak już to przy późnym siewie saletra / saletrosan w małej dawce. Aczkolwiek to też rozleniwia rośliny, korzeń ma rosnąć głębiej szukając pokarmu ;)

Opublikowano
5 godzin temu, 000do000 napisał:

Wczoraj około piętnastej padał dobry deszcz (w sumie jak codziennie) dzisiaj zapowiadane jest okienko pogodowe. Jak myślicie czy jest sens wogóle próbować dziś po po południu młócenie rzepaku? 

Nie wiem jaką masz pogodę dzisiaj, w lubelskim jest słońce i trochę wiatru, jeżeli rzepak był pryskany glifosatem, to będzie suchy. U nas też wczoraj był deszcz i dzisiaj  kosi gość.

Opublikowano

A ja rzepak sieję po jęczmieniu jarym, daję mocznik 25kg/ha + 20l Humusu pryskam to potem ścierniskowiec, npk rozsiewam przyoruję i przed siewem sieje 100kg Mocznika ,  rzepak jesienią musi mieć co jeść, 

Opublikowano
6 godzin temu, derek2223 napisał:

A jesienna dawka mocznika nie osłabi jego zdolność do przezimowania?

nie - to saletra uwadnia komórki - mocznik można sypać, ale z głową 

Opublikowano
34 minuty temu, aro1975 napisał:

nie - to saletra uwadnia komórki - mocznik można sypać, ale z głową 

Aro mógłbyś wyjaśnić jak to zrobić z głową? ;-) Wiem że lepiej byłoby na słomę ale niestety z pewnych względów nie wyszło i teraz zastanawiam się co dalej.

Opublikowano

"z głową" - już tłumaczę - nie możesz dawać późno azotu. daj pod pług i będzie ok. kiedyś była długa jesień i mocznik dawałem na rosnący, głodujący rzepak i było ok

Opublikowano

u mnie w tym roku rzepak idzie na polu z pociętą słomą npk i mocznik dam na ściernisko wymieszam talerzówką, a potem orka

dziś aro sprzedałem resztę rzepaku i wyszło dokładnie 5,17 t z ha

Opublikowano

Gratulacje :)

już wiem gdzie pożyczyć kasę jak będzie brakować :)

z uprawka pod rzepak dobry pomysł jak nie będziesz dawał wapna.

ja na sciernię dam wapno + gips + podłoże (jak dostane) - talerzówka (jak popada). azot + NPK pod pług

Opublikowano

dzięki, a z pożyczką to będzie gorzej bo maszyny już zamówione i będzie można mniejszą pożyczkę na nie wsiąść

na te działki wapna nie będe dawał dwa lata temu poszło ze 4 tony kredy 

Opublikowano

agregat to dopiero na gwiazdkę będzie jak zdążą wyprodukować bo podobno jest długi czas oczekiwania, Xtro też ma taki zamówiony i chyba już zaraz będzie miał

to już będę miał dwóch chętnych stary jest ok tylko rdza go trochę bierze

Opublikowano

bardzo chętnie, ale jak będzie pogoda to też w niedzielę nie zchodzę z kombajnu 

a co do małego co nieco to może trzeba by było zrobić gdzieś takie spotkanie z resztą użytkowników tego forum z okolicy 

dobra spadam bo rano trzeba wstać krówki wydoić 

Opublikowano
15 godzin temu, aro1975 napisał:

Gratulacje :)

już wiem gdzie pożyczyć kasę jak będzie brakować :)

z uprawka pod rzepak dobry pomysł jak nie będziesz dawał wapna.

ja na sciernię dam wapno + gips + podłoże (jak dostane) - talerzówka (jak popada). azot + NPK pod pług

Aro ile dajesz mocznika i npk (jaki?) pod plug? tniesz slome? jaka klasa ziemi?

Opublikowano

Na jesień (październik) opryskałem pszenice Gleanem 16g/ha. 20 sierpnia planuję na tym polu rzepak, nic mu się nie stanie? Okres karencji dla gleanu to niby 9 miesięcy.

Opublikowano
21 godzin temu, DARKPANTER napisał:

tak mandam

jutro to nie bardzo bo muszę jeszcze trochę starego zboża w magazynie przesypać i w końcu żniwa u siebie zacząć 

Czyli Was te 2-3 deszcze więcej urotowało. U nas masakra pszenice od 4t do 7t. Wszystkie przedplony bdb i nawożenie i ochrona górna półka. Jeszcze jakby wszystkie sypały te 7t byłoby ok ale 4 to już przesada. Co do spotkania to może być :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v