Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 12.02.2018 o 14:02, bools napisał:

Widze ze lubicie ryzyko jest 12 luty a wy juz azoty :) powiedz lepiej jaki rejon polski , z prognozach o wiosnie narazie cisza wiec nie ma co sie sr** 

na granicy lubuskie-wielkopolskie , 100 km od granicy z Niemcami, może i wiosny na razie nie widać, ale też u mnie zimy,  jak teraz bym nie posiał i puści to do 20 marca na pewno na niektóre kawałki bym nie wjechał, doświadczenie na własnej skórze  z tamtego roku;), no i wychodzę z założenia , że azot ma czekać na roślinę, a nie roślina na azot, w końcu to dawka  startowa;)

20 godzin temu, slay6 napisał:

To druga dawka azotu 1marca. ?powidzenia

myślę ze tak jak w poprzednim  roku  ok 15 marca na rzepak , a na zboża do końca marca, wszystko będzie uzależnione od zapowiadanego deszczu, będę śledził po prostu prognozę pogody i przed jakimiś opadami wysieję, może trochę wcześniej , może później ,nie trzymam się kurczowo kalendarza bo to najgorsza rzecz dla rolnika, po prostu druga dawka ma działać już  w pierwszym kolanku ,na  rzepak jakbym wysiał już drugą dawkę,  to też nie było by źle, niektórzy nawożą rzepak na raz RSM i nie narzekają;)

nie chce nikogo przekonywać czy zrobiłem  dobrze czy źle, czas pokaże jak zwykle , ale od 5 lat zawsze mam wysiane wszystko w lutym i nikt z okolicznych rolników nawet się nie zbliża do moich plonów. Niektórzy myślą że ten nawóz już działa, takie odnoszę wrażenie, a on w najlepszym przypadku będzie działał gdzieś za dwa tygodnie   jeśli mu jeszcze oczywiście pogoda pozwoli. Niektórych poziom wiedzy chemii rolnej po prostu poraża , a do krytykowania i hejtu pierwsi.....

Opublikowano

Każdy robi tak jak uważa że będzie najlepiej, ale opinią zawsze się można podzielić i nie warto brać od razu innego zdania za hejt. :) Wiadoma sprawa, żę kurczowe trzymanie się kalendarza w każdym roku nie ma sensu, ale u mnie nigdy nie było sytuacji by tak wcześnie wchodzić z azotem. Zawsze to była końcówka lutego lub poczatek marca.

Opublikowano

U mnie jak warunki pozwolą to z I dawką Saletrosanu na rzepaki ruszam 19-20.02 lub 24.02. W tamtym roku jak i w latach poprzednich czekało się i liczyło, że szybko wyschnie ziemia i będzie się dało wjechać i niestety ale pierwsze sianie było w okolicach 15-20 marca.

Opublikowano

U mnie Kizeryt czeka już dłuższy czas a na polach cały czas śnieg i nie zanosi się żeby jakoś szybko znikł. Czy między Kizerytem a Saletrosanem może być odstęp powiedzmy tydzień czy trzymać się tych dwóch tygodni bo w takich warunkach mocno opóźni to pierwszą dawkę azotu.

Opublikowano

Może i dwa razy ale po przeliczeniu na czysty składnik to kg S z kizerytu wychodzi +/- 58 zł a z saletrosanu +/- 77 zł. Azot w saletrze też jest tańszy o jakieś 7 do 10 zł. Więc policz gdzie masz większe oszczędności. 

Opublikowano
9 godzin temu, AleksanderX napisał:

Mocznik po 200 kg wysiany teraz około 5 marca 350 kg saletrosanu i z azotem finisz

dlaczego czekasz z saletrosanem do 5 marca?? do tego czasu rzepaczek będzie głodny, bo nim mocznik zacznie działać w tej pogodzie dobry miesiąc, a saletrosan jak wysiejesz w tym terminie o którym piszesz zacznie działać gdzieś ok 12 marca , jeśli jeszcze coś go wciągnie w ziemie , czyli popada. Ja bym wysiał go już teraz

Opublikowano
33 minuty temu, pabloooo napisał:

dlaczego czekasz z saletrosanem do 5 marca?? do tego czasu rzepaczek będzie głodny, bo nim mocznik zacznie działać w tej pogodzie dobry miesiąc, a saletrosan jak wysiejesz w tym terminie o którym piszesz zacznie działać gdzieś ok 12 marca , jeśli jeszcze coś go wciągnie w ziemie , czyli popada. Ja bym wysiał go już teraz

Każdy musi sam wybrać swą opcję bo jego koszta i jego ewentualne zyski

Opublikowano
13 godzin temu, AleksanderX napisał:

Mocznik po 200 kg wysiany teraz około 5 marca 350 kg saletrosanu i z azotem finisz

a u nas w lubelskim z 10 - 15 cm sniegu i jeszcze dzisiaj pada świeży.kolo 5 marca to może bedzie dopiero pierwsza dawka.

Opublikowano

rozumiem azot przed ruszeniem wegetacji ale tu o wegetacji to można zapomnieć. Zima trzyma i ma być jeszcze po -15. Ze dwa tygodnie można się jeszcze wtrzymać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v