Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Z obornikiem mam tak komfortową sytuacje że jak w listopadzie wszystko wywiozę to do wiosny mam spokój a  kiedyś nawet do lata. Ja też nie będę rozrzucał obornika jeżeli nie ma możliwości przyorać go. Z gnojówką od jesieni do wożenia pod kukurydze też się pomieścimy. Ale azot wiosną gdy wegetacja ruszą to nie będę patrzał czy jest 25 luty czy 1 marca. Teraz czekam aż śnieg zniknie z pól i po przymrozku lecę z kizerytem. Tych co wożą na śnieg to nie pochwalam ale donosił na kogoś na pewno nie będę.

Opublikowano

My jeszcze ani razu z azotem w lutym. Zawsze wychodzi marzec. 

Owies to się siało w lutym pamiętam, ale wtedy raps wymarzł.

1 godzinę temu, XTRO napisał:

na śnieg ?

Tak, śniegu pod 20cm u nas. 

• Like 1
Opublikowano

Według tego artykułu trzeba prowadzić dokumentację nawożenia obornikiem i nawożą mi mineralnymi? Ku.. to my mamy mało pracy kolejne obowiązki na nas nałożyli? Ja pierdziele.. 

Opublikowano
20 godzin temu, Cihu napisał:

Koniu jesteś bardzo arogancki a sam wypisujesz brednie! Doczytaj a potem ludzi opierdzielaj. Zarówno ty jak i cała reszta rolników w Polsce jest na terenach OSN. Z resztą temat wraca jak bumerang co druga strona.

http://wiescirolnicze.pl/prawo-i-finanse/osn-na-terenie-calej-polski-nowa-ustawa-obowiazuje/

Z azotem po 1 marca!

Artykuły w prasie i internecie w ogóle mnie nie interesują. Tak samo było z poplonami. Ze miały stać w polu dodatkowe 14 czy 21 dni bo takie były artykuły w necie. Okazało się że poplony można kasować w normalnym terminie jak w zeszłym roku.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 24.01.2018 o 10:54, Bartek933 napisał:

Pytałem na Polagra i nie jest to jeszcze wprowadzone, ma się to nazywać program azotanowy

Tez tak czytałem. Ze to jest na razie projekt. Na razie te zaostrzone terminy to tylko obornika i gnojowicy dotyczą. Dla nawozów ,, sztucznych,, jeszcze nie. Natomiast jak czytałem ten projekt ..to ręce opadają. Będzie trzeba prowadzić księgę nawożenia. Maja być z góry nałożone MAX dawki N na poszczególne uprawy. 

Opublikowano

w leksykonie nawożenia od grupy azoty jest nawet gdzieś napisane że jeszcze w tym roku to nie obowiązuje jeśli chodzi o OSN w całym kraju. Tam gdzie są strefy to owszem, nie mozna siać przed 1 marca.

Opublikowano
Dnia 24.01.2018 o 21:16, Cihu napisał:

od brania pieniędzy są a nie od doradzania

przecież w ODR zarobki mizerne...

ja jutro wjeżdżam z kizerytem jak bedzie dobrze przymarznięte na Śląsku

Opublikowano
ja bym się wstrzymał z tym kiserytem, bo i tak już wszędzie krzyczą że jesienne nawożenie jest przemyte głęboko po mokrej jesieni i zalecają na wiosnę siarkę potas i magnez podać jeszcze raz.
Opublikowano

Ja podam kizeryt po 10 lutym bo aktualnie to nie ma mowy o wjechaniu nawet na ścieżki.

Dzisiaj tak obszedłem to znalazłem 2 rośliny ,które liście i stożek miały przemarznięte ale korzeń w dobrym stanie.

Opublikowano

u mnie nie było przymrozku dzisiaj, również czekam, no przez to że wymyte trzeba podać wiosną, aktualnie ma być na plusie więc też pewnie się przeciągnie do I dekady lutego a co potem bedzie czas pokaże

Opublikowano

jeśli o OSN to objęte nim będą tereny prawie całej Polski - poza częścią Karpat - wynika to z tego, że Polska miał obowiązek wyznaczyć te tereny  wszyscy liczyli, że będą ograniczone .... a tu psikus poprzedni rząd i obecny nic nie zrobili w tym kierunku, ktoś bardzo  mądry podał pod OSN całą zlewnię Wisły, Odry i tereny bezpośredniego odpływu do Bałtyku .... hehheehhe taki psikus.

Opublikowano

Według was jakiego składnika rzepak potrzebuje najbardziej? Wiadomo Bor najważniejszy. Chodzi mi o to co wg was podać wiosną dolistnie oprócz Mg i S. Jesienią dodatkowo podałem Mangan.

Opublikowano

Oglądałem gdzieś wykład na temat uprawy rzepaku i tam mówiono między innymi o tym że nawożenie azotem w postaci płynnej czyli rsmu wpływa na poprawę miąszności rzepaku w stosunku do nawozów azotowych podanych w postaci stałej (saletrą), pokazywali doświadczenia i rzeczywiście różnice było widać gołym okiem. Ktoś coś więcej na ten temat, bo być może zmiana sposobu podawania azotu z formy stałej na płynną ma duży wpływ na plon? 

Opublikowano
3 godziny temu, 20CBR12 napisał:

Oglądałem gdzieś wykład na temat uprawy rzepaku i tam mówiono między innymi o tym że nawożenie azotem w postaci płynnej czyli rsmu wpływa na poprawę miąszności rzepaku w stosunku do nawozów azotowych podanych w postaci stałej (saletrą), pokazywali doświadczenia i rzeczywiście różnice było widać gołym okiem. Ktoś coś więcej na ten temat, bo być może zmiana sposobu podawania azotu z formy stałej na płynną ma duży wpływ na plon? 

co to jest miąszność rzepaku ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v