Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Tomek90

U nas tak samo przedsiewnie w Nawozie npk idzie 100-120 kg K i słoma zawsze zostawiana ale w tym roku z jeden działek była słoma zabrana i dlatego pójdzie 100kg soli potasowej. Zobaczymy czy to cos to wpłynie na plon.

Opublikowano

Nie podaje, w zbożach od 3 lat kizeryty zamiast saletrosanu. Jeśli trzeba to wapno idzie z magnezem, 

Ogólnie większość działek mam wysoki-bardzo wysokie magnez, aż się zdziwiłem sam :o

Opublikowano

Teraz nawozy nie bardzo bo ziemia nie puści idą większe mrozy i jak spadnie śnieg to nawozy pospływają w dołeczki

Opublikowano
2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Ja dawałem co roku Korn kali ale w tym roku juz nie pójdzie bo rzepak na oborniku i to dobrze dana dawka na hektar oraz dawałem 400 kg poli 6. Na wiosnę jeśli rzepak dotrzyma daje tylko azot i siarkę.

To ja taka sama taktykę obralem :)

Opublikowano
15 minut temu, AleksanderX napisał:

a z dołeczków do korzonków

Co Ty gadasz. Miwigos jest z okolic Żnina a tam nie są dołeczki. Jak spłynie Ci z 5-10 hektarów w dołeczek 0,5 hektara to bedzie za duzo nawozu w jednym miejscu

Opublikowano

W takich warunkach to sieją ci co nie mają wiedzy,nawet spółki na tysiącach ha nie myślą o sianiu ,a na wiosne będą mieć roboty po uszy ,bo setki hektarów po kuku i burakach nie ruszune

Opublikowano

Ja mam równinę, pola gleboszowane pod buraki i bylo tyle wody ze 914 z czarna białostocka 4 tony nie dawał rady pełen jechać. Miejscami podczepialismy 100 konnego jd i na 2 ciągniki woziliśmy żeby wyrobić sie do końca listopada, wiec dla mnie siew nawozu na polach udowych mija sie z celem.

Opublikowano (edytowane)

W moich stronach skonczyli latać z saletra w połowie lutego jak kilkunwiekszych gospodarzy rozchartowalo rzepaki a w pierwszym tyg marca przyszedł przymrozek i chu.... strzelił praktycznie wszystkie rzepaki. Ja w poprzednim roku siałem saletrę i korn kali 2 tyg pozniej niż inni- nie mogłem wjechać a plon miałem sporo lepszy niż sąsiedzi.

Edytowane przez przemek28_28
  • Like 1
Opublikowano

Dlatego nie ma się co nakręcać w szczególności z azotem bo to nic nie daje, chyba że podnoszenia ciśnienia. Widzę że ten co ma mniej ziemi to bardziej panikuje jak te co ma więcej. Tak przynajmniej dzieje się u mnie w okolicy. Ale tak jak pisałem w innym temacie że wskoczył 2018 rok w kalendarzu to na forum zaczyna się sraczka i niecierpliwość :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v