Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, sybiuszek24 napisał:

U mnie siane początek września polowa już pod plugiem a polowa ma od 4 do 6 liści jak przetrwa roslina to myślę dać porządna dawkę azotu.Ile proponujecie i co?

400kg Saletrosanu lub 300kg Saletry + 100/150kg Kizerytu.

Opublikowano

Ja na I dawkę dam ok 400kg saletrosanu, a na II dawkę z 300kg saletry i koniec. Może coś zmienię w nawożeniu, bo mam dwa kawałki po 13ha i jeden kawałek 4ha także gdzieś coś będzie mozna zmienić. Zobaczymy w lutym. Odpukać od wschodów całe 30ha wyglada bardzo dobrze.

Opublikowano
14 minut temu, Tomek90 napisał:

~90N pierwszy strzał 

130-150N drugi strzał 

Tak jak ostatnie lata. 

Stosowałem do tej pory niemal identyczne nawożenie, jednak w tym roku chce to zrobić w proporcjach jak kolega wyżej napisał czyli 60-40% 

Opublikowano

U nas na jesieni rzepak dostał prawie 70N, obsada ok. +/-35 szt, 8-10 liści, odmiana popular i bagira i teraz czy pierwszą dawkę dawać ok.100N czy ją zmniejszyć a zwiększyć drugą. Na pierwszą mamy saletrosan 26 a na druga saletrę 34. Nawożenie wiosenne palujemy do 180N, w ostatnie żniwa rzepak dał plon od 3,7 do 4,6t/ha przy odmianach liniowych przy nawożeniu wiosną 155N i jesienią 35N. 

Opublikowano (edytowane)

Jesienią podaje ok 50 kg N pod korzeń, wiosną I-saletrosan 350 kg,( za 2-3 tygodnie) II - saletra 300 kg. W ubiegłym roku średnia 4,95 t/ha odmiana liniowa. W tym roku  na I - podam 400 kg saletrosanu na ha bo jest gorszy.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

U mnie rzepak dostał 24kg N z Poli 6 + 46kg z mocznika + 11kg dolistnie mocznik na jesieni. Razem 80kg. Wiosną planuję dać 400kg Saletrosanu + 300kg Saletry. Razem 206kg N wiosną. Plus dodam jeszcze coś dolistnie w moczniku. Rozważam jeszcze mocznik na płatek ale chyba spróbuję na 1ha.

Opublikowano

my odkąd pamiętam nic nie dawaliśmy dolistnie jeśli chodzi o azot w rzepaku czy zbożach. Sypie się nie małe dawki to powinno wystarczyć. Może zabawię się w tym roku na najmniejszym kawałku 3ha pszenicy i dorzucę mocznik do oprysków i zobaczę co to da. Choć co roku parametry w pszenicy mam.

Opublikowano

W rzepaku widzę fajne efekty po N dolistnie  Koniu, a w zbożach w tym roku rezygnuję, z chorobami później sobie nie radze 

Opublikowano

rzepak mam pierwszy rok na jesien pod korzen dostal polifoske 6 350kg soli 200kg i mocznika 150kg w wazie 4-6 lisci siarczan amonu 200kg i kizeryt 150kg na wiosne kupilem saletrosan po 285kg na ha plus 2x 200kg saletry jak myslicie o takim nawozeniu? Dodam ze jestem pierwszy raz mam rzepak i nie chcialbym dac palmy.

Opublikowano

I już dajesz mając takie plany na wiosenne nawożenie, raz że w stosunku do jesieni to jest bieda a dwa, że za mało N w pierwszym i drugim strzale, a zasadność N3 zależy od pogody i stanu plantacji.

Opublikowano

nawożenie jesienne z grubej rury. Ciekawe jakie fungicydy dałeś i planujesz dać. Po co siarczan amonu na jesień jak chcesz dać saletrosan na I dawkę? Czemu ogólnie tak dużo tego azotu na jesień?  Nie chce mi się liczyć ale dałeś w polifosce, moczniku i siarczanie amonu. Ja dałem to co w NPK i 80kg/ha mocznika.

Opublikowano

czemu tyle N ? bo wydawał mi sie "słaby" w porównaniu do innych rzepaków w okolicy. gdzies na www wyczytałem że ludzzie na jesien dają siare, dlatego siarczan amonu bo i N i S. fungi to jak sie nie myle to był speekfree 1.5l ha plus bormax  1.5l,siarczan magnezu 5kg/ha.  czyli mówicie ze pierwsza dawka N większa niż planuje? 

Opublikowano (edytowane)

Ja bym dołożył z 50 kg saletry w 2 dawce, ale to zależy w jaki plon celujesz 

@szymek Jak dla mnie 80 kg N w pierwszej dawce to minimum dla rzepaku. Ale druga sprawa forma azotu..

46 minut temu, piozz napisał:

a stosowal ktos z was nitrofoske albo sulfan Yary bo byl przedstawiciel z agroloku i zachwalal ale w mojej okolicy wszyscy saletrosan wala

Co innego nitrofoska a co innego saletrosan czy sulfan, nie ma co porównywać 

Edytowane przez losktos
Opublikowano (edytowane)

ja daje 400 saletrosanu i z ok 300 saletry. Zalecenia może i mówią że nawozić 60% na I dawke a 40% na drugą. Zawsze dawałem 250 saletry, od razu 250 polifoski 21 i na II dawkę 200 saletry i było dobrze. Słyszę słowo ,,zalecenia" to mi się nie dobrze robi. Ja robię tak jak się u mnie sprawdza.

Przedstawiciel zawsze tak powie żeby sprzedać to co musi. W tym roku pcha Yare, za rok będzie pchał polifoske 21.

Edytowane przez koniu
Opublikowano
27 minut temu, koniu napisał:

ja daje 400 saletrosanu i z ok 300 saletry. Zalecenia może i mówią że nawozić 60% na I dawke a 40% na drugą. Zawsze dawałem 250 saletry, od razu 250 polifoski 21 i na II dawkę 200 saletry i było dobrze. Słyszę słowo ,,zalecenia" to mi się nie dobrze robi. Ja robię tak jak się u mnie sprawdza.

Przedstawiciel zawsze tak powie żeby sprzedać to co musi. W tym roku pcha Yare, za rok będzie pchał polifoske 21.

Czy aby napewno na słowo "zalecenia" robi Ci się niedobrze?

Ja sobie w tym roku trochę utrudniłem i oprócz azoty dam jeszcze Korn-Kali oraz pseudo Kizeryt.

Opublikowano

Co sądzicie o podaniu gnojowicy na pierwszą dawkę a później po tygodniu poprawka saletra ? Tu na forum są takie pomysły ale niestety za mało osób wypowiedziało się w sposób kompetentny. Wiem, ze takie praktyki robia Niemcy w kukurydzy ale jak ma sie sprawa z rzepakiem?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v