Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja ma za to iiny problem zasiałem rocasa z syngrnty poschodził makabrycznie rzadko  zastanawiam się czy nie zrobić wiewu bo to działka 6 hektarowa a mam 2 jednostki monolita co sądzicie  jest sens

Opublikowano (edytowane)

No właśnie za to Pionier w20 jest piękny a tylko dzień różnicy wschody super zdrowy a ten rokas porażka jak radzicie wsiewać ma być 2 tygodnie ciepła

Lubelskie, 16 września, ja bym nie wsiewał, zabraknie stopnio-dni.

Edytowane przez alexcrimson_sl
Opublikowano

Panowie stosujecie caryx z jakimś innym środkiem typu tebu? U nas cały czas wilgoć i pada i pada... presja chorob na pewno będzie większa.

W jakich proporcjach ew stosować takie mieszanki?

Zawsze skracam caryxem 1l/ha.

Jak wy planujecie skracać?

Ja daje na 4-5lisci 0,5caryx+0,5 tebukonazolu+bor+mangan+dolistny
Opublikowano

I tu popełniasz śmiertelny błąd pod nazwą bor , poczytaj że bor w mieszaninach obniża ich skuteczność ,

Obniża bo podnosi za mocno ph wystarczy dodac ocet lub kwasek cytrynowy żeby ph wróciło do normy.

Opublikowano

pH wody to nie wszystko , drugi czynnik to twardość wody , a tu trzeba użyć soli , 

miękka woda o pH 5, pozwala na zmniejszenie dawek ŚOR o od30%, bez utraty efektywności ich działania .

Prosty miernik na pH 

http://allegro.pl/miernik-ph-atc-wody-tester-kwasomierz-do-basenu-i6684168166.html

Tester twardości wody

http://allegro.pl/tester-twardosci-wody-probowka-instrukcja-i5005841640.html 

Miernik pH jest bardzo dokładny ,potwierdziłem to w laboratorium spożywczym z aparaturą za grube tysiące ,pokazał takie same wskazania.

Tester twardości , u mnie pokazał że mam lekko twardą wodę .

Garść tabletek soli (takiej do uzdatniania wody lub basenu) na 1000l i 120ml kwasku daje pH 5. 

Ważne tak zakwaszona woda , wymaga natychmiastowego wypryskania cieczy z opryskiwacza , pozostawione w opryskiwaczu resztki tracą całkowicie swoje działanie.

Opublikowano

Masz racje. Czasem tak robie ze dodaje octu lub pryskam deszczowka jak jest ale tez zdarza sie ze wlewam wszystko jak leci i jade bez zabawy. Jakby tak czlowiek patrzyl idealnie na wszystko to kazdy srodek by osobno wypryskiwal

Opublikowano

Obniża bo podnosi za mocno ph wystarczy dodac ocet lub kwasek cytrynowy żeby ph wróciło do normy.

Niestety nie wystarczy.

Jak się bor doda na końcu i od razu pojedzie na pole to środki zadziałają, bynajmniej nie zauważy się żadnych "negatywnych" efektów.

Opublikowano

Raz robiłem doświadczenie odnośnie caryxu i toprexu na tym samym polu. To w przejazdach gdzie pryskane caryxem rzepak byl o wiele lepiej skrócony i rozłożony po ziemi. Od tamtej pory u mnie jesien jedzie caryx a Toprex na wiosnę.
Bor oraz mikro stosowalem z caryxem, pryskalem zaraz po zrobioniu substancji i bylo ok.
Kula jaka taktykę przyjmujesz w tym roku jak można wiedzieć?

Opublikowano

pH wody to nie wszystko , drugi czynnik to twardość wody , a tu trzeba użyć soli , 

miękka woda o pH 5, pozwala na zmniejszenie dawek ŚOR o od30%, bez utraty efektywności ich działania .

Prosty miernik na pH 

http://allegro.pl/miernik-ph-atc-wody-tester-kwasomierz-do-basenu-i6684168166.html

Tester twardości wody

http://allegro.pl/tester-twardosci-wody-probowka-instrukcja-i5005841640.html 

Miernik pH jest bardzo dokładny ,potwierdziłem to w laboratorium spożywczym z aparaturą za grube tysiące ,pokazał takie same wskazania.

Tester twardości , u mnie pokazał że mam lekko twardą wodę .

Garść tabletek soli (takiej do uzdatniania wody lub basenu) na 1000l i 120ml kwasku daje pH 5. 

Ważne tak zakwaszona woda , wymaga natychmiastowego wypryskania cieczy z opryskiwacza , pozostawione w opryskiwaczu resztki tracą całkowicie swoje działanie.

to nie prosciej kupic jakis stabilizator wody mi doradca dolecil i stosujemy 100 ml improve to koszt 10 zł na ha

i pytanie mam takie rzepak pryskany byl butisanem avant w dawce 1,5 l na ha i mam 3-4 lisc dac 0,25 navigator i agil 0,6 na jednoliscienne tylko ze deszcze padaja caly czas to jak przekroczy mi faze i bedzie mial wiecej jak 3 -4 liscie rzepak to mozna dawac ten navigator ?

A stosował ktoś Carambe + Stabilan mówią że wychodzi z mieszaniny Carex tak mi zaleca doradca. 

z jakiej firmy masz doradce ?

Opublikowano

ja mam tak wczesniej przez doradzce ustawione by dac . a ten butisan avant po jakim czasie chwasty likwiduje ? bo sa srodki np ze po 3 tyg calkowite zamieranie chwastow powoduja to jest tez taki srodek ? bo avant to chyba dobry srodek bo i drogi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v