Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stanowisko niemal identyczne, po grochu. Średnia z zeszłego roku to lekko ponad 3t, Rohan dał ok 4. Wiem, ciężko uwierzyć ale to prawda. W innych latach różnica była rzędu 300-400kg czyli tak naprawdę prawie niezauważalna dla kombajnisty a jednak odczuwalna w portfelu.

Opublikowano (edytowane)

Mieszaniec także wygrywa w późnych siewach. Ja się przestawiłem całkowicie, tylko populacja gdzie działka niepewna kwas czy zalewa z wiosny.

teściu sieje tylko DK Extime.Mówi że nie ma lepiej plonującego rzepaku.

To sorry KOZA, ale teściu nic nie wie skoro sieje tylko tą jedną odmianę i twierdzi że nie ma lepszej. Jak to mówią kto stoi ten się cofa - tak samo teściu. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Sam testowałem zarówno mieszancie jak i odmiany populacyjne. W tym roku przechodzę w 100% na F1. Przełomowy był zeszły rok, po zimie najlepiej wyglądała i planowała hybryda, dokładnie Rohan, dał ok 1t/ha więcej niż odmiany liniowe. Kolejny plus, norma wysiewu, od 35-40szt/m2, większy wigor, lepiej radzą sobie na mozaikach i słabszych stanowiskach.

Dla mnie same plusy za wyjątkiem ceny.

Ja mam w tym roku liniówkę i hybryda to się okaże który lepszy na jednej działce na razie liniówka wygąda lepiej okaże się w zbiorniku

Opublikowano

No masz rację. Taki to chory układ. Siejąc jedną jednostkę na 4ha daje to koszt 60zł/ha a to już idzie przeżyć. Tym bardziej biorąc pod uwagę kombinację z zaprawianiem na własną rękę i koszty z tym związane po przemyśleniach zdecydowałem się na zamówienie nasion już zaprawionych.

Opublikowano

A mi bardzo się spodobała ostatnio odmiana populacyjna SY Ilona wdziałem ją w Porejestrowych Doświadczeniach Odmian. Naprawdę na 23,06,2017r odznaczała się wybitną zdrowotnością z pośród innych odmian populacyjnych i mieszańców. Nie wiem jak plonuje bo mają ja pierwszy raz w doświadczeniach ale jeśli by tak plonowała jak wyglądała to warta uwagi. Nadmienie że wszystkie odmiany były testowane bez ochrony na grzyba i regulacji.

Opublikowano

Chciałbym spróbować w tym roku zasiać może rzepak, pytanie mam czy dam go rade zasiać starym siewnikiem poznaniakiem, później skosić go Claasem Consulem. To posiadam, a chce wiedzieć jakie poniosę koszty czy muszę kogoś wynająć do siewu i zbioru czy sam dam rade. Proszę o informację od was.

Opublikowano

5-minut konkretnej ulewy i juz słonce swieci. Pierwsze dziłki mineło 2 godz a od zakonczenia  godzina  10ha  obleciałem rano i drugie 10 przed południem jescze przed wyjazdem spojrzałęm na prognoze i miało byc sucho, a tu chmura wyskoczyla i pozamiatane :( 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v