Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze panowie wy już siejecie nawozy? może u was wegetacja wcześniej rusza ja jestem ze wschodnich granic Lubelskiego i obecnie mróz -6 i nie ciekawie jest bo nogę mam na dodatek w gipsie :( :( :( tak jak czytam to też bym się za robotę wziął ale myślę że sensownie trzeba czekać na stabilizacje pogody. Na razie zima nie odpuszcza. Dla tych co nie sieją jeszcze pocieszę że w sąsiednim dużym gospodarstwie rolnym(600ha) pracuje znajomy i tam zwykle sieją nawozy wtedy gdy już większość dobrych rolników posiała nawozy na pierwszą dawkę ( taki zarządca tego gospodarstwa :huh: :huh: ) I pewnie wszyscy powiedzą: o mają liche plony, pewnie najsłabsze i ogóle słaby ten zarządca że tak późno wysiewają azot. Ha! tu was wyprowadzę z błędu plony mają na podobnym poziomie co wszyscy z tendencją na lepsze, wiem bo znajomy tam kosi i mówi prawdę,

pozdrawiam Tych co czekają na wiosnę i tańsze nawozy :rolleyes: :rolleyes:

Opublikowano (edytowane)

ja dałem już w tamtym tygodniu po 200kg saletry, a dzisiaj chodziłam po rzepakach i nie wygląda to za dobrze, wręcz robi się coraz gorzej, co niektóre stożki "rozciapane" w palcach się rozchodzi, ale większość po przekrojeniu jednak nie zgnita (jeszcze) i troche miękka nie wiem czy będzie dalej żył, więc czekam z siarczanem i saletrą aż zacznie się zielenić.

Tak jak mówiłem może byc nieciekawie :(

Dziś w raporcie z Polski mówili o klęsce żywiołowej na dolnym śląsku.

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano (edytowane)

witam.jestem z lodzkiego,

rzepaki pszenice wygladaja bardzo marnie.... niektorzy juz posiali nawozy.

ja ruszam jutro rzepak- 200kg/ha siarczanu+150kg/ha saletrosanu, pszenica-150kg/ha saletrzak.dawki skromne bo nie wiadomo czy to wszystko przezylo zime.

ale mowia ocieplenie i opady wiec pozniej moga byc miejscami problemy z wjazdem.co bedzie to bedzie...

pozdro dla wszystkich.

Edytowane przez kazik8888
Opublikowano

Kurcze jakbym wyjechał w pole w nocy to pewnie sąsiedzi stwierdzili by że już całkiem mi odbiło na szczęście obszar ha i dawki stosowanych nawozów pozwalają mi wyrobić sie po kawie o 7-8... Niestety panowie taki zawód że najgorsza klęska to klęska urodzaju.. u nas powódź u was susza zawsze w góre cenę rusza....;/

Opublikowano

Ja już skonczyłem, wszystko ładnie przezimowało rzepak puszcza młode liście będzie dobrze. Teraz trzeba wysprzątać magazyny zacznę od pszenicy Jelonki dają 850zł + vat.

Opublikowano

my dziś daliśmy rzepakowi "na smak" 100kg Saletry + 100kg Siarczanu Amonu, mróz -7 o 6:00, a pszenicy ale to tylkko kawałek gdzie najmokrzej 200kg/ha Saletry. Za 850 + vat sprzedałbym bez wahania swoją. Ile u Was deheus płaci?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja dzisiaj wysypalem 350kg saletrosanu/ha (podkarpacie) rano pieknie -6 bylo i obylo sie prawie bez kolein ;)

Opublikowano

Po 6-tej rozsiałem saletrę na rzepak. Jechało się super, żadnych śladów. Około 16-tej podjechałem popatrzeć jak ziemia póściła i wdepnąłem w błotko na prawie 5cm. Ci którzy kilka dni temu mówili mi że to za wcześnie teraz podczepiją siewniki i jutro chcą zdążyć przed deszczem, ale tej nocy ma być tylko 2 stopnie ponożej zera. Ciekawe co z tego wyjdzie?

Opublikowano

@darko38 ja daje 200 kg/ha Polifoski 21 i 200 kg/ha saletry amonowej ;)

@MarekUA ja też jestem ze wschodnich granic Lubelskiego :) część nawozu na rzepak już posiałem i gdyby nie to że popadał śnieg to posiałbym wszystko ;)

Opublikowano

ja tez posiałem sól potasowa plus saletrosan po rzepaku ale z dnia na dzień wyglada coraz gorzej niestety chyba jednak bede musiał przesiewać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v