Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Audi Witam, a co masz zakupione? czy dopiero będziesz kupował? i z jakiego regionu jesteś? jeśli chodzi o azot czy siarkę to najlepiej saletrosan, jeden nawóz a załatwisz wszystko, dawka w zależności os stanu plantacji jak jej zbytnio nie brakowało N na jesieni i rozeta powyżej 8 liści to dałbym z 70-80kg N, jeśli były niedobory lub rzepak mniejszy to 90-100kg, zależy jeszcze jak gleba zasobna, jaka klasa.

Opublikowano

Polecam sulfan według mnie saletrosan przereklamowany mało tego zakwasza ziemię strasznie tak że sulfan mniejsze zło hehe dawka na dziś 350kg a później 250kg do tego kizeryt 200kg na ha maksymalnie i ma być ok

Opublikowano

Ja dzisiaj również siałem Sulfan  i fajnie się siało od 4 rano do 10 lecz tam gdzie kałuże zamarznięte to robiły się koleiny. Oprócz mnie nikt nie siał dzisiaj w okolicy... W tygodniu jak pogoda pozwoli to reszta.

Opublikowano (edytowane)

300 kg siarczanu daje 72kg S saletrosanu musialoby byc ok 550 kg.....

Rzepak pobiera na 1t 8-13kg S. Dając 300kg Saletrosanu wprowadzasz 40kg S czyli średnią dawkę na plon w wysokości 4t/ha. Więc po co dawać 70kg?

Edytowane przez Kula07
Opublikowano (edytowane)

Skład wziąłeś te 20kg? Nawet na Nawozy.eu podają, że potrzeby pokarmowe rzepaku na siarkę wynoszą od 8-12kg.

To sa potrzeby pokarmowe a nie nawozowe, nawozowe zależą od zasobności gleby.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

wlasnie na nawozy.eu jest napisane ze wymagania pokarmowe rzepaku na 1t nasion 8-20kg. wole zeby bylo siarki pod dostatkiem niz jej brakowalo co roku stosuje siarczan w dawce 300kg/ha i nie narzekam

Opublikowano

wlasnie na nawozy.eu jest napisane ze wymagania pokarmowe rzepaku na 1t nasion 8-20kg. wole zeby bylo siarki pod dostatkiem niz jej brakowalo co roku stosuje siarczan w dawce 300kg/ha i nie narzekam

Czytaj ze zrozumieniem

"

Wymagania pokarmowe

Rzepak ozimy charakteryzuje się bardzo dużymi wymaganiami pokarmowymi i nawozowymi i już w okresie jesiennym pobiera znaczne ilości składników pokarmowych, głównie azotu i potasu (po 60-80 kg N i K2O z ha). Z plonem 1 t nasion i odpowiednią masą słomy przeciętnie pobierane jest: 50-60 kg azotu (N), 24 kg fosforu (P2O5), 50-60 kg potasu (K2O), 50-60 kg wapnia (CaO), 8-10 kg magnezu (MgO), 8-12 kg siarki (S) lub w przeliczeniu na SO3 – 20-30 kg, 60 g boru (B), 10-40 g miedzi (Cu), 100 g manganu (Mn), 1-2 g molibdenu (Mo) i 60-150 g cynku (Zn), czyli z plonem 3 t nasion z ha pobierane jest około 150 kg azotu, 75 kg fosforu, 150 kg potasu, 150kg wapnia, 30 kg magnezu i 30 kg (S) siarki."

Opublikowano

Właśnie widziałem prognozę, że w najbliższym czasie ma być cieplej, a później ochlodzenie i jeszcze niezła zima, prawdziwa wiosna może być dopiero od okolic maja.. Na wp.pl jest artykuł..
Byłyby niezle jaja jakby to się miało sprawdzić.. :-/ było przecież już tak parę lat temu, że już wiosna ludzie podawali azoty a później miesiąc śnieg leżał jeszcze..

Opublikowano (edytowane)

A widzisz, stąd ta rozbieżność, tylko skąd u nich taka różnica?

Mnie zawsze uczyli, że 1t plonu wymaga podania ok 10kg S.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Kula, a nie jest tak, że sulfan zakwasza mniej od saletrosanu? W sulfanie jest dodatkowo  12% CaO. Nawozy eu podają, że do zneutralizowania jednego kg S potrzeba 2 kg Cao, więc przy 400kg/ha to CaO by wystarczyło.

Opublikowano

Jakby każdy wszystko książkowo dawał i to max dawki to z torbami by dawno poszedł. przykład ja robię saletrosan + saletra , a spółdzielnia tylko saletrą jedzie i nie daje żadnej siarki i plony wcale nie gorsze. kumpel w tamtym roku dał 2 x saletre i miał 0,5t więcej rapsu ode mnie a ziemie podobne. do wszystkiego trzeba z rozwagą i umiarem 

Opublikowano

ja zawsze sprawdzam na twojapogoda.pl przewaznie sie sprawdza ;)
hmmm dlaczego w jednym artykule pisza co innego a w drugim co innego ?? dziwne...
a co z azotem? jaka wg was powinna byc startowa dawka N na ha w rzepaku ?

Opublikowano (edytowane)

sulfan zawiera 24% N (pół na pół azotanu i amonowej) i 6% S MgO 1,5% CaO 12% a saletrosan 26% N (19 amonowej i 7 azotanu) 13% S 

czy korzystniej stosować sulfan czy saletrosan 26 to powie nam tylko magiczne pojęcie jakim jest cena poszczególnych nawozów, sulfan ma korzystniejszy stosunek N:S jeśli chodzi o zboża zaś saletrosan korzystniejszy na raps

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Panowie jak sadzicie w pierwszej dawce jak dam saletre i mocznik bedzie ok dodam ze 5 głównie i 6 klasa i dawka okolo 150 saletry i 100 mocznika ? Dodam że okolo 1,8 ha chce dac w dwóch dawkach 650 saletry i 400 mocznika Bedzie dobrze ?

Jeśli to jest 5 i 6 klasa to jaki jest sens dawać tyle azotu, z twoich planów wychodzi że planujesz dać 225 kg azotu na hektar, ja na 4 klasie nie daje więcej jak 210 kg N/ha , w jaki plon celujesz 5 ton na 5 klasie bądź realistą, na 5 klasie ja bym się cieszył jak bym uzyskał 3 może 3,5 tony z hektara, szkoda kasy lepiej daj mniej azotu (ja bym na 5 klasie nie dawał więcej jak 150kg N/ha nie widzę sensu a do tego dorzuć mikroelementy bor, żelazo, miedź, mangan, cynk, molibden, i nie dawaj mocznika na pierwszą dawkę lepiej daj więcej saletry, a mocznik możesz dać lepiej na drugą dawkę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v