Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo jest sporo wilgoci w glebie i przyspieszy rozpuszczanie jak przyjdzie wiosną susza to nawóz poleży do maja i roślna z niego nie skorzysta

Opublikowano

Dobre:) domyślam się że ty tak na poważnie wiec zapytam a co chcesz siać: sól potasowa albo PK to jak najbardziej ale nawozy siejemy od 1 marca bo może być afera.

Opublikowano

Dobre:) domyślam się że ty tak na poważnie wiec zapytam a co chcesz siać: sól potasowa albo PK to jak najbardziej ale nawozy siejemy od 1 marca bo może być afera.

I jak każdego roku icek robi sobie jaja a niektóry użytkownicy ciągle trzymają się 1 marca. 

Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem też mam w planie siew soli potasowej ale chyba wysieje początkiem lutego o ile warunki pozwolą . A azot to jeszcze daleko . Ktoś wysiewa sól potasową , korn-kali przed nawozami azotowymi ? Jakie są efekty i czy warto ? 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Ogar jak bedę miał czas to poszukam i Ci napisze bo co rozum to inne poglądy i doświadczenia.
W tym roku bynajmniej u mnie jest tak mokro że kto nie posieje nawozów po zamarzniętej ziemi to potem nie wiem czy w kwietniu wjedzie. Pobliska rzeka bywaja wiosny że nie wylewa mimo wszystko nie zawsze da sie wjechac wiosna bez przymrozków. W tym roku juz w listopadzie rozlała i to jak po solidniej zimie. Do tego ciagle dopaduje deszcz i śnieg a do wiosny jeszcze daleko. Jak tak będzie padać dalej i to wszystko się wiosną roztopi to w polu będzie kasza do maja. Nie pamietam takiej mokrej jesieni ani zimy.

Opublikowano

To posiej teraz na ta zamarzniętą glebe i jak przyjdzie deszcz ,to nawóz popłynie do rzeki

Opublikowano (edytowane)

No to panie nie wiem co za ziemie masz ale sam celuje w taki plon i w pierwszym strzale daje 350-400kg/ha Saletrosanu A w II 300-350kg/ha Saletry. KK i Kizeryt odpuszczam w tym sezonie bo zawartości K i Mg na tych działkach mam wysokie.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

W roku 2016 byla robiona analiza gleby i zasobnosc gleby jest dobra, wiec pozostane na takim nawozeniu jak zalozylem

No to na chłopski rozum 300-400 saletrosan (zależy jak raps wygląda po zimie) potem 300kg saletra 34N. 

Opublikowano

Ogar jak bedę miał czas to poszukam i Ci napisze bo co rozum to inne poglądy i doświadczenia.

W tym roku bynajmniej u mnie jest tak mokro że kto nie posieje nawozów po zamarzniętej ziemi to potem nie wiem czy w kwietniu wjedzie. Pobliska rzeka bywaja wiosny że nie wylewa mimo wszystko nie zawsze da sie wjechac wiosna bez przymrozków. W tym roku juz w listopadzie rozlała i to jak po solidniej zimie. Do tego ciagle dopaduje deszcz i śnieg a do wiosny jeszcze daleko. Jak tak będzie padać dalej i to wszystko się wiosną roztopi to w polu będzie kasza do maja. Nie pamietam takiej mokrej jesieni ani zimy.

U mnie jest to samo,siejąc wiosną pszenice jarą często topie ciągnik,u mnie rzeki nie ma ale są cieki od drenażu poprzerywane i w tych miejscach błoto 

Opublikowano

Sprawna drenarka to podstawa. Niestety, w kraju dużo "rolników" którzy nie mają bladego pojęcia jak to ma funkcjonować i nie robią nic w tym kierunku.. Najlepiej ominąć takie miejsca, co roku zataczając coraz większy krąg...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v