Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Stały klient nie ma nic do rzeczy. Możesz im być sprzedawać 50t rocznie, a Ja pierwszy raz 3 razy więcej i tu cenę nabijam - proste. 

@aro1975 co z tym siarczanem nie tak bo pójdzie pod zboża -  tu w sumie inne proporcje są niż Kizerytu.

Tomek słabo się rozpuszczał w porównaniu do kizerytu i nie było takiego efektu jakiego się spodziewałem. dodatkowo zakwasza ziemię w przeciwieństwie do kizerytu który ma pH obojętne.

może to być tylko moje odczucie, ale więcej go nie kupię - siarczan magnezu tylko dolistnie :) - lepszy efekt. 

Opublikowano

Panowie czy u was  tez rzepaki w  takiej kondycji?

post-175816-0-23773100-1483039991_thumb.jpgpost-175816-0-85853200-1483040033_thumb.jpgpost-175816-0-66095600-1483040047_thumb.jpg

to juz  koniec grudnia a pogoda troche nie  taka jak na  rzepak.

oby nie  powtórka z ubiegłego roku. w styczniu 5 dni mrozu z wiatrem i bez śniegu i polowy rzepaków nie  ma

Opublikowano

Czyli zamawiam kizeryt.

Za rok trzeba gipsem(siarczan wapnia) przedsiewnie polecieć koszt 150zł/t efekty super

ile dajesz na ha? widziłeś ten granulowany - w h..j kasy chcą? czy wapno zawarte w gipsie działa?

Opublikowano

ok 150kg chciałem posypać kizerytu.
Ten granulowany gips to strata kasy.Wapno zawarte w gipsie działa trochę inaczej nie zmiena pH gleby ,ale rosliny przyswajają wapń lepiej niż z każdego innego wapna Gips podobno też przyspiesza reakcje kredy w glebie i ogranicza wmywanie fosforu. Sporo plusow jak dla mnie i siarki w tonie 160kg w formie siarczaniowej przyswajalnej formie. Planuje siać z kredą.

Opublikowano

Dziś też sieją. Sól odpada, bo rozsiewacz byłby pokryty czerwonym pyłem, a jest raczej białawy :) Dodam, że przed świętami jeździli opryskiwaczami w tych rzepakach, przy temp. lekko pow. zera..

Opublikowano

Dziś też sieją. Sól odpada, bo rozsiewacz byłby pokryty czerwonym pyłem, a jest raczej białawy :) Dodam, że przed świętami jeździli opryskiwaczami w tych rzepakach, przy temp. lekko pow. zera..

Kolego napewno rsm lali 

Opublikowano

Też jedynie to przyszło mi do głowy o tej porze roku.. Z ciekawości będe śledził dalszy rozwój tego rzepaku, a jak spotkam kierownika to podpytam o szczegóły..

nie zapomnij podzielić się wiadomościami   :)  

Opublikowano

Rzepak zupełnie zielony, żadnych przebarwień nie widać. Rośliny przy samej ziemii, solidnie wyregulowane jesienią. Może coś z Timaca było rozsiewane, bo gospodarstwo mocno zachwala i poleca nawozy tego producenta w "cenach promocyjnych" ;)

Opublikowano

Ja z timatica nie stosowałem ale dwóch znajomych jechało na tym dwa sezony. Niby mówili że delikatny wzrost plonu był ale już się z Timatica wyleczyli przez nadmierne koszty. 

Opublikowano

Jakiś czas temu dałem się namówić na "cudowny specyfik", w sumie to dwa razy, pierwszy i ostatni.

Podstawa wszystkiego to uregulowane pH i na to warto przeznaczyć tą różnicę w cenie.

Opublikowano

W tym roku i tak sytuacja jest korzystniejsza, bo rzepak jednak przygotował się do zimy, nie tak jak w roku ubiegłym, kiedy to np. na Śląsku jeszcze pod koniec grudnia panowały temp. rzędu + 10°C, a kilka dni później spadały do -18 w nocy.. Dodatkowo u nas dosypało dziś sporo śniegu, na zmarzniętą ziemię, więc jak narazie nie wygląda to groźnie.. Aczkolwiek zagrożenie juz czai się w lesie..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v