Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No niby tak w piątek rozsialiśmy kizeryt,na saletre ojciec te miał chętke d*pnie by było jak zima wruci,w zeszłym roku saletre sielismy 5 marca

Opublikowano

a na pszenice ktos juz sypie? mam pozno siana po kuku bylem na polu dzis i mysle posypac ja w tym tyygodniu saletrosanem 250 kg na ha a jak wiosna na dobre zawita rsm

pisze w temacie rzepaku bo w temacie pszenicy cisza ....

Opublikowano

a na pszenice ktos juz sypie? mam pozno siana po kuku bylem na polu dzis i mysle posypac ja w tym tyygodniu saletrosanem 250 kg na ha a jak wiosna na dobre zawita rsm

Ja na pszenice ruszam jutro z saletrą na mocniej rozkrzewiona pójdzie 120kg/ha a na słabsza 160kg/ha

na polu zaczyna robić sie sucho a deszczu w prognozach nie widac.

Ja na pszenice ruszam jutro z saletrą na mocniej rozkrzewiona pójdzie 120kg/ha a na słabsza 160kg/ha

na polu zaczyna robić sie sucho a deszczu w prognozach nie widac.

Opublikowano

pierwsze usłyszałem od was wczoraj o Saletrosanie, siałem dwa nawozy wieloskładnikowe pod korzeń, zawierały siarkę, w pierwszej dawce dałem Saletre, a warto w drugiej dać siarki, własnie ten saletrosan bo czytałem że pobudza rośliny, a rzepak siarkę lubi :rolleyes:

Opublikowano (edytowane)

saletrosan jest o tyle dobry ze mozna go wczesnie siac lepszy od saletry na I strzal na pewno wolniej sie rozklada i nie dziala tak szybko jak saletra... jeszcze sa przymrozki i jakis wiekszy mroz moze wyskoczyc wiec saletry na razie nie sieje a saletrosan jak najbardziej tak plus wlasnie to siarka ktora rzepak lubi do tego fajnie sie sieje na 24 metry bez problemu

Edytowane przez maly00
Opublikowano

to jeśli kolega poruszył temat pszenicy ...mimo , że nie ten temat...to zaznaczę, że dziś byłem na polach i kiełki wypuszcza już od 2-5cm nawet. i ja chyba w pszyszłym tyg ruszę z saletrosanem 300kg/ha

Opublikowano

ja już po rzepaku poszło średnio po około 380kg saletrosanu na ha

a z pszenicami powiem tak te bardzo póżno siane niedokrzewione należy jak najszybciej zasilić azotem te siane terminowo ja jeszcze zaczekałbym

Opublikowano

Wydaje się ciut za wcześnie patrząc na kalendarz ale jak dobrze pójdzie to ja w środę wjeżdżam w swój rzepak. Od Czwartku temperatury do 12 stopni więc na co tutaj czekać ? Jestem z centralnej Lubelszczyzny

Opublikowano

dzis bylem na polu i to samo gorkami za 2 dni bedzie sucho bardzo szybko wysycha ziemia jakby na koniec marca normalnie a jest przeciez luty...w sobote sialem po rzepaku to zalezy od pola ale nigdzie sie koleiny nie robily jutro trzeba siac dalej nie ma na co czekac nikt jeszcze nie wyjechal w mojej okolicy wszyscy czekaja ludzie mysla ze jeszcze zima bedzie a bociany juz przylecialy co prawda dwa dopiero ale sa;) takie pytanie do znawcow na koniec po pozno sianej pszenicy mozna saletrosan sypac? nie ma co sie zastanawiac? juz wiecej nie pieszam tego watku do rzepaki:)

Opublikowano

Ja się cały czas waham dziś było słonecznie ok 10 stopni i ma być taki cały tydzień i jak tak będzie to w piątek i sobotę sieję nawozy na rzepak i ozime, w mojej okolicy jeszcze nikt nie siał, ale do piątku chyba się to zmieni. Jestem z centralnej Polski okolice Płocka czy ktoś z tych okolic już siał nawozy azotowe ?

Opublikowano

mam dylemat, jutro mam zamier zasilić rzepak i zastanawiam się czy sypnąć saletrosan 400 kg/ha, czy morze polifoska 21 250 kg/ha i do tego 250kg/ha saletrosanu ?

Opublikowano

Pomyślałem o pomieszaniu polifoski 21 z saletrosanem bo jest to tańsza kombinacja, niewiele tracę na azocie jest troszkę więcej siarki a iednocześnie dostarczę troche magnezu chyba że się mylę.

Mam mały areał więc nie patrze na paliwo i czas i niechciałbym przekombinować lub sobie zaszkodzić

.

Opublikowano

Dzisiaj dzwoniłem na infolinię armir i pani powiedziała że niestety ale nawozy można zacząć siać dopiero po lutym??!!!! Ja poszperałam w necie i znalazłem stronę gdzie jest napisane że dotyczy to tylko osn , wale znów do pani z infolini a pani mi mówi że .... Dopiero z końcem lutego !!

Jasna d*pa wiec jak jest?

Opublikowano

trzeba być dobrej myśli że nikt się nie dowali, bo nawóz szybko z pola znika, ale sam jestem ciekaw jak to jest :) jak dla mnie sianie na przymrozek rano OK :D ale na zamarznięta ziemie w styczniu :wacko:

ziemia nie wchłonie tylko jak zacznie padać spłynie do dołków :ph34r:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v