Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedwczoraj zolte naczynie na polu az sie gotowalo-dwa gatunki chowaczy i troche slodyszka,pojechalem to Minuetem 0,1l i Dursbanem 0,5 l na hektar plus odzywki.Na czesci rzepaku poszly ciezkie brony w poprzek rzedow i po kilku dniach widac bylo roznice in plus w porownaniu z niebronowanym

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przedwczoraj zolte naczynie na polu az sie gotowalo-dwa gatunki chowaczy i troche slodyszka,pojechalem to Minuetem 0,1l i Dursbanem 0,5 l na hektar plus odzywki.Na czesci rzepaku poszly ciezkie brony w poprzek rzedow i po kilku dniach widac bylo roznice in plus w porownaniu z niebronowanym

U mnie jeszcze chowaczy nie widac, szybko cos u ciebie wyskoczyly . A po co rzepak bronujesz?

Opublikowano

Witam :)

Na wiosnę stwierdziłem w swoim rzepaku bardzo dużo chwastów dwuliściennych a przede wszystkim przytulię i rumian. Rzepak jest bardzo rzadki. Czym skropić dobrze a tanio?

Proszę o odpowiedź i poradę.

Opublikowano

Witam :)

Na wiosnę stwierdziłem w swoim rzepaku bardzo dużo chwastów dwuliściennych a przede wszystkim przytulię i rumian. Rzepak jest bardzo rzadki. Czym skropić dobrze a tanio?

Proszę o odpowiedź i poradę.

Nie ma wielkiego wyboru tylko Galera zniszczy rumian oraz przytulię ,ale tani nie jest.

Opublikowano

Dalem sie namowic ojcu.Pole po zimie bylo jak zabetonowane,brony skruszyly troche ta skorupe,nie wiem dostalo sie powietrze,tak czy siak wystartowal z impetem i zrobil sie ladniejszy od niebronowanego

Opublikowano

Co do Galery to ja bym dał dawkę 0.25 a nie jak pisze 0,35. dwa lata temu dałem tak jak piszę 0,35 i rzepak bardzo mocno uszkodziłem i guzik miałem nie plon. A kolega w miedzę dał 0,25 i było dobrze, bo już też taki błąd kiedyś zrobił. Więc jak kosztuję 450 zł za litr to na 4 ha to bardzo tanio wychodzi.Niczym taniej nie spryskasz. Nawet zastosować go na 3 ha litr, to też nie jest drogo.

Opublikowano

0.2l starane-najlepsze na przytulie a koszt ok 20złna ha troszkę liscie podkreca na pare dni,ale galera jesiennej przytuli na moich ziemiach nie daje rady zwalczyc nawet w dawce 0,55l.Z przypaleniem rzepaku galerą nigdy się nie spotkałem (z brakiem skuteczności często).

Opublikowano

O kurcze a ja właśnie szykuję się na oprysk Gallerą i teraz już nie wiem czy dać całą dawkę czy jak kolega piszę 0,25l/ha? Zaznaczę, że jedną działkę pryskałem na jesień Devrinolem z metazem ale przepuścił trochę chwastów. Może właśnie tam gdzie było już pryskane dać mniejszą dawkę Gallery?

Opublikowano

wyrebski a wspomniane Starane Cie nie ratuje? w dawce 0.2l/ha. Ja osobiście muszę sie też zastanowić czy pryskać dodatkowo bo na jednej działce pozostał mi gdzieniegdzie Fiołek Polny i Przetacznik równiez polny, chyba dam sobie spokój co radzicie?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

15 marca dalem 200kg/ha saletry kiedy dac druga dawke 200kg/ha saletry ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jutro jak tylko pogoda bedzie to jade siac :) bo dzis padalo , nie dalem rady juz . A przy naworzeniu 500-600kg/ha saletrey nalerzy opryskac rzepak antywylegaczem? , czy nie powinno go duzo polozyc?

Opublikowano

koledzy powiedzcvie czy sama galera ruszy cos samosiewy.. czy musze 2 raz oprysk robic? dalem ciala bo mam takie 2 ha ktore nie opryskalem na jesieni..;/

galera i samosiewy , nie ma szans ,

Opublikowano (edytowane)

Po ile wam wychodzi ten Graman?Ja za 10l dałem 309zł a 5l kosztuje cos ok 330zł

Edytowane przez SAUTER
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v