Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie skracał ktoś z Was rzepak wiosną chodzi mi głównie o stabilan bo na etykiecie nie ma rejestracji a przy takiej samej substancji aktywnej antywylegacz płynny ma rejestracje w dawce 0,75-1l/ha tylko że różnica taka że antywylegacz ma 675g czystego składnika a stabilan 750g, więc pytanie mogę skrócić rzepak stabilanem???

Juz ktoś tu pisał że CCC słabo działa chyba że zastosujesz wysokie dawki. Lepiej daj toprex a przy okazji zabezpieczysz się przed chorobami.

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj rzepak pryskaliśmy samą galerą a przez noc urósł ok 5 cm kiedy jechać z toprexem ?? co można do niego dodać np toperex + dursban+ cyperkil + bor ??

Edytowane przez rafto
Opublikowano

Panowie skracał ktoś z Was rzepak wiosną chodzi mi głównie o stabilan bo na etykiecie nie ma rejestracji a przy takiej samej substancji aktywnej antywylegacz płynny ma rejestracje w dawce 0,75-1l/ha tylko że różnica taka że antywylegacz ma 675g czystego składnika a stabilan 750g, więc pytanie mogę skrócić rzepak stabilanem???

Stabilan czyli CCC skraca roślinę ale hamuje też rozwój korzenia!!! Zdecydowanie lepiej zastosować Toprex

Dzisiaj u mnie na część rzepaku poszło Folicare + Mikrokomplex :)

Opublikowano

W ubiegły wtorek wysiałem dopiero pierwszą dawkę N (polifoska21 300 kg i saletra 150kg n a ha)już minął tydzień a nawóz leży na wierzchu nie rozpuszczony . Czy on wogóle zadziała?

Opublikowano

stabilan czy toprex? Jakościowo toprex, cenowo stabilan jednak moi znajomi mówią krótko - dałeś toprex jesienią to daj i wiosną a jak jesienią nie dałeś to wiosną sobie odpuść lub daj CCC którego działanie na rzepak było opisywane wcześniej.

Opublikowano

porównywanie stabilanu z toprexem jest niezasadne. Stabilan odmiennie działa na roślinę. Poza tym to zwykły chlorek chloromekwatu. Przemieszcza się w dół rośliny,efekt fungicydowy zerowy. Lepiej zastosować dowolny tebukonazol 250g 270 gram i zrobi o niebo lepszą robotę. Z Toprexem trzeba uważać aby nie zrobić za późno.

Pozdro

Opublikowano

Wczoraj zasilony raps wreszcie :D za tydzień druga dawka.

@jaco25 nie lepiej toprex'em??

@Tomek już kupiłem stabilan więc jego zastosuję.

Nie lepiej dać jedną dawkę azotu a drakońską przy tak opóźnionej możliwości zasilenia Twojej plantacji???

tak myślałem właśnie, że można a co do toprexu to zastanowię się nad nim na drugi rok :) dzsiaj właśnie pójdzie stabilan w dawce 0,6l/ha, bor i fastac na słodyszka.

Opublikowano

@jaco25 nie widze sensu ładować cała dawkę azotu. Pobierzę troche z saletrosanu, i na początku następnego tygodnia rzuci się saletre.

@gutmen123 niewiem czemu ma leżeć do następnego roku, u mnie praktycznie już niema, a po rozsianiu deszczu jak nie było tak niema, no może kapka.

Opublikowano

Witam nalot słodyszka już od tygodnia, tydzień temu po 1 osobniku na kwiatostanie, dzis już znacznie wiecej, czym najlepiej opryskać, jakim środkiem chce dodac Wuxal Mikro do insektycydu tylko co wybrac dłużej działający by sie przydał systemiczny, doradzcie???

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj pojechałem z toprexem +bor+ krystalon , tylko że ostatnia beczka poszła na rose :/ czy w ogóle spodziewać się jakiegokolwiek rezultatu czy strata pieniędzy ?? rzepak ma wysokość ok 10 cm a na jutro zapowiadają deszcz stąd ta decyzja o ostatniej beczce żeby zakończyć pole z zabiegiem :/ co najlepsze w ogóle nie pryskaliśmy jeszcze od szkodników powód - po prostu ich nie ma :o jak nigdy przez 3 dni złapało się 10 chowaczy i na tym koniec od kilku dni tylko muchy w żółtym naczyniu :o

Edytowane przez rafto
Opublikowano

W piątek pryskalem dursbanem. Dzisiaj byłem na polu i jutro musze pryskać na słodyszka bo jest ich sporo. Co polecacie, może coś taniego ale skutecznego bo na weekend majowy jadę w góry i przed trzeba chybavtez popryskac znów będzie.

Opublikowano

dziś był u mnie sąsiad na moim rzepaku sprawdzić czy tez tyle słodyszka jest co u niego, mówił ze u niego jest masa ! pryskał Dursbanem, ja pryskałem Pyrinexem 0,7l/ha i u mnie tylko gdzieniegdzie jest po jednym lub dwa słodyszki... trzeba obserwować, pewnie po niedzieli będzie trzeba czymś prysnąć, najprawdopodobniej Proteusem tak jak rok temu, działał bardzo skutecznie w dawce 0,6l/ha o ile dobrze kojarze

Opublikowano

słodyszek jest pożyteczny w fazie kwitnienia natomiast w fazie zielonego zwartego pąka (faza aktualna) i żółtego zwartego pąką (tuż przed kwitnieniem) jest szkodliwy wgryza się w pąk kwiatowy następnie w miarę wzrostu dany pąk poprostu opadnie i zostanie po nim tylko znamię.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v