Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dawał ktoś azot z okolic wrocławia?Chce jutro dać polifoskę 21 150/kg na Ha ale boje się,ze może coś się stać z rzepakiem ze wzgledu na prognoze pogody.Z poniedziłku na wtorek niektore prognozy podają do -14 stopni a nie które +2

Opublikowano

d*pa tam z waszymi prognozami ja od poniedziałku zaczynam siew jarych, nawozy rozsiane już na wszystkim, jutro akcja obornik i gnojowica w poniedziałek siew peluchy a w środę owsa i pszenicy jarej

Opublikowano

jak ziemia nabierze temperatury to zostanie zero wilgoci, region regionowi nie równy u nas problemem jest susza i tylko wczesny siew jest ratunkiem. W tym roku jest tragicznie na polach zero zastoisk wody, rozsiewałem nawozy cały dzień i nawet śladów przejazdów nie widać, gdzie w zeszłym roku ciągnik siadał i stała woda.

Opublikowano

Ciekawe właśnie co bedzie z tą pogodą od 9 marca na minusie do 15 marca pokazuje więc mozliwe ze i dalej. Temperatura -17 w nocy a w dzien -2 niechce mi się wierzyć nawet.

Opublikowano

west, d*pa to chyba z Twoim gadaniem, nie każdy używa form stałych nawozów, jeżeli wyleję teraz RSM, to wiem jak będzie wyglądać rzepak po kilku dniach solidnych mrozów. A siewy jarek to co innego niż nawożenie, ja do soboty planuję wysiać owies i bobik, jeżeli w końcu mi ten ostatni dostarczą.

Opublikowano

d*pa tam z waszymi prognozami ja od poniedziałku zaczynam siew jarych, nawozy rozsiane już na wszystkim, jutro akcja obornik i gnojowica w poniedziałek siew peluchy a w środę owsa i pszenicy jarej

a w czwartek żniwa

Opublikowano

No właśnie chciałem posiać nawozy na rzepak w ten weekend ale zapowiadają duże minusy na przyszły tydzień. Bo nie wiem czy jakbym wysiał siarczan amonu i saletrę to uszkodziły by rośliny? Ewentualnie straty w azocie byłyby??

Opublikowano

ja czekam ze względu na wysokie mrozy i możliwe odpady sniegu a rzepak jak naraze jest w bardzo dobrej konduycji po zimie więc na gwałt nie potrzebuje nawozu ale w najbliżyszm czasie jak tylko będzie mozna wieżdzam. jeśli im się ta pogoda sprawdzi to nie wiadomo co będzie

Opublikowano (edytowane)

a co powiecie o saletrzaku zamiast saletry , :unsure: na 15 h. wysypałem dzisiaj 3,5 t coś muszę jeszcze dorzucić ,co proponujecie? tylko bez hulanki bo kasy jeszcze nie widać .Takie minimum max .Pozdrawiam forumowiczów

Edytowane przez nagrol
Gość peres100
Opublikowano

solek01

jak masz siarczan amonu to juz najwyzszy czas zeby wysiac, on rozklada sie wolniej i nie powinno sie nic dziac, a saletra to ryzyko bo jak przyjda mrozy to sie zmarnuje ale jesli mrozna pogoda sie nie sprawdzi to oba nawozy teraz wysiane beda ok.

Opublikowano

ile dorzuć siarczanu ? myślałem o esta kiserycie tylko że nie ma koło mnie więc pozostanie siarczan . Stosował ktoś wigor s , a jak tak to z jakim efektem ?

Opublikowano

tak se obejrzałem na you tube jak co niektórzy po wodzie sieją te azoty, i po śniegu gnojowice leją że sie ździwią jak za rok a może dwa przyślą że gospodarują na OSN, wtedy to będą jaja ale rolnicy sami sobie tego bigosu nagotują. oczywiście azot należy dać tuż przed albo na początku ruszenia wegatacji ale z wyczuciem, bo co z tego jak część popłynie.

Opublikowano

Rzepak zasilony 100kg Soli potasowej + 400kg Saletrosanu (na 1ha)

... u nas nie było osoby co by w rzepak nie wyjechała, a byli i tacy do zboża obsiali. Ja ze zbożami czekam do około 20 marca bo leje RSM32 wiec nie ma się co spieszyć bo to bardzo szybko działający nawóz w przeciwieństwie do Saletrosanu

Opublikowano

nas w pierwszej dawce poszło 150kg/h saletrosanu, później będzie kolejna dawka bo niechce przedobżyć bo był osad sypany pod orkę, w tamtym roku jęczmień po osadzie nie sięgał do kolan a ziarnko grube i sypał bardzo ładnie:)

Opublikowano

Nawet jak przyjdą te mrozy mocne to rzepak dostanie po d*pie ten co dostał nawóz i nie dostał bo wegetacja ruszyła już u mnie dokładnie od 3 dni rzepak wypuszcza następne liście a pszenica ma nowe młode korzonki. U mnie prawie wszyscy posieli nawozy na rzepaki i pszenice nawet Ci wielkoobszarowi gospodarze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v