Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Fugeo napisał:

3 godziny temu, robercikj100 napisał: Na wiosnę można jeszcze korvetto zastosowac Poczytałem i teoretycznie najlepsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie na wiosnę.  

Nie wiem czy to takie najlepsze rozwiązanie... A jakby zrobić ten zabieg teraz jesienią ? Przy zimach które mamy ostatnimi laty, wiosną ten mak może w takiej fazie wzrostu, że żaden herbicyd go nie zatrzyma..

Opublikowano

Pierwsze wygląda jak jakaś wyka, niżej masz: Bodziszek drobny,Tobołki polne,Chaber bławatek, chyba masz też małą Przytulie albo Przetacznik

Dodam że lepiej nie zakładać że mam 100% rację, jak każdy mogę się pomylić

• Like 1
Opublikowano

Miejscami, szczególnie tam gdzie były problemy ze wschodami rzepaku, albo wcale nie powschodził pojawiają się takie chwasty. Pryskałem wszędzie Fuego 500 SC (2 l/ha) + Kalif 480 EC (0,2 l/ha). Na niektórych działkach jest czyściutko a na dwóch czy trzech miejscami są takie chwasty..

Opublikowano
39 minut temu, Fugeo napisał:

Zastanawiam się czy dać sobie z tym spokój czy kombinować wiosną i próbować to zwalczyć.

Zostaw do wiosny i pryśnij Corvetto będziesz zadowolony.

Opublikowano
11 minut temu, Fugeo napisał:

Corvetto nie wypływa na plon, bo z tego co słyszałem to np. Galera może wpłynąć na jego obniżenie. Kiedy najlepiej i najbezpieczniej pryskać tym środkiem? 

@Adam86 stosowałeś go może?

Tak stosowałem i jest godny polecenia. Galera to badziew i w dodatku drogi. Navigatorem też można na wiosnę ale Corvetto lepsze, po 4 dniach od oprysku wszystkie chwasty leżały plackiem. Na zakładkach rzepak nie dostał żadnego szoku i gonił w najlepsze.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Taki sam badziew te korvetto jak galera navigator czy lontrel - mówię o odchwaszczaniu wiosna bo potrzebuje średniej dobowej +8 i wykluczone przymrozki, a im późniejsza faza rozwojowa tym wiekszy stres dla rośliny i wplyw na plon.

Opublikowano
51 minut temu, rafal3939 napisał:

Pytanie czy metazanex i navigator można jeszcze stosować czy juz a późno i może rzepakowi coś zaszkodzić?

To zależy w jakiej fazie masz rzepak

Opublikowano

Po wczorajszej wycieczce po rzepakach na jednej działce na szczęście tylko 1 ha z 14 mam ewidentne braki składników, nie zaglądałem tam od 3 tygodni bo gorszy dojazd a. Pozostałe są bardzo ładne. Ten niby też niski rozłożysty, korzen zdrowy ładnie rozbudowany ale niestety fioletowy. Zastanawiam się czy jechać z jakimiś odzywkami czy dać spokój i go zostawić..... Co radzicie

Opublikowano
11 minut temu, Aroo22 napisał:

Ja już teraz dałbym spokój, temperatura ma być niska, dodatkowo przymrozki. Jak tylko 1ha to zostawilbym jak jest. Na wiosnę go podgoni się. 

Chyba tak trzeba zrobić, dzisiaj dużo padało jest zimno jutro -2 i tak do końca tygodnia. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v