Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A no faktycznie, nigdy się na tym nie skupiałem, bo nie miałem styczności z rzepakiem. W tamtym roku siałem chyba 23.08 Teraz dopiero 2 rok będę coś próbował i też chcę bezorkowo, ale bez profesjonalnego sprzętu.

Opublikowano
13 godzin temu, robercikj100 napisał:

Pod zboża też sypiecie pod pług ? 

Sypie od lat pod pług pod ozime.Jedynie pod jare nawóz idzie pod agregat

2 godziny temu, robercikj100 napisał:

kiedy zaczynacie siewy rzepaku w lubelskim?

Koniec przyszłego tygodnia.Odmiana Duke Rapool

Opublikowano

Ale czy jak sypiecie pod pług akurat nawóz tak samo zadziała co pod agregat chodzi mi tu o działanie w tym samym czasie co sianie pod agregat i jak roślina się zachowa jak ja zawsze sialem pod agregat to czy działanie się nie opuzni bo głębiej będzie nawóz? niewiem,a chce właśnie w tym roku tak zrobić szczególnie pod rzepak bo wygodniej na ściernie 

Opublikowano
6 minut temu, ahten napisał:

@aro1975 Mozesz podac jak przygotowujesz glebe pod rzepak od zniw? 

na ściernisko (słoma ścięta) ok. 20-30t/ha podłoża po pieczarkach (od tego roku) + wapno węglanowe 2-3t/ha - talerzówka - NPK ok. 350kg/ha - kultywator dłutowy (wcześniej orka siewna + zagęszczanie talerzówką z wałem gumowym) - siew

1 minutę temu, sybiuszek24 napisał:

Ale czy jak sypiecie pod pług akurat nawóz tak samo zadziała co pod agregat chodzi mi tu o działanie w tym samym czasie co sianie pod agregat i jak roślina się zachowa jak ja zawsze sialem pod agregat to czy działanie się nie opuzni bo głębiej będzie nawóz? niewiem,a chce właśnie w tym roku tak zrobić szczególnie pod rzepak bo wygodniej na ściernie 

nic się nie stanie - kiedyś termin gonił rozrzuciłem NPK na ściernisko - zaorałem - zagęściłem i posiałem - było ok

Opublikowano
14 minut temu, gabrysiek napisał:

A no faktycznie, nigdy się na tym nie skupiałem, bo nie miałem styczności z rzepakiem. W tamtym roku siałem chyba 23.08 Teraz dopiero 2 rok będę coś próbował i też chcę bezorkowo, ale bez profesjonalnego sprzętu.

a co tam masz za sprzęty?

jak masz glebę w kulturze, talerzówkę lub gruber to można spróbować 

głęboszowałeś kiedyś te pola?

1 minutę temu, ahten napisał:

I slome oraz podloze dobrze sie wymiesza talerzowka i kultywatorem dlutowym? na jaka glebokosc?. Siew uprawowo siewnym? Czy samym siewnikiem? talerzowy?

po talerzówce wymieszane w 30-40% (sporo resztek na wierzchu) - mam nadzieję, że po kultywatorze wymieszane będzie w 90%-tach (głębokość uprawy 25-30cm). siew horsch-em

Opublikowano

3 działki:

1) pH 6,6 ale potas i fosfor słabo, po wyoranej łące 2 rok

2) pH 5,1 fosfor wysoki, potas średni

3) pH 4,7 fosfor średni, potas niski

Wszędzie słoma ścięta i uprawione. Teraz jak się uda to gnojowicą podlać + NPK. Do tego właśnie głębosz, bo te działki właśnie nie widziały głębosza, a później przed siewem gruberm ale skrzydełka podcinające odkręcić. Ciekawi mnie efekt bo rozstaw wyjdzie co 40 cm, na ale przed tym głębosz więc może coś z tego wyjdzie. No i po tym siew, tylko też zastanawia mnie co z resztami pożniwnymi bo po życie trochę tego jest.

Opublikowano

po głęboszu musisz zagęścić glebę - bo będzie problem jak rzepak zacznie rosnąć, a gleba zacznie się zsiadać.

potas wzrośnie jak słoma zacznie się rozkładać - daj NPK i będzie ok.

siewnik talerzowy z resztkami sobie poradzi - gorzej ze stopowym - w tamtym roku nie dałem rady posiać stopowym żyta po życie - Xtro musiał przyjechać i posiać swoim zestawem

Opublikowano

Głębosz taki jak w galerii u mnie z wałeczkiem, a jak czym to inaczej zagęścić? Z tym siewnikiem to nikt na wsi nie wie co to bezorkowa uprawa a siewnik talerzowy? heheh Rozglądam się właśnie za jakimś bo poznaniak już poległ i na oziminy będę od znajomego pożyczać, a chcieć coś kupić na talerzach w miarę ładnego to 20 tys trzeba szykować. No właśnie chyba że do Michała się uśmiechnąć aby posiał :P

Opublikowano

i po pszenicy :)

żyto hybrydowe - plon w tym roku 6t/ha - zazwyczaj 7,5 -8t/ha - w tym roku żyta nie sieję

gleba III - V

3 minuty temu, gabrysiek napisał:

Głębosz taki jak w galerii u mnie z wałeczkiem, a jak czym to inaczej zagęścić? Z tym siewnikiem to nikt na wsi nie wie co to bezorkowa uprawa a siewnik talerzowy? heheh Rozglądam się właśnie za jakimś bo poznaniak już poległ i na oziminy będę od znajomego pożyczać, a chcieć coś kupić na talerzach w miarę ładnego to 20 tys trzeba szykować. No właśnie chyba że do Michała się uśmiechnąć aby posiał :P

powinno być ok, jak będzie wilgoć

Opublikowano

Ile azotu uwzględnić na mineralizacje slomy po pszenicy? Plon 7t/ha nawozenie 200kg N . Ziemia w dobrej kulturze , wiekoszość ciezkiej gleby. Pod orkę poszło 65kg N i pytanie ile dołożyć przed siewem. Zasobności w N nie badałem

Opublikowano

Ja w tym roku daje 46kg N z mocznika na słomę i 24kg z polifoski 6  i 46kg N z mocznika przed siewem. W tym roku sporo słomy, zresztą jak w tamtym i rzepak głodował i to ostro, po jęczmieniu czy grochu objawów zero, najgorzej po pszenicy, w tamtym roku dostał tylko 24kg z poli na słomę i 46kg przed siewem.

Opublikowano

Jakby dokładnie policzyć to 46 + 24+ 46 daje łącznie 116kgN przed siewem. Bo azot dawany na słomę nie znika z dniem siewu rzepaku tylko jest tak samo dostępny jak i dla słomy jak i dla rzepaku. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v