Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
powiem tak lubinu na siew mam za darmo . do lubinu mam doplate dodatkowa , wyrobione pole i zbiore napewno bo mam odmiany ktore mozna siac pozniej . zwlaszcza ze obok mam druga dzialke i posiana lubinem a ma to byc cale pole. tylko to talerzowac i orac i siac to tydzien z glowy
Opublikowano
2 godziny temu, emtezecik napisał:

tu jest 20 ha wiec jak nie przejdzie to dosc duza strata .

Zostawić, skosić i wówczas na wialnie odseparować nasiona i git.co z tego że po rżysku-jest dana uprawa więc w czym problem,a zachwaszczenie to już nie ich sprawa

Opublikowano

Szkoda prądu, tam robak zjadł wszystko na paliwo nie będzie. 

Opublikowano
9 godzin temu, derek2223 napisał:

100% pewności? A właśnie zgłaszaliście do ubezpieczalni te popękane łodygi jako efekt przymrozków?

ja obstawiałem suszę, że roślina się redukuje i ogranicza pędy boczne ale pewny nie jestem

Opublikowano

"Pęknięcia pędu– nie jest to bezpośrednie oddziaływanie przymrozków. Pęknięcia to zazwyczaj konsekwencja gwałtownych zmian temperatur i intesywnego wzrostu rośliny. Takie uszkodzenia to wrota dla infekcji. Rzepak częściej pęka jeśli jest obficie nawożony i gdy rośliny cierpią na niedobory boru. Po ociepleniu gdy gwałtownie jeszcze zacznie rosnąć, może dojść do kolejnych takich uszkodzeń, tymrazem połóżonych w wyższych partiach pędu. Pękaniu łodyg sprzyjają także chowacze łodygowe" cytat z far....

Opublikowano

Czym może być spowodowane takie wygięcie rzepaku? Dodam że to z przed 2 tygodni i były spadki temperatur, ale chciałem z ciekawości zapytać.

Podejrzewam że z zimna, ale może też jakiś robal lub brak boru?

1.jpg

Opublikowano
36 minut temu, solek01 napisał:

Czym może być spowodowane takie wygięcie rzepaku? Dodam że to z przed 2 tygodni i były spadki temperatur, ale chciałem z ciekawości zapytać.

Podejrzewam że z zimna, ale może też jakiś robal lub brak boru?

1.jpg

Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał. Chowacz.

Opublikowano
17 godzin temu, jacek37 napisał:

Co lepsze mospilan czy proteus na tem jaka dziś mam 10 st 

Ja wybrałem inazumę tak mi w Agrikoli doradzili dobra jest i w niskich temperaturach działa

Opublikowano

Witam, spadło ponad 45 litrów deszczu, rzepak powoli zaczyna kwitnąć, co zastosować ma grzyba? Chciałbym wykonać 2 zabiegi, jakie substancje i w jakiej ilości podać na T2 i T3. Rzepak wygląda bardzo ładnie 😉

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Czarek0808 napisał:

Witam, spadło ponad 45 litrów deszczu, rzepak powoli zaczyna kwitnąć, co zastosować ma grzyba? Chciałbym wykonać 2 zabiegi, jakie substancje i w jakiej ilości podać na T2 i T3. Rzepak wygląda bardzo ładnie 😉

np Amistar gold na t2, a pozniej zamir, jesli nie stosowales tebukonazolu  lub yamato 

Edytowane przez Broody
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v