Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nic mu nie będzie, jedynie efekt skrócenia będzie lepszy, sąsiad w tamtym roku zrobił taki sam numer i rzepak długo mu siedzial w ziemii po toprexie, ale piękny piękny potem 😉

Jak u was z nalotami chowacza?

Edytowane przez Egzo
  • Thanks 1
Opublikowano

Mam nakładke na jednej ścieżce 1.5km na 1.5m, na jesieni był skracany 2x i teraz też w dawce dzielonej i nie widać różnicy na tej nakładce. Chowacza jak narazie zero (ESK).

• Thanks 1
Opublikowano

Omijak inna bajka, tutaj widać różnice po tygodniu. Przy nakładce gołym okiem narazie nie widze różnicy, może pod koniec będzie coś widać w ostatecznej wysokości.

Opublikowano (edytowane)

Witam, niestety po jesiennym odchwaszczaniu muszę zrobić poprawę w rzepaku na jedno- i dwuliścienne, który zabieg wykonać jako pierwszy, ile dni musi być odstępu (gallera na dwuliścienne i buster na jednoliscienne)???

Dodam że dopiero gdzie nie gdzie widać zielony pąk, większość jeszcze okryta liśćmi ;)

Edytowane przez Czarek0808
Opublikowano
Dnia 5.04.2019 o 14:56, warchest napisał:

panowie a jak za wczesinej rzepak sie opryskało toprexem 0,4 l ha i tebu 0,4 l ha to co sie mu stanie ? bo niektore rosliny dobre do skracania byly  a niektore chyba nie bo sa jeszcze male co sie mu moze stac ? i co jesli kawalek sie przejechalo na tym lepszym rzepaku podwojnie opryskiem ? bo zostalo troche to jeszcze raz sie przejechalo 

Opublikowano
34 minuty temu, Czarek0808 napisał:

Witam, niestety po jesiennym odchwaszczaniu muszę zrobić poprawę w rzepaku na jedno- i dwuliścienne, który zabieg wykonać jako pierwszy, ile dni musi być odstępu (gallera na dwuliścienne i buster na jednoliscienne)???

Dodam że dopiero gdzie nie gdzie widać zielony pąk, większość jeszcze okryta liśćmi ;)

Jakie dwuliscienne przepuscilo ? Ja bym dwu odpuścił bo i tak galera nie zadziała bo pewnie chwasty już za duże. A jedno bym poprawił jak najszybciej. Sam poprawialem dwa dni temu połowę rzepaku a wczoraj poszła regulacja 

Opublikowano

a jak na rzepak dalem saletre 1 kwietnia w dawce 300 kg ha i jest u nas sucho a jak deszcz popada np za tydzien to nei bedzie za pozno dostepny azot z saletry ? jakie mogą byc konsekwencje ? 

Opublikowano

w Lubelskim k. Chełma susza (nocny deszcz tylko kurz zbił) - rzepaki jeszcze nie w pełni skryły ziemię a już pojedyncze idą w pęd (słabo to wygląda)

jutro zamierzam polecieć mocznik + siarczan magnezu + bor + mikro i może  Chloropiryfos + perytroid

czy stosował ktoś z was ProAque z intermagu??? czy ona skuteczni obniża PH aby zastosować insektycydy łącznie z borem???

ewentualnie jakie inne rozwiązania polecacie???

Opublikowano

Mądrzejsi ode mnie mam rzepak 1 raz i blade pojęcie zdaje się na osoby 3... 

A do sedna tydzień temu opryskane insodex 480 0.5l/ha oraz delmetros 0.05l/ha a dzisiaj byłem zobaczyć i jest po kilka czarnych robaków w paku kwiatowym i mianowicie pryskać na robaka teraz drugi raz? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v