Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Specjaliści zawsze zalecali ostatnią dawkę azotu dawać około 4 tygodnie przed rozpoczęciem kwitnienia inni przed pełnią kwitnienia. Teraz im się trochę pozmieniało i zalecają dawać nawet do fazy BBCH 55 czyli do tzw zielonego pąka głównego i to w formie amidowej. :) 

• Thanks 1
Opublikowano

Rok dla roku nie jest równy i w tym roku raczej na 100% w pełni nie zakwitnie rzepak w pełni. W tym roku wyjątkowo pierwszy rz drugą dawkę zakładane 300 kg saletry podzieliłem na dwa razy. Pierwsza dawka saletrosan 8 marca, druga dawka 150 kg saletry 27 marca i za ok 10 dni ostatnia dawka 150 kg. 

Opublikowano

Dla mnie co niektórzy tu maja dziwne podejście wysiewając dwie dawki nawozu za nim ruszyła wegetacja - to tak jakby dać 1 dużą dawkę.

Czytałem że drugą dawkę azotu stosuje się najczęściej 2 tygodnie po ruszeniu wegetacji a nie po pierwszej dawce (bo jeżeli 1 dawka poszła  w tym roku na początku marca to druga wyszła by w połowie marca a w wielu miejscach w kraju wegetacja by jeszcze nie ruszyła). Zgodnie z literaturą druga dawka "najczęściej" przypada na początek fazy wydłużania pędu głównego.

Co do nawożenia w fazie zwartego zielonego pąka (kolega wspominał wyżej) to jest to traktowane jako ostateczny termin do nawożenia azotem (jak nie było możliwości podać azotu wcześniej)  ale nie jest to już termin optymalny.

• Like 2
Opublikowano

Górny Śląsk okolice Tychów dziś dałem 2. dawkę N saletra kędzierzyn a 1. szła 6 i 10 marca, rzepak odbudowuje rozetę i powoli będzie wybijał w pęd, leposze rośliny powoli wybijają także myślę że nie ma na co czekać w takiej sytuacji bo pobranie N będzie teraz gwałtownie rosło a rzepak pełza już od gdzieś od tego 10.03, bo 6 marca była ta gwałtowna odwilż i spore ocieplenie oraz ostatni moment na podanie N, jeszcze zmarzlina była ale śniegu prawie nic

Opublikowano

Ja patrzylem po zdjeciach ze w zeszlym roku 6 kwietnia dawalem drugą dawkę , no ale i rzepak mial juz z 20 cm , teraz ledwo pierwsza rozsiana i rzepak zaczyna wegetować .

Terminy terminami ale bardziej ważne jak to na polu wygląda ,dlatego jak wczesniej pisalem trochę się dziwię z tymi dawkami jedna za drugą wedlug teorii . No ale każdy robi w swojej piaskownicy co chce i tego się trzymajmy ;)

• Like 1
Opublikowano

No właśnie, na co się tu patrzeć, termin przed kwitnieniem czy aktualny stan rzepaku..., bo w tym roku to się dość rozbiegło. Osobiścię wątpie czy kwitnienie będzie opóźnione, rzepak pewnie nadgoni. 

Opublikowano (edytowane)

Czy dawka 250 kg Korn Kali zapewni dostateczną ilość siarki pod rzepak jary?

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano

rzepak na jesień metazanex +command teraz wyleciał do przesiania jest,

bedzie ok jak pójdzie agregat scierniskowy unia grudziąz i w to siew bez orania?  gruber na 15cm

Opublikowano

jest ciepło to i jest robal. Ja nawet nie wystawiam bo i tak wszystkie na raz się nie zrobi, uprawa pod jęczmień, siew nawozów, siew jęczmienia, dopiero później zajmiem się ochroną.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v