Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Kula07 napisał:

Kolego, czy jeżeli znajdę post, który wskazuje, że wcześniej nie siałeś rzepaku jesteś w stanie wszystkich obecnych przeprosić za swoje "mądrości" i obiecasz, że więcej doradzać nie będziesz?

W moim regionie na razie nie ma na co "pryskać".

To znaczy wyglądaja kiepsko ,czy brak robaka

Opublikowano
13 minut temu, pawlus224 napisał:

Dajesz 0,6l dursbanu plus 50ml cyper czy w jakiejś innej kombinacji

?

Tak 0,6 dursbana plus 100 ml cyper a co do rzepaku to ruszył na jednym polu u mnie prawie rozety odbudowal

• Thanks 1
Opublikowano

Myślicie już o "gonieniu robaka" a w moim rejonie większośc rzepaków nie zasilona w ogóle azotem . Dalej jest zbyt mokro , a gdy były przymrozki , na polach zalegał śnieg. Osobiście jeżeli jutro będzie przymrozek pojadę wysiać saletrę na N2. W przeciwnym wypadku dopiero po kilku dniach słonecznej pogody, ( południowy region Lubelszczyzny ).

Opublikowano

Ja 31.03 wysiałem drugą dawkę na rzepaki w postaci saletry, w niedzielę popadał deszcz, a od jutra ma być ciepło i coraz cieplej. Ogólnie rzepaki nawet dobrze się prezentują, a szczególnie rzepak Quartz.  Okolice Parczewa.

Opublikowano
2 godziny temu, AleksanderX napisał:

No i znów ci  na głowę cos padło .Od kiedy to ja jestem twym kolegą

Od kiedy pamiętam to nigdy nie odpowiedziałeś na proste pytanie.

57 minut temu, miwigos napisał:

To znaczy wyglądaja kiepsko ,czy brak robaka

Po prostu na razie brak liści. Te jesienne zdechły a wiosenne dopiero zaczynają się pokazywać.

3 godziny temu, Berrol napisał:

Kula kiedy druga dawka rsm?

Ja tylko pogoda pozwoli.

Opublikowano
30 minut temu, staszek131415 napisał:

Rzepak jeszcze nie ruszył ten tydzień pokaże czy ruszy B|

U mnie ruszył, ale idzie to bardzo mozolnie, myślę, że tak jak mówisz w tym tyg troszkę podgoni ale i tak z drugą dawką N trzeba poczekać jeszcze minimum tydzień - dwa. 

Dla porównania rok 2016 który i tak nie był jakiś wyjątkowo szybki jeżeli chodzi o ruszenie wegetacji:
zetor-7211-i-brzeg-850h-premium_27008_367_157871.jpg
27.02.2016r została podana 1 dawka N w Saletrosanie. Była to ostatnia noc z przymrozkiem przed konkretnym nieustannym ociepleniem.

rzepak_27008_153_14722.jpg
19.03.2016r a więc 21 dni po pierwszej została podana druga i ostatnia dawka N w postaci saletry. Zdjęcie wykonane na tym samym polu (ciągnik stoi w tym samym miejscu co na 1 zdjęciu) Widać postępującą wegetację.

rzepak_27008_153_498962.jpg
również to samo pole tego samego dnia, zdjęcie z bliskiej perspektywy. 

rzepak-3042016_27008_153_27984.jpg
3.04.2016r Dzień przed zabiegiem ochrony + regulacji która i tak jak widać była spóźniona 
rzepak-3042016_27008_153_180424.jpg
3.04.2016r Dzień przed zabiegiem ochrony + regulacji która i tak jak widać była spóźniona  
rzepak-3042016_27008_153_204710.jpg
rzepak-3042016_27008_153_188921.jpg

w tym roku tak jak widać widać wegetacja na dzień dzieisejszy opóźniona o dobre 3tyg w stosunku do roku 2016

• Like 2
Opublikowano

Na wiosnę planuje pojechać samym tebukonazolem(na jesień  poszedł litr Caryxu w moim mniemaniu trochę za wcześnie i ostro go przychamowalo ), w jakieś fazie polecacie wykonać zabieg w dawce litr tebu, a moze polecacie pojechać innymi substancjami? (Rzepak to odmiana mieszańcowa KWS FACTOR)

Opublikowano
8 godzin temu, Zapracowany napisał:

Dokladnie rok temu i dziś.

IMG_20170331_125934.jpg

IMG_20180322_165044.jpg

Masz super rzepak u nas takiego nie uświadczyszB|

Opublikowano

Od dziś ma być już ciepło (temp. do 20 stopni, a nawet i powyżej). Rzepak jak poczuje to ciepło to wystartuje i z każdym dniem będzie coraz bardziej zielony i większy.

@TheBociek1996 czemu będziesz jeszcze czekał z drugą dawką N tydzień lub dwa?

Opublikowano
20 minut temu, staszek131415 napisał:

Masz super rzepak u nas takiego nie uświadczyszB|

Dziękuję, nie narzekam, ale przyznasz że różnica powala.

Opublikowano (edytowane)

Panowie co myślicie o 1L Tebu i 0.5L Mepiku, bo w planach było 1l Tebu+ 0.5CCC i zastanawiam się poważnie nad tą pierwszą opcją, chyba że jest coś lepszego w tej cenie.

Edytowane przez Audi213
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v