Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, pracus74 napisał:

Bedzie dobrze-srodek zielony.

To fakt,tylko martwi mnie trochę obsada,bo to jednak liniówka,to miejsce jest akurat w miarę,ale są gorsze kawałki,no nic zobaczymy,czas pokaże.

Opublikowano
18 minut temu, Mari82 napisał:

To fakt,tylko martwi mnie trochę obsada,bo to jednak liniówka,to miejsce jest akurat w miarę,ale są gorsze kawałki,no nic zobaczymy,czas pokaże.

Na moje niezły rzepak jak na ten rok chciałbym mieć ta obsadę u mnie rzadszy choc mam hybryde  a kadore to u nas dużo ludzi sieje ze mnie się śmiali że takie drogie hybrydy sieje ale mam nadzieję że w końcu te mieszance odpłacą się

Opublikowano
1 godzinę temu, maatiik napisał:

Mam pytanie, uznali mi z koła rzepak do zaornia 2 ha zjedzony totalnie i czy muszę go zaoralem czy mogę zostawić go na poplon lub jak coś odbije na ziarno, nie mam go czym przesiac bo był pryskany command na jesień więc jęczmienia nie mogę a kukurydza i łubin napewno bd zjedzony jak ten rzepak więc mija się z celem 

Na ile ci wyszacowali stratę? Jestem przed szacowaniem i nie wiem na co liczyć.

Jakie są straty w przypadku zjedzonego stożka wzrostu? Możecie polecić jakieś konkretne publikacje o tego typu uszkodzeniach???

Opublikowano
46 minut temu, Mari82 napisał:

Obsada to jest ok.

• Thanks 1
Opublikowano
33 minuty temu, piotr4255 napisał:

Na moje niezły rzepak jak na ten rok chciałbym mieć ta obsadę u mnie rzadszy choc mam hybryde  a kadore to u nas dużo ludzi sieje ze mnie się śmiali że takie drogie hybrydy sieje ale mam nadzieję że w końcu te mieszance odpłacą się

U mnie i u co niektórych,przynajmniej na naszych glebach,a próbowałem wielu sposobów i hybryda zawsze nie wypala ,nie wiem ale powrócilem do liniówek,szczególnie po tamtym roku kiedy oddały znacząco bo o tone więcej od hybryd.Może tej jesieni kawałek znów zasieje.Się zobaczy tymbardziej,że doświadczenia z rzepakiem człowiek dopiero czwarty rok się uczy.

Opublikowano

Powiedzieli ze rzepak do zaorania obliczyli że średnia na Podkarpaciu to 2,5t/ha to razy cena rzepaku i z tego wszystkiego 25%

To na Podkarpaciu też wymarzło ?

Opublikowano

Powiedzieli ze rzepak do zaorania obliczyli że średnia na Podkarpaciu to 2,5t/ha to razy cena rzepaku i z tego wszystkiego 25%

Z którego rejonu jestes? Bo w RPZ rzepaki dobrze wyglądają, za wyjątkiem tych które były kiepskie na jesieni.

Opublikowano
8 minut temu, Wicherek napisał:

To na Podkarpaciu też wymarzło ?

Chodzi zapewne o szkody od zwierzyny;)

12 minut temu, przemol87 napisał:

A ile kosztowala skladka?

Opublikowano
13 godzin temu, maatiik napisał:

nie mam go czym przesiac bo był pryskany command na jesień więc jęczmienia nie mogę  

Po Commandzie to już  kolego śladu nie ma 

Opublikowano

Dzwonilem dzis do PZU zapytac kiedy podjedzie likwidator na rzepak a oni mowia mi ze na poczatku kwietnia beda robic zdjecia z samolotu  metoda teledetekcji ciekawe jak to wyjdzie.Rzepak wyglada tragicznie.

Opublikowano
2 godziny temu, darek2111 napisał:

Dzwonilem dzis do PZU zapytac kiedy podjedzie likwidator na rzepak a oni mowia mi ze na poczatku kwietnia beda robic zdjecia z samolotu  metoda teledetekcji ciekawe jak to wyjdzie.Rzepak wyglada tragicznie.

Mówiłem o tym nie dawno to mie wyśmiali na ty,m   forumB|

Opublikowano
14 minut temu, androproteam napisał:

Panowie co sadzicie o takim zabiegu? Difcor 250EC(difenokonazol) 0.5l + Spekfree 430 sc(tebukonazol) 0,5-0,6l

mocny zabieg fungicydowy. A regulacja? Niby tebu coś tam skraca, ale dołożył bym jakieś CCC lub chlorek mepikwatu.

Opublikowano

Przynajmniej 0,5 litra. Doradca z chemirolu który dostarcza mi chemie na sklep mowi że Mepik przy dawce 0,5l to takie delikatne skrócenie. U Ciebie idzie Tebukonazol, a on podobno też coś skraca, także dałbym 0,5l CCC. Na jesień dawałek Bukat 0,5 + Mepik 0,5 to rzepak ładnie przysiadł w porównaniu do Dafne+Bukat.

Opublikowano

a Mepik 0,5l + Porter 0,5l  wystarczająco skróci czy dołożyć CCC lub większą dawkę mepiku?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v