Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś ma wiedzę na temat ulatnianiu się N z RSM gdy ziemia jest zamarznięta chodzi mi stan bez okrywy śnieżnej i temperatury poniżej zera przez 3 tyg ? 

Opublikowano
Dnia 10.02.2018 o 10:26, fcbarcelonacule napisał:

A potem jakie dawki i ile saletry stosujesz ?

na drugą dawke około 25 marca dawałem 80N w sulfamo  (połowa w nim jest w formie mocznikowej),,w tamtym roku miałem też troche saletrosanu na drugą dawke w takiej samej ilości.

W tym sezonie tam gdzie dam RSM powtórze RSM ok 85N tylko może z 5 dni wcześniej ale to zależy od pogody i kiedy wjade z pierwszą dawką.

Opublikowano
2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Dlatego właśnie mocznik ma byc w ziemi jak najwcześniej a saletra ma popędzić, a poza tym jak chłodna wiosna to słabo wszystko rosnie

Bo mocznik potrzebuje czasu aby przejść hydrolize do formy amonowej żeby został pobrany przez rośliny. Tempo hydrolizy zależy od temperatury, w temp 5-10 C może to potrwać ok 3 tygodni 

Opublikowano

Ja dam 250 kg saletrosan w pierwszym tygodniu marca za tydzień jak pogoda pozwoli dam 250 kg rsm 28 . Mam nadzieję że wystarczy na 4 tony na więcej nie liczę rzepak na dzierżawie i oborniku ok 60 ton

Opublikowano

Jeśli chodzi o mocznik, to mogę powiedzieć jak robiło gosp. które jeśli chodzi o plony to u nich rzepak okolice 6 ton, pszenica  10, fakt gleby mają dobre, a gospodarstwo prowadzone jest profesjonalnie. I właśnie stosowali mocznik na drugą dawkę. Pierwsza RSM ok 15 marca, druga dawka mocznik ostatni tydzień marca. Także jak ktoś chce dawać mocznik jako pierwszy i to ma być na drugą dawkę, to chyba lekka przesada

Opublikowano

Ja w sobote rozsiałem sól 130kg na ha i siarczan magnezu 180kg na ha i za 2 tyg jak pogoda będzie saletra 300 kg na ha i następnie po 20 marca jeszcze 200 saletry myślę ze będzie ok.

Opublikowano

ja będę stosował 250kg Prosan, 200kg saletry,  po paru dniach mocznik 200kg.

Głęboszem chciałem przejechać ścieżki bo na górce woda mi stoi i pomyślałem że jak przejadę to woda z góry zleci kanalikami co się zrobią po głęboszu. Może nie tyle co woda jak maź jest a jak wykopie łopatą to 35cm i nie idzie dalej wbić a tak woda powinna zejść niżej.

Opublikowano

no ok zrozumiałem. A jak jest ze stosowaniem azotu jeszcze w lutym. Bo zmieniły się przepisy i teoretycznie nie można ale praktycznie obowiązują jeszcze stare ustawy. Patrzeć na to czy jak pogoda pozwoli to te 3-5 dni nie patrzeć tylko siać nawóz.

Opublikowano

Kolego jak zrobisz te ścieżki na wiosnę gleboszem to odrazu ustaw sobie 2 traktor to ciągłego wyciągania. Ja robiłem pod koniec października gleboszem z wałem to po tych wszystkich opadach miesiąc pozniej 914 nie mogła uciągnąć czarnej białostockiej 4 tonowej.

Opublikowano (edytowane)

Po głęboszu ty sam jak wejdziesz na taką ścieżkę to pod kolana będziesz się topic ciągniki tylko do skrzyń ci będą siadać :D

Edytowane przez 20CBR12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v