Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaczynaja siać kiseryt,ale po co przymrozki mają byc do końca lutego,wole poczekać a jak teraz zamarznie na 20-30 cm,a raczej tak będzie to gdyby spadł potem śnieg to nawóz pospływa w dołki

Opublikowano
Dnia 14.01.2018 o 11:16, Cihu napisał:

Ostatni przymrozek... w tym roku po 1 marca.... :( bo jakiś jełop zmienił przepisy i w tym roku nie można nic sypać przed 1 marca. 

To chyba dotyczy sie nawozów azotowych.

Opublikowano

Zastanawiam się czy w sobotę nie ruszyć z ( Korn Kali )  rozsiewaniem, jest śniegu z 3 cm. 

Mam taki problem, że na wiosnę szybko nie wjadę ponieważ mam podmokłe pola , a wody w polach opór . 

Dnia 30.01.2018 o 12:55, koczas napisał:

Noo raczej, tym bardziej widać że to z kasy Grupy Azoty i tak miało zapewne wyjść aby promować RSM. Myślę, że na poletka za kasiorkę Anwilu będzie dokładnie na odwrót.

Co do RSM-u to :

1. wychodzi najtaniej  jeśli przeliczy sie  cene  samego azotu (700 zł za tonę 30% )

2. Działa dwu etapowo , czyli roślina ma dostęp azotu przez dłuższy czas , no i mniejsze straty ( nie musi się rozpuszczać ).

Opublikowano

Niema co sie spieszyć ,przymrozki do końca lutego canajmniej,

Opublikowano
Dnia 6.02.2018 o 17:33, miwigos napisał:

Zaczynaja siać kiseryt,ale po co przymrozki mają byc do końca lutego,wole poczekać a jak teraz zamarznie na 20-30 cm,a raczej tak będzie to gdyby spadł potem śnieg to nawóz pospływa w dołki

wczoraj testowałem zakupionego grubera. bez problemu się zagłebiał na 20 cm. dwa dni wczesniej było -14, a wczoraj -10 do -6 w nocy 

Opublikowano

żeby zamarzło na 20cm to by musiało mrozić dzień i noc przez kilka dni. A raptem jeden dzien było -14, a później tak jak piszesz koło -6. Co z tego ja za dnia jest temperatura na plusie.

Opublikowano

-14 i gruber weszedł w ziemie takie bajki to dziecią na dobranoc,jeśli masz śnieg to OK ,koniu może u ciebie ,ty chyba gdzieś z południa,w wielkoppolsce na minusie dzień i noc,tylko wyjatkowo bezwietrznie

Opublikowano

dolnośląskie powiat ząbkowice śl. Do @Taurus83 mam w sumie rzut beretem, może 15km. W nocy ładnie śnieg popadał 5cm, za dnia było 1-2 na plusie i śniegu mało co zostało. U niego bardziej w górach to pewnie więcej śniegu.

Opublikowano
5 godzin temu, miwigos napisał:

-14 i gruber weszedł w ziemie takie bajki to dziecią na dobranoc,jeśli masz śnieg to OK ,koniu może u ciebie ,ty chyba gdzieś z południa,w wielkoppolsce na minusie dzień i noc,tylko wyjatkowo bezwietrznie

Dobranoc...

Jak to się mówi nie chcesz nie bierz tzn nie wierz  ;)

W 2016 oralem w grudniu to było kilka nocy po minus 10-12. Tam gdzie bardziej mokro to pług nie chciał wchodzić ale pozatym szedł bez problemu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v