Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, miwigos napisał:

Jak masz mało pola i wąskie ścieżki to OK ,ale na 24 metry siarczan nie doleci

Jak saletra  puławska doleci to i siarczan da radę  bo jest cięższy . Odpowiedni rozsiewacz i ogień

Edytowane przez Baarth
Opublikowano
Kiedy planujecie dac Mg i S na rzepak?? Dzisiaj byla elegancka pogoda bo 8 st, ale wątpie ze na ścieżki bedzie dało sie wjechac. Planuje dac 150kg Kizerytu i teraz pytanie na N1 dac saletrę czy jeszcze dodać siarki z saletrosanu?
Opublikowano

przecież to zwykłe NPK do sypania pod korzeń. Co dla Ciebie znaczy słowo pierwsza dawka? Nie sypałeś na jesień NPK że teraz chcesz dać ten nawóz? Czemu aż 400kg zaksanu jednorazowo?

Opublikowano

Ja planuję około 15 Lutego wyjechać z 125 kg Kiseritu. Na początku Marca pójdzie 400 kg Saletrosanu a następnie 300-350 kg Saletry.

Opublikowano (edytowane)

5 ton rzepaku na hektarze  potrzebuje ok 120 kg fosforu i 300 kg potasu, należy jeszcze uwzględnić  zasobnośc gleby , pozostałości pożniwne . Poza tym 50kg siarki ( ok 130 So3).

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
120 kg potasu i 300 kg fosforu na 5 t/ha ?? a nie przypadkiem odwrotnie ?
Opublikowano

to jak na jesieni przedsiewnie poszlo 250 potasu i 150 fosforu to teraz na wiosne jeszcze cos dawac? zasobnosci mam srednie. a azot i siarke podam w saletrosanie na pierwsza dawke, MG mam bardzo wysokie, w zeszlym roku plon 4,2t

Opublikowano

u mnie sypanie PK jest tylko na jesień na oziminy. Przy bardzo wysokich zasobnościach podalem ultra 8 w ilości 380kg/ha. Wiosną tylko saletrosan 400kg/ha i saletra ok 300kg/ha. W okolicy nie słyszałem nawet zeby ktoś się bawił w kizeryty czy korn kali. Mało kto sypie jaką kolwiek siarkę w rzepaku, tylko gonią samym azotem.

Opublikowano (edytowane)

No to już nie wiem kogo słuchać chyba z tym potasem,siarką i magnezem na wiosnę to trochę przeginają ale chyba zakładając plon w granicach 4 ton  to jak piszesz sam azot na wiosnę styka no i tyci siarki w saletrosanie

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano (edytowane)

magnez i siarka wspomaga pobieranie azotu ,pozniej N ,kizeryt lepszy ale nie dla kieszeni , taniej siarczan magnezu posypowy , też ok na lekkiej ziemi polecam saletrzak .

Edytowane przez racic
Opublikowano

Przez słabą zimę dużo nawozów przemieściło się w głąb roli , dlatego wskazane jest nawożenie pogłówne . Nie ma sensu podanie fosforu , przez jego ograniczone pobieranie , ale potas , magnez , siarka  są jak najbardziej uzasadnione ekonomicznie .,

Opublikowano

przy bardzo wysokich zawartościach w PKMg nie mam zamiaru jeszcze sypać jakiego kolwiek z tych składników wiosną. Niech sypie ten co ma niskie zasobności tych składników. U nas nawet nie widziałem i nie słyszałem żeby jakaś firma handlująca nawozami miała na placu lub w sprzedaży korn kali lub kizeryt. Saletrosan i polifoska 21 ewentualnie.

Już kilka osób mi mówiło tak: bo w gazecie pisali że słaba zima i trzeba dodatkowo sypać pk na wiosnę. A ja mówie: w gazecie by napisali skocz do studni to skoczysz?

• Like 2
Opublikowano

P i K są składnikami mało ruchliwymi, fosfor przez rok przemieszcza się na głębokość 1-3 cm, potas max 10-15, wiec jaka by nie była zima to nie można zbytnio mówić o wymywaniu PK. 

Co innego Mg, S i N

• Like 1
Opublikowano

po to żeby kupować nawozy typu korn kali. Nie wierz w to co piszą w gazetach bo to wszystko jest pisane pod firmy produkujące nawozy. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ...

Opublikowano

W potas można się bawić na przepuszczalnych glebach, lub z aspektu ekonomicznego: na jesieni nie ma kasy, dajesz mniejszą dawkę, wiosną uzupelniasz

Osobiście nie jestem zwolennikiem podawania wiosną pogłownie PK (szczególnie fosforu) 

Opublikowano

Na jednej z działek na której mamy rzepak jest taka sytuacja: co roku słoma jest zbierana, rzepak posiany po 5 latach przerwy, przez 5 lat pod zboża podawany byl potas w polifosce 70÷90kgK, rzepak na jesieni dostał 100kgK. Czy podać potas na wiosnę z tego względu ze słoma była zabierana, ziemia do lekkich nie należy, działki zabadanej nie mam wiem duzy to błąd.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v