Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiem, ale pewnie ciut za późno wjechałem z herbicydem na te pole i liście rzepaku pozasłaniały chwasty- takie moje zdanie ;/ 

przedwschodowo nie zdążyłem.

Opublikowano

Stan niezły, a nie za dużo tych nawozów? Na ile to jest ton technologia?

Junak rzepak piękny, w jaki plon celujesz?

Ja zakupiłem saletrosan 26 po 880zł br. w 2011r stosowałem siarczan amonu krystaliczny na I dawkę, problem był z dorzuceniem nawozu. Jeśli chodzi o siarczan magnezu to od jakich producentów stosujecie? z Tarnobrzega?

Jeżeli nie będzie gradu ani innych kataklizmów to myślę że 4.5t tony uda się zebrać. Klasa ziemi IIIb-IV. Ale to dość odważne założenia; co będzie zobaczymy.

Saletrosan kupiłem po 900zł a ZakSan po 1000 chyba. Brutto oczywiście.

Opublikowano

Panowie, mogę zmieszać Korn Kali z siarczanem magnezu, np Magsulem? Bo chcę zwiększyć % zawartość magnezu i siarki. Słyszałem, że niektórzy tak mieszają sól potasową + magsul i jest ok, ale jako, że już kupiłem KK to chcę to zmieszać z siarczanem, żeby pokryć zapotrzebowania, bo gleba średnio zasobna w składniki.

To dołóż kizeryt i masz temat z głowy...

Opublikowano

Czy według Was podanie pierwszej dawki azotu w postaci saletry końcem tygodnia to zbyt wcześnie czy może to odpowiedni termin. Podobno z piątku na sobotę ma być lekki przymrozek więc można by było skorzystać z tego.

Opublikowano

Jeśli tylko przymrozi w piątek/sobote to ja ruszam z saletrosanem, niestety 1obawiam się że te 2-3 stopnie na minusie będzie o wiele za mało, szczególnie gdy przymrozek przyjdzie w środku nocy ziemia nie zdoła zamarznąć na dostateczną głębokość a nagorzej będzie tam gdzie są zastoiska wodne gdy tylko się tam najedzie to wtopa gwarantowana. W dodatku trzrba wziąć pod uwage że teraz ziemia jest došć mocno rozgrzana z wierzchu bo temperatury są wysokie. Jeśli się nic nie zmieni z pogodą to nie ma się co nastawiać na wjazd. Oczywiście sprzet przygotować mozna

Opublikowano

myślę że przy dwóch przejazdach mniejsze będą straty azotu.

Masz jakieś doświadczenie z RSMem w rzepaku ? czy jak większa roślina to czy popali mocno ?

Opublikowano

Koledzy Myśle dać 2 razy Rsm 32 w dawkach I 230 L I na II 200 L .Dałem już 200 kg Kizerytu i czekam aby przeschło to wjade z Azotem ,Myśle o Plonie 4 tony czy Takie nawożenie bedzie odpowiednie do uzystania oczekiwanego Plonu??  Ziemia 4 a Ph ziemi 6-6,5 

Opublikowano

myślę że przy dwóch przejazdach mniejsze będą straty azotu.

Masz jakieś doświadczenie z RSMem w rzepaku ? czy jak większa roślina to czy popali mocno ?

Nie mam, w tym roku pierwszy raz w rzepaku, ale od osób które siedzą w tym ładnych parę lat wiem że nie ma co opóźniać 2 dawki. 

Nawet 2 tyg po pierwszej dawce, ale to wiadomo zależy od pogody. 

Opublikowano

Poparzenie będzie, nawet dziur w liściach mogą być, ale wpływ na plon znikomy. 

Można próbować przed deszczem (byłoby  w sumie najlepiej) ale nie zawsze się doczekasz  :mellow:

Opublikowano

Nie wiem jak tam u was ale u mnie w lubelskim puszcza na całego - błoto , woda zaczyna wsiąkać a więc i ziemia rozmarza już całkowicie , do tego leje deszcz ;)

Nie ma szans na wjazd w pole nawet przy minus 5 .

Dlatego zastanawiam się jak siać nawóz ?

- na pierwszą dawkę saletra , za 2 tyg saletrosan

-na pierwszą dawkę saletrosan a za (jaki?) czas saletra

- na pierwszą dawkę saletra + siarczan a na drugą saletra ?

Opublikowano

Ja tez lubelskie  i jak patze w pogode na wysiew po przymrozku nei ma co liczyc  prognozy na 2 tygodnie nie daja szans na wjechanie :(  Załuje ze chociarz siarczany nie rozsiałęm w poniedziałek :(  Bo jescze mozna było spokojnie przejechac . U nas to jeziora na polach jeszcze zamarznieta głębiej ziemia zamarznieta i bloto jest straszne :( Chyba na pierwsza dawke N pójdzie saletra a RSM 26 na druga w rzepaku.

Opublikowano

Kwestia dyskusyjna, bo przy tej ilości wody w glebie która już na jesieni była spora, trochę śniegu też było a teraz znów dolało.. Nawóz by popłynął razem z wodą. Oby tylko dało się wjechać przez najbliższe 2 tygodnie, bo rośłiny zaczną głodować.

Opublikowano

2 dni temu wg prognozy z piątku na sobote w nocy w moim mieście prognozowali -1, wczoraj -2 a dziś juz -4 także jeszcze wszystko się może zmielić. może być -10 a może być i +10
Mogę powiedzieć tyle, że w tamtym roku też był przymrozek przez jedną noc (wcześniej było ciepło i deszczowo jak w tym roku) i było wtedy -4 i Zetorem 7211 z rozsiewaczem 850l szło dobrze, jedynie drugim razem jak się jechało po ścieżce to lubiło się załamać ale nie było źle.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v