Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja bede sypal siarczan 300kg a potem saletre na 1 dawke ok 200 kg ale to dopiero w marcu raczej ;)

na twoim miejscu zamienił bym  proporcje 300 saletry i 200 siarczanu i w drugiej dawce 300 saletry

Opublikowano

Po .uj tego siarczanu tyle walicie ? Ph macie za wysokie, czy co..? U nas w okolicznych punktach to od kilku sezonów handlarze nawet tego nie sprowadzają, jedynie u jednego w ubiegłym roku znalazłem ( miał jedną paletę jako adjuwant to glifosatu)

Opublikowano (edytowane)

To nie jest tak, że ziemia sie zakwasza od samego zastosowania nawozu. Z nawozu do gleby uwalniaja sie jony (W przypadku siarczanu amonu - jon amonowy i siarczanowy ),  gdy sa w glebie to mają na nią wpływ , gdy zostaną pobrane przez rośliny to już nie są w roztworze glebowym i ich zakwaszający (czy zobojętniający w przypadku np jonu wapniowego i magnezowego) wpływ w glebie ustaje. Potem oczywiście z resztkami pożniwnymi wracają do gleby i znowu mają wpływ na pH.

Dlatego ważne jest zbilansowane nawożenie , a że rzepak jest rośliną siarkolubną to jakoś te siarkę mu trzeba podać i czy to będzie siarka z kizerytu, siarczanu amonu czy saletrosanu to każdy wprowadza zwykle mniej wiecej 40-50kg/ha S .

A czemu siarczan amonu ludzie stosuja? bo tak wychodzi najtaniej  , sporo taniej wychodzi rozwiazanie siarczan amonu +saletra niz saletrosan

Edytowane przez strzechu
Opublikowano

Moim zdaniem wychodzi tak samo a nawet drożej potównując że trzeba robić choćby 2 przejazdy. I ogólnie siarczan się źle rozsiewa szczególnie na większe odległości to jest dla mnie tragiczny nawóz pod tym względem i lepiej gotowy saletrosan.

Opublikowano

Panowie, mogę zmieszać Korn Kali z siarczanem magnezu, np Magsulem? Bo chcę zwiększyć % zawartość magnezu i siarki. Słyszałem, że niektórzy tak mieszają sól potasową + magsul i jest ok, ale jako, że już kupiłem KK to chcę to zmieszać z siarczanem, żeby pokryć zapotrzebowania, bo gleba średnio zasobna w składniki.

Opublikowano

saletrosan odradzil mi doradca mowil ze jest mocno przereklamowany tam sie placi za nazwe....
co do siarczanu to ja stosuje co roku ok. 300kg na start i wg mnie jest to dobre rozwiazanie a saletre rozkladam na 2 lub 3 dawki. a jak macie problemy z rosiewaniem to moze czas zmienic rozsiewacz ;)

Opublikowano

Cz polifoska 21 może być na 1 zabieg? i w jakiej ilości?

Ja sieje 350 kg ,najwcześniej jak sie da

Daj sobie spokój z Polifoska 21 lepiej Saletrosan

Siałem oba na jednym polu do porównnania ,niewidze różnicy w działaniu ,przy wczesnym sianiu na przedwiośniu ,więc sieje polifoske bo tańsza i dodatkowo magnezu troche ma

Opublikowano

widzę że na jednym polu sporo mi zostało gwiazdnicy pospolitej i chyba tasznika, albo chabra mylam trochę te mniejsze rośliny. Warto na wiosnę te pole poprawić herbicydem czy sobie odpuścić ? 

Opublikowano

saletrosan odradzil mi doradca mowil ze jest mocno przereklamowany tam sie placi za nazwe....

co do siarczanu to ja stosuje co roku ok. 300kg na start i wg mnie jest to dobre rozwiazanie a saletre rozkladam na 2 lub 3 dawki. a jak macie problemy z rosiewaniem to moze czas zmienic rozsiewacz ;)

jak saletrosan to mieszanka siarczanu i saletry to co z nim moze byc nie tak ?Niech sie pierdolnie ten doradca w głowe i to zdrowo.Ja na jesien płaciłem za saletrosan 820 brutto a siarczan ten grubszy był po 760 w tym ze w saletrosanie jest wiecej azotu

Opublikowano (edytowane)

Odmiana Artoga, stan z wczoraj. Śnieg jeszcze całkiem nie zszedł. Z nawozami jeszcze czekam, na start pójdzie saletrosan ok 350kg/ha później saltera kędzierzyńska niecałe 400kg/ha. Co o tym sądzicie?

post-145648-0-60335600-1487694944_thumb.jpg

post-145648-0-26722400-1487695052_thumb.jpg

post-145648-0-11448700-1487695134_thumb.jpg

post-145648-0-29540100-1487695252_thumb.jpg

Edytowane przez 1964Junak
Opublikowano (edytowane)

jak saletrosan to mieszanka siarczanu i saletry to co z nim moze byc nie tak ?Niech sie pierdolnie ten doradca w głowe i to zdrowo.Ja na jesien płaciłem za saletrosan 820 brutto a siarczan ten grubszy był po 760 w tym ze w saletrosanie jest wiecej azotu

A w siarczanie więcej siarki  w siarczanie 24 S, a w saletrosanie tylko 13 S

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Junak rzepak piękny, w jaki plon celujesz?

Ja zakupiłem saletrosan 26 po 880zł br. w 2011r stosowałem siarczan amonu krystaliczny na I dawkę, problem był z dorzuceniem nawozu. Jeśli chodzi o siarczan magnezu to od jakich producentów stosujecie? z Tarnobrzega?

Opublikowano

Junak rzepak piękny, w jaki plon celujesz?

Ja zakupiłem saletrosan 26 po 880zł br. w 2011r stosowałem siarczan amonu krystaliczny na I dawkę, problem był z dorzuceniem nawozu. Jeśli chodzi o siarczan magnezu to od jakich producentów stosujecie? z Tarnobrzega?

ja dawałem na jesien pod rzepak po 150kg tego siarczanu z tarnobrzegu, sam jestem ciekaw czy cos magnez poskoczy etc ,zrobi sie badania cos bede wiedział

Opublikowano (edytowane)

widzę że na jednym polu sporo mi zostało gwiazdnicy pospolitej i chyba tasznika, albo chabra mylam trochę te mniejsze rośliny. Warto na wiosnę te pole poprawić herbicydem czy sobie odpuścić ?

Nie wiem co to dla Ciebie sporo ale olał bym to. Po miesiącu jak nie szybciej rzepak je przegoni. Wg. mnie jedynym chwastem z jakim trzeba walczyć wiosną to przytulia czepna. Całą resztę zwalcza się jesienią...

Edytowane przez alvaroalvaro78
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v