Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy juz jest termin na dosuszanie czy za pozno? Moz ektos podpowie kiedy to nalezy robic? Bo to moj pierwszy rok z rzepakiem, bedzie koszony prosto z pnia. A i co polecacie na sklejenie łuszczyn?

Opublikowano

zazwyczaj sklejałem preparatem flexi, w tym roku będę pryskał silifixem. możesz sklejanie i desykację zrobić w jednym zabiegu lub dwóch. desykuje się zazwyczaj jak nasiona w łuszczynach są już ciemne, a łuszczyna wygina się w literę V.

Opublikowano

czy ja wiem, jak górne łuszczyny dojdą i się pootwierają a dolne zielone to lepiej wcześniej skleić - będą mniejsze straty, zależy jakiej szerokości masz opryskiwacz.

silny wiatr, deszcze i słońce (przemiennie) mogą powodować otwieranie się łuszczyn

Opublikowano

zaszkodzi.bedzie dużo maku pi za tym jak zdrowy rzepak to sie nie otworzy a desykacja szczególnie ma na celu dosuszenie ścieżek no i samych roślin również i ew .chwastów

Opublikowano

dokładnie. w tym roku też jadę dosuszać i sklejać w sumie pierwszy raz w naszej karierze w rzepaku, a głównie dlatego że w tamtym roku był problem z zielonym rzepakiem w ścieżkach po oprysku "na płatek" rzepak był bardzo wysoki i go tam wyłożyło i nierówno dochodził. W tym roku jest podobnie.

Opublikowano

Ja desykowałem 6.07 ale tylko nie wielki areał 2ha dlatego że chwastów dużo(przytuli) dałem 3l glifosu i 0,5l spondamu, myślę że żniwa koło 22.07 pow. Jasło.

Opublikowano

Moj do desykacji może w sobetę część ,a cześć za tydzień

Opublikowano (edytowane)

Pokosówką, wesołku.

Preparatem Spodnam można traktować rzepak 24 godziny po skoszeniu na pokosy.

Rzeczywiście coś Cię ominęło...

Edytowane przez Slawiusz
Opublikowano

Ludzie wzieli się za koszenie i temat nawożenia się urwał. Kolego, nie ''wesołku'' tylko poważnie nie słyszałem o koszeniu rzepaku na pokosy. Ktoś niech napisze w jakim celu kosić najpierw na pokosy?

Opublikowano (edytowane)

Ludzie wzieli się za koszenie i temat nawożenia się urwał. Kolego, nie ''wesołku'' tylko poważnie nie słyszałem o koszeniu rzepaku na pokosy. Ktoś niech napisze w jakim celu kosić najpierw na pokosy?

Gdy byłem w Twoim wieku (18 lat temu) to nikt nie kosił rzepaku z pnia ani nie desykował, był tylko zbiór dwuetapowy, czyli koszenie i potem po 7-14 dniach  młócenie.

Obecnie w mojej okolicy zakład produkujący nasiona cały czas kosi na pokosy a pewnie chodzi o siłe kiełkowania która po desykacji maleje.

Edytowane przez ptaszyna
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v