Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

luki85

wiesz co jak jesteś bogaty to pryskaj mimo tego że nie ma, u mnie w okolicy pryskali, ja mam pułapki i nie zaobserwowałem szkodników, wiedz nie pryskam, puki co odżywiam, obserwuj co się dzieje bo to wszystko zależy od nalotu 

u mnie rzepak pąki ma po pas, ale je tak wykręca na boki nie strzela równo tylko idzie w górę bokami, łodyga główna jest powykrzywiana jakby uginała się pod ciężarem pąka 

Opublikowano

Owszem tak jest jak napisałeś.Rzepak do kwitnienia konsumuje 70 % azotu który kumuluje się w roślinia a  z niej nasiona czerpią pożywienie.Pozostała część azotu jest już w nieznacznym stopniu pobierana przez rzepak podczas kwitnienia.To miałem na uwadze pisząc że rzepak pobiera około 70 % azotu do momentu kwitnienia.Pozostałe 30% jest pobierane w fazie wytwarzania nasion

Ja stosuje 50N w rzepaku gdy jest na kolano, w sumie 230N w 3 dawkach

Opublikowano

U mnie zavzyna sie zolcic ,pąki zwarte,jrst kilka slodyszkow ma roslinie,musze prysksc.jak dlugo dziala Proteus? bo zakupilem.na jesieni i wpirwszym wiosennym zabiegu dalem tebukonazol,jakim teraz srodkiem prysnąc na grzyba i kiedy,inpacta nie ma,jamato dosc drogie

Opublikowano

no to masz odpowiedź czego siedzą dalej. Jedź kup cyperkila czy coś podobnego i pryskaj jeszcze raz i nigdy więcej nie kupuj mospilanu, no chyba że lubisz na darmo jeździć opryskiwaczem po polu.

Opublikowano

Witam serdecznie . Mam taki problem , a w zasadzie kilka pytań , pryskałem rzepak ostatnio jakies 2 tygodnie temu Zamirem grzybobójczym razem połączonym z Mospilanem, wten zauważyłem że rzepak stanął w miejscu ( nie rośnie ) , w miejscu zawracania opryskiwaczem strasznie pożółkł , dodam że wczesniej byl dawany RSM 32 % w dwoch dawkach i był normalny ciemno zielny rzepak, teraz nie mam pojecia Co sie w ogole z nim stało :/ dodam,że opryskiwacz był płukany , dodam że było sucho dopiero dzisiaj ładnie pada, ale to nie zmienia faktu że nadal nie wiem co się stało, dodam że w miejscu gdzie zrobiłem delikantego mijaka rzepak jest normalny i póścił w górę łodygę. Z góry dziekuje za odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v